Περιοδικό

Το δεύτερο ισχυρό φύλο !

Το δεύτερο ισχυρό φύλο !

Το δεύτερο ισχυρό φύλο !

Γράφει (καθε Παρασκευή) η Χριστίνα Κάβουρα

Η εποχή της μητριαρχίας ήταν η μόνη εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου δεν γινόταν πόλεμοι.

Η θέση της γυναίκας άρχισε να αλλάζει σημαντικά με την Αγροτική Επανάσταση μέχρι που η γυναίκα μπήκε στο περιθώριο !  Αδιανόητο !

Δύσκολο να ανασκαλεύουμε την ιστορία ψάχνοντας τα γιατί.

Και ενώ οι Ελληνίδες,  οι Ρωμαίες, οι Κέλτισσες  είχαν κάποια δικαιώματα ή τουλάχιστον διεκδικούσαν αρκετά –  όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία είναι η αλήθεια – ,  άλλες γυναίκες σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη μας  δεν είχαν !

Ναι υπήρχε ακόμη και διαζύγιο στην αρχαία  Αθήνα ! Π.χ. η σύζυγος του Αλκιβιάδη πήγε στην αρμόδια Υπηρεσία ζητώντας διαζύγιο ! Ήταν και γυναικάς ο τελευταίος γνωστός  απόγονος της μεγάλης αριστοκρατικής οικογένειας των Αλκμεωνιδών ! Μόνο που ο Αλκιβιάδης ειδοποιήθηκε έγκαιρα από τους φίλους του, πήγε και την πήρε πίσω … σηκωτή !

Μετά από αυτό η Ιππαρέτη δεν  το ξαναπροσπάθησε αν και μπορούσε στην αρχαία  Αθήνα να το επιτύχει !

( Βικιπαίδεια : Ο Αλκιβιάδης παντρεύτηκε την Ιππαρέτη, κόρη του Ιππόνικου, ενός πλούσιου Αθηναίου. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο η Ιππαρέτη αγαπούσε τον άνδρα της, αλλά προσπάθησε να τον χωρίσει, επειδή συναναστρεφόταν με εταίρες. Έζησε μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του και γέννησε δύο παιδιά, μια κόρη και έναν γιο, τον Αλκιβιάδη.)

 

Δυστυχώς π.χ. στην Ινδία τα πράγματα εξελισσόταν πολύ διαφορετικά

Η Sati ή suttee είναι η αρχαία πρακτική της Ινδίας και του Νεπάλ να κάψει μια χήρα στην κηδεία του συζύγου της ή να την θάβει ζωντανή στον τάφο του. Αυτή η πρακτική σχετίζεται με τις ινδουιστικές παραδόσεις.  Επίσης οι τότε ιερείς την ενθάρρυναν .  Αν και ήταν πιο συχνή στην Ινδία και το Νεπάλ , παραδείγματα έχουν συμβεί σε άλλες παραδόσεις από μακριά, όπως η Ρωσία, το Βιετνάμ και τα Φίτζι.

Στην Ρωσία επικρατούσε η δουλοπαροικία η οποία καταργήθηκε μόλις το 1861. Γυναίκες και άνδρες δούλευαν στα κτήματα του άρχοντα, ο οποίος καλοπερνούσε συνήθως στο Παρίσι.  Οι γυναίκες αυτές ήταν αναλφάβητες, ταλαίπωρες, δούλες, για ποια δικαιώματα να μιλάμε τώρα !

Επίσης στην Κίνα οι γυναίκες της αγροτικής τάξης δούλευαν ασταμάτητα στα χωράφια  σκεπτόμενες πως θα επιβιώσουν αυτές και η οικογένεια ενώ οι γυναίκες των πιο ανεβασμένων τάξεων υφίσταντο  από πολύ νεαρή ηλικία το μαρτύριο των δεμένων  ποδιών  ώστε να έχουν μικρά πέλματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περπατήσουν ! Που να πάει μια γυναίκα αναλφάβητη και ακρωτηριασμένη ? Εξαιρετική επινόηση … μάντρωσης των γυναικών.

Να μην μιλήσω για άλλα βάρβαρα έθιμα που ήταν υποχρεωμένη να υποστεί μια γυναίκα, όπως η κλειτοριδεκτομή,  η αρπαγή, ο βιασμός, που κάποια από αυτά  επιζούν ακόμα  σε κάποιες άκρες του πλανήτη !

 

Κάποια στιγμή όμως άρχισε να πηγαίνει δειλά – δειλά η γυναίκα στο σχολείο, ή τουλάχιστον κάποιες δυναμικές γυναίκες διεκδίκησαν τη μόρφωση. Εκεί άρχισε η αλλαγή ! Ανακάλυψαν  ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες ότι η ιστορία δεν ήταν όπως την αφηγούνταν  η κοινωνία, μια κοινωνία φτιαγμένη από άνδρες, ότι δηλ. οι γυναίκες ήταν άβουλες, δεν διέθεταν φαιά ουσία, ήταν λίγο πάνω από τα ζώα.  Οι γυναίκες αποδείχθηκαν  έξυπνες, πράγμα που δεν το ήξεραν ούτε και οι ίδιες μέχρι τότε, το μυαλό τους έπαιρνε καλύτερες στροφές από  τα ανδρικά μυαλά, άλλες στροφές  και   από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

 

Ενώ οι άνδρες ανέκαθεν  όσο περισσότερη εξουσία αποκτούσαν, τόσο περισσότερους πολέμους έκαναν, πρέπει να παραδεχτούμε  ότι οι  Γυναίκες αποδεικνύονται καλύτερες  στην διπλωματία στην χειραγώγηση,  στον εξευμενισμό  στην ενσυναίσθηση.

Κάτι είναι σίγουρο. Ότι και να έκανε τους άνδρες κυρίαρχους  σίγουρα δεν ήταν κάποιος φυσικός νόμος.   Η Πατριαρχία είχε να κάνει με την … φαντασία και επινόηση διάφορων παράλογων και παρανοϊκών καταστάσεων

 

Κάτι μας διδάσκουν οι πολλές γυναικοκτονίες σε όλο τον κόσμο ! Κάποιοι  άνδρες όπου δεν τα βγάζουν πέρα, όπου  υποτιμάται το «ΕΓΩ»  τους,  προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους παλιούς τρόπους  φαλλοκρατίας, φθάνοντας μέχρι το έγκλημα !

 

Ίσως να αργήσει λίγο ακόμα, αλλά όχι πολύ ! Οι γυναίκες θα πάρουν στα χέρια τους την κυριαρχία του πλανήτη και πιστεύω και εύχομαι να τα πάνε καλύτερα. Είναι θέμα χρόνου.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button