Επίκαιρα

Το καλάθι του παραγωγού – Το παράδειγμα της Κατερινής !

Το καλάθι του παραγωγού

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας πραγματοποίησε σήμερα ακόμα μια διανομή βασικών προϊόντων διατροφής χωρίς μεσάζοντες, κατευθείαν από τον παραγωγό, σε πολύ χαμηλή τιμή παραγωγού, δηλαδή στο κόστος.

Όπως είναι γνωστό, η Ομάδα αυτή των 580 εθελοντών της Κατερίνης έγινε γνωστή πριν από 15 χρόνια με το λεγόμενο «Κίνημα της Πατάτας», όταν για πρώτη φορά σε συνεργασία με τους παραγωγούς του Νευροκοπίου έκανε την πρώτη διανομή πατάτας στη μισή τιμή από όσο πουλούσαν τα σουπερμάρκετ.

Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν ενενήντα (90) διανομές αποκλειστικά ελληνικών προϊόντων, άριστης ποιότητας, ελεγμένα με επίσημα πιστοποιητικά χημείου και προέλευσης ΠΟΠ, σε φτηνές τιμές παραγωγού.

Η δράση τους αυτή ονομάζεται ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ και σήμερα, με την ακρίβεια που καλπάζει, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και απαραίτητη.

Στη σημερινή διανομή διανεμήθηκαν 8,5 τόνοι όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια) από εκλεκτές ποικιλίες και Έλληνες παραγωγούς.

Για παράδειγμα, ένα καλάθι με ένα κιλό από καθένα από αυτά τα όσπρια οι 1.840 οικογένειες που είχαν παραγγείλει, ήλθαν και το αγόρασαν προς 7,20 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς όσπρια στα σουπερμάρκετ πουλιούνται προς 12,50 ευρώ!

Η διαφορά είναι τεράστια, και αποτελεί το κέρδος των μεσαζόντων – όπως γίνεται σε όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε στο σουπερμάρκετ.

Η επόμενη διανομή που θα κάνουν οι παραγωγοί μέσω της Εθελοντικής Ομάδας της Κατερίνης θα είναι η 91η και θα διανεμηθούν πορτοκάλια, λεμόνια και ελαιόλαδο έξτρα παρθένο – πάλι σε χαμηλή τιμή παραγωγού. Πέρσι είχαν κάνει διανομή 36 τόνους ελαιόλαδο προς 18 ευρώ το 5λιτρο, κατευθείαν από συνεταιρισμό παραγωγών Καλαμάτας! Κι ένα από τα μυστικά της πολύ χαμηλής τιμής που πουλιούνται τα προϊόντα, είναι ότι επιδιώκεται να προέρχονται από ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς, οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν μεγάλη ποσότητα.

Άλλα προϊόντα που έχουν διατεθεί μέχρι τώρα είναι, ρύζι, αλεύρι, φρούτα εποχής, απορρυπαντικά, χαρτικά κ.ά,

Το όφελος από αυτήν την δράση είναι τριπλό:

1)    Πουλιούνται ελληνικά προϊόντα – και όχι εισαγωγής (π.χ. από Τουρκία, Αργεντινή, Χιλή κλπ.).

2)    Ο παραγωγός βάζει άμεσα στην τσέπη του ζεστό χρήμα ρευστό μέσα σε 4 ώρες – όσο διαρκεί η διανομή, και δεν παίρνει επιταγές από τον έμπορο για να εισπράξει κάποτε στο μέλλον. Έτσι, μπορεί να συνεχίσει να παράγει, ξέροντας ότι και την επόμενη παραγωγή του θα μπορεί να την πουλήσει και δεν θα είναι στο έλεος των εμπόρων.

3)    Τέλος, ο κόσμος αγοράζει κορυφαίας και ελεγμένης ποιότητας προϊόντα πολύ φτηνά. Στα 15 χρόνια που γίνονται αυτές οι διανομές, περισσότερες από 6.800 οικογένειες της περιοχής Κατερίνης έχουν αγοράσει τουλάχιστον από μία φορά.

Περισσότερες πληροφορίες για την Εθελοντική Ομάδα της Κατερίνης στο www.otoposmou.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button