Περιοδικό

Το μέλι της Λήμνου δεν λήγει ποτέ

Το μέλι της Λήμνου δεν λήγει ποτέ

Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

Σχεδόν όλοι μας όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ κοιτάζουμε στη συσκευασία την ημερομηνία λήξης. Άλλοι πάλι, σε περιόδους ανατιμήσεων, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, προμηθεύονται τρόφιμα «μακράς διαρκείας» όπως λέγονται, για να έχουν απόθεμα για ώρα ανάγκης.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι κάποιες τροφές δε λήγουν ποτέ;
Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα από τροφές που δεν έχουν ημερομηνία λήξης:

 

Πρώτη και καλύτερη είναι το μέλι: Μπορεί να αλλάξει το χρώμα και η υφή του αλλά αν είναι κλεισμένο ερμητικά σε βάζο μπορεί να κρατήσει για εκατοντάδες χρόνια Αυτό αποδεικνύεται και από τα αρχαία ναυάγια που ανακαλύπτονται κατά καιρούς στο βυθό της θάλασσας – όπως και το κρασί που ανακαλύπτεται μέσα σε αρχαία πιθάρια. Είναι διατηρημένο και αναλοίωτο τόσο στην υφή όσο και στη γεύση και το άρωμα.

 

Ιδιαίτερα το μέλι της Λήμνου από αναλύσεις και έρευνες που έχουν γίνει, έχει ένα επιπλέον συστατικό υψηλήε ποιότητας, που οφείλεται στο τοπικό θυμάρι.

Το μικροκλίμα του νησιού, η ηλιοφάνεια και το ηφαιστιογενές χώμα στο οποίο φύεται η χλωρίδα, δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά σε όλα τα προϊόντα.

Γι’ αυτό, π.χ. το σιτάρι και το αλεύρι της Λήμνου έχουν καθιερωθεί επίσημα στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική ως τα ποιοτικότερα στην κατηγορία «Σκληρό τύπου Λήμνου» και κατ’ επέκταση όλα τα αρτοσκευάσματα (φλωμάρι, κουσκούσι, τραχανάς, παξιμάδια, σαμσάδες κλπ.) είναι ονομαστά.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως π.χ. για το τυρί φέτα τύπου καλαθάκι, το μελίχλωρο και το κασκαβάλι.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα κρασιά, τα αλίπαστα κλπ.

Άλλες τροφές που δεν έχουν ημερομηνία λήξης είναι:
1. Μυλόξιδο: Αν αποθηκεύεται σε χώρο που δεν το βλέπει ήλιος τότε δεν χάνει τις ιδιότητες του και δεν θα λήξει ποτέ.
2. Ρύζι: Το γνωρίζετε ότι σε κατακόμβες στην Αίγυπτο ανακαλύφθηκαν αποθήκες με ρύζι το οποίο μπορούσε να καταναλωθεί; Οπότε είναι σαφές ότι δεν ρύζι δεν έχει ημερομηνία λήξης. Βέβαια προσοχή γιατί πρέπει να είναι μακρυά από υγρασία.
3. Αλάτι: Όταν διατηρείτε μακριά από υγρασία το αλάτι είναι “Αθάνατο”. Και γιατί όχι αφού είναι θρυμματισμένη πέτρα;
4. Σάλτσα Σόγιας: Αν η φιάλη που περιέχεται μέσα η σάλτσα σόγιας δεν έχει ανοιχτεί ποτέ τότε παραμένει αναλλοίωτη, διαφορετικά αν ανοιχτεί έχει μικρή διάρκεια ζωής.
5. Ζάχαρη: Όπως το μέλι, όταν φυλάσσεται σε ερμητικά σφραγισμένο δοχείο, η λευκή ή η καστανή ζάχαρη, δεν λήγει ποτέ.
6. Ξερά Φασόλια: Αν είναι προφυλαγμένα από παράσιτα τότε τα φασόλια δεν λήγουν ποτέ. Βέβαια μετά από καιρό μπορεί να θέλουν περισσότερο βράσιμο αλλά η διατροφική αξία τους παραμένει η ίδια
7. Σιρόπι Σφένδαμου: Εάν το διατηρήσετε σε κατάψυξη, το σιρόπι σφενδάμου δεν έχει ημερομηνία λήξης.
8. Αλκοολούχα ποτά: Δεν χρειάζεται να βιαστείτε να τελειώσετε αυτό το μπουκαλάκι ουίσκι ή το κρασί που ανοίξατε προχτές με τους φίλους σας γιατί το αλκοόλ δεν λήγει ποτέ. Ίσως να χάσει λίγο άρωμα αλλά η δύναμη του παραμένει αμετάβλητη. Γι’ αυτό, εξάλλου, τα λεγόμενα «παλαιωμένα κρασιά» είναι πάντοτε ακριβότερα.

 

Το θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου το προτιμούμε όχι μόνο γιατί διατηρείται αναλοίωτο για πάντα, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους

 

Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε ένα Ελληνικό νησί, λουσμένο στον ήλιο, με δροσερά γαλανά νερά, αμπέλια, πανέμορφες παραλίες. Τι θα μυρίσετε; Θυμάρι! Και πώς θα μεταφέρω το θυμάρι στην καθημερινότητά μου; Μα με το θυμαρίσιο μέλι φυσικά, και θα πάρω εκτός από γλύκα, αρώματα και υφές, πλούσια διατροφική αξία και την ευεργετική δράση για την υγεία μου.

Το θυμαρίσιο μέλι αποτελεί το 10% της παραγωγής μελιού στην χώρα μας με το μεγαλύτερο ποσοστό του να παράγεται στα νησιά μας. Ένα μέλι με πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και ευχάριστο άρωμα που κερδίζει μικρούς και μεγάλους, έχει πολλά περισσότερα να μας δώσει εκτός από τέρψη των αισθήσεων, όπως υγεία και προστασία από ασθένειες και βακτηριακές λοιμώξεις.

 

Τι περιέχει το Θυμαρίσιο Μέλι

Το Ελληνικό θυμαρίσιο μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες στη μορφή της γλυκόζης σε ποσοστό περίπου 30% και φρουκτόζης σε ποσοστό περίπου 37%. Ακόμη, περιέχει γυρεόκοκκους σε ποσοστό πάνω από 25% φτάνοντας σε περιπτώσεις το εντυπωσιακό ποσοστό του 85%! Η ποσότητα αυτή σε γυρεόκοκκους τα καθιστά ιδιαίτερα πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, βόριο, πυρίτιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Επίσης, περιέχει τα φλαβονοειδή κερκετίνη, εσπεριδίνη, κατεχίνη, καμφερόλη η ναρινγενίνη κ.α, σε ποσότητες που ποικίλουν ανάλογα με την γεωγραφική προέλευση.

 

Πού μας ωφελεί

Το θυμαρίσιο μέλι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Στην εποχή μας, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή, αντισηπτική και αντιμυκητισιακή δράση εμποδίζοντας αποτελεσματικά την βιωσιμότητα ενός ευρέως φάσματος ανθεκτικών μικροβίων και παθογόνων μυκήτων όπως είναι οι S.aureus, S. Epidermidis, E. coli, C. albigans κ.α.

Επίσης, διαθέτει αντιοιστρογονική δράση σε χαμηλή συγκέντρωση αλλά και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του ενδομητρίου.

Η υψηλή θρεπτική αξία και οι ισχυρές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού το καθιστούν ένα βιολειτουργικό τρόφιμο, που όταν βρίσκεται στην διατροφή μας, προσφέρει υγεία, τόνωση και προστασία από ασθένειες.

 

Το μέλι είναι μια πολύ καλή φυσική παραδοσιακή τροφή σχεδιασμένη κατευθείαν από την ίδια τη φύση.

  1. Είναι το μόνο γλυκαντικό που δεν έχει φτιαχτεί και δεν έχει επεξεργαστεί από τον άνθρωπο και ταυτόχρονα έχει και αντιβακτηριδιακά στοιχεία αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες.
  2. Με περίπου 18% νερό και pΗ 3-4, είναι τόσο σταθερό που, εάν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και για αιώνες. Γι’ αυτό καμιά φορά βρίσκονται πιθάρια με μέλι σε αρχαία ναυάγια.
  3. Ενώ οι κενές θερμίδες στην επεξεργασμένη ζάχαρη συμβάλουν αρνητικά σε θέματα υγείας και παχυσαρκίας, το μέλι αντίθετα μειώνει την συσσώρευση του λίπους στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.
  4. Σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη, που έχει σουκρόζη, το μέλι δεν υφίσταται ζύμωση και έτσι δεν θέτει το στομάχι μας σε κίνδυνο βακτηριδιακής εισβολής.
  5. Είναι ένας μονοσακχαρίτης, η απλούστερη μορφή ζάχαρης, και έτσι δεν μπορεί να διασπαστεί περαιτέρω, ως εκ τούτου περνάει απ ‘ευθείας από το λεπτό έντερο στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς να προκαλεί ερεθισμό στο πεπτικό μας σύστημα – όπως κάνει η σακχαρόζη.
  6. Το μέλι είναι η πιο ιδανική μορφή ενεργειακής τροφής για το κάψιμο του λίπους κατά την διάρκεια του ύπνου – λόγω της αναλογίας 1:1 φρουκτόζης και γλυκόζης.
  7. Ως μια εξαιρετική τοπική θεραπεία για τα καψίματα, το μέλι αφ ενός απαλύνει τον πόνο αποτελεσματικά και αφ έτερου επουλώνει την πληγή γρήγορα αφήνοντας ελάχιστες ουλές.
  8. Περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μάλιστα ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται «πινοσεμπρίνη».
  9. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέλι είναι η πιο αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για το βήχα των παιδιών, καλύτερη ακόμα και από τα συνηθισμένα φάρμακα.
  10. Το «αναβολικό μέλι» – μια συμπυκνωμένη πηγή φρουκτόζης και γλυκόζης, είναι η προτιμώμενη γλυκαντική επιλογή για τους αθλητές.

 

Θυμαρίσια μέλια υπάρχουν πολλά σε όλη την Ελλάδα. Το μέλι της Λήμνου έχει μια ιδιαίτερη γεύση, ταυτόχρονα δυνατή και «βελούδινη», που οφείλεται στο ηφαιστειογενές χώμα του νησιού και την πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.

Μερικοί συνδέουν την θεραπεία του μυθικού ήρωα Φιλοκτήτη ακριβώς με την «Λημνία Γη» και το θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου.

Και, φυσικά, το μέλι είναι άριστο αφροδισιακό, όταν καταναλώνεται με καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς!

Γι’ αυτό, αν θέλετε να έχετε καλή υγεία και υψηλές επιδόσεις στον έρωτα, πρέπει να χρησιμοποιείτε το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου, που έχει βραβευτεί σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button