Απόψεις

Την θέση των “Αλκατράζ” μπορούν να λάβουν σημαντικότερες δομές ανάπτυξης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

[…] Κι ενώ θα μπορούσαν με την ίδια καταπληκτική ταχύτητα (έστω και με τους ίδιους τρόπους «ανάθεσης») να χτιστούν δύο τουλάχιστον ακόμη φοιτητικές εστίες στα νησιά, για να παρέχεται στέγη σε περισσότερους-ες φοιτητές-τριες, χτίζονται Αλκατράζ και Γκουαντάναμο. Κι ενώ θα μπορούσαν να προσλάβουν περισσότερο ιατρικό προσωπικό για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και να αγοράσουν περισσότερα ασθενοφόρα, στέλνουν κόσμο για νοσηλεία από ξύλο και χημικά. Κι ενώ θα μπορούσαν να βάλουν σχολικά πούλμαν για την μεταφορά των μαθητών και μαθητριών, αυτοί χτίζουν φυλακές και ασκούν άγρια βία και καταστολή σε όποιον αντιστέκεται!

Η επιβολή της απόφασης επίταξης έγινε σαφέστερη, με μεθόδους εφάμιλλες ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Δεκατέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ, με συνοδεία φορτηγών, σκαπτικών και άλλων μηχανημάτων και οχημάτων (αστυνομικές κλούβες, ειδικές αύρες ρίψης νερού), επιβιβάστηκαν σε δύο οχηματαγωγά («Πήγασος» και «Blue Star Naxos»), τα οποία ταξίδεψαν με κλειστά τα ραντάρ για πιο… ήσυχη απόβαση στα λιμάνια Μυτιλήνης και Χίου. Η στρατιωτικού τύπου απόβαση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε στα δυο νησιά Τρίτη ξημερώματα, με όση βία έχουν όλες οι αντιδημοκρατικές αποβάσεις, με ξύλο, χημικά, δακρυγόνα, σε τέτοια έκταση που η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική σε όλο το κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια προωθήθηκαν στις κατασχεμένες εκτάσεις, εξαπολύοντας  ένα κρεσέντο επιθετικής καταστολής και αυταρχισμού, μια πρωτοφανής για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου επίθεση με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αύρες και ΜΑΤ εναντίον πολιτών σε Λέσβο και Χίο. Πολλοί συμπολίτες μας τραυματίστηκαν από τις ρίψεις των δακρυγόνων και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και συνάδελφός μας στη Λέσβο, ο οποίος ψεκάστηκε εξ’ επαφής και παρουσίασε έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

Στους Δρόμους οι κάτοικοι της Λέσβου

Έτσι αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά, το άγριο και βάρβαρο πρόσωπο της πολιτικής του «νόμου και της τάξης» που στρέφεται ενάντια σε όποιον διεκδικεί, ενάντια στο λαό, ενάντια στη νεολαία που αγωνίζεται, ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες που διεκδικούν μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή. Η πολιτική της ΝΔ ξαναδυναμώνει επικίνδυνα τις ακροδεξιές φωνές, δίνει χώρο στον φασισμό και τον ρατσισμό και προσπαθεί να στρέψει τον κόσμο των νησιών μας εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών.

Εμείς οι πανεπιστημιακοί του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ζούμε και εργαζόμαστε σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Λήμνο και Σύρο στεκόμαστε αλληλέγγυα και προχωράμε μαζί με τους συμπολίτες μας, τους φοιτητές μας και τις φοιτήτριές μας σε Λέσβο και Χίο που αντιμετωπίζουν την αγριότητα της κρατικής βίας.

Καλούμε τους συναδέλφους μας σε όλα τα νησιά να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται και να απαιτήσουν:

  • Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από την Λέσβο, την Χίο και να μην έρθουν σε κανένα άλλο νησί.
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά μας και να μην φτιαχτούν νέα σε κανένα άλλο μέρος της χώρας.
  • Να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες για τα πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά τους δικαιώματα.
  • Nα επιστραφούν άμεσα στους πρόσφυγες και τις προσφυγίνες τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν και όσοι.ες επιθυμούν να παραμείνουν Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα στην εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙΙ» και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Πηγή: https://www.alfavita.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button