Ανακοινώσεις

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο με τις “επίτηδες” καθυστερημένες επιστροφές, στη Βουλή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ

Βουλευτής Ν. Λέσβου

Αναπλ. Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία

Αντιπρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

 

16 Μαρτίου 2023

Δελτίο τύπου

Επίκαιρη ερώτηση Γιάννη Μπουρνού για το Μεταφορικό Ισοδύναμο: Να σταματήσουν οι συστηματικές και πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών

 

Επίκαιρη ερώτηση για τις συστηματικές, πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου κατέθεσε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Στην ερώτηση γίνεται λόγος για τη σημασία της πολιτικής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έργο του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, που εφαρμόζει τη συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή της νησιωτικότητας, προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και αποκαθιστά την ισότητα και τις ευκαιρίες μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, όσον αφορά τα μεταφορικά κόστη για τους νησιώτες και τις επιχειρήσεις τους.

Στην ερώτηση υπογραμμίζονται οι πολύμηνες και συστηματικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου από την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μετά, καθυστερήσεις που εκτείνονται τόσο πολύ χρονικά, σε βάθος 8 και 10 μηνών, ενίοτε και παραπάνω, που παραπέμπουν σε εσκεμμένη πολιτική υπονόμευσης και απαξίωσης του μέτρου. Μάλιστα, το συνολικό ποσό που αναμένεται να καταβληθεί για το Μεταφορικό Ισοδύναμο φέτος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ, εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με τα 156 εκατομμύρια που προβλέφθηκαν για το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Μπουρνούς, στην ερώτησή του, στέκεται και στο γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία εκτόξευσης των τιμών των αγαθών και του κόστους παραγωγής αγροτών, εμπόρων και άλλων επιχειρηματιών, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα, οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν σαν αποτέλεσμα να στερείται πολύτιμη ρευστότητα από τις τοπικές οικονομίες των νησιών και να οξύνεται η δυσχέρεια των κατοίκων και των επιχειρήσεών τους.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας ερωτάται για τα αίτια των καθυστερήσεων και για τις προθέσεις του σχετικά με τη διατήρηση και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα και στα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου.

Η επίκαιρη ερώτηση του Γ. Μπουρνού θα συζητηθεί στη Βουλή την Τετάρτη 22 Μαρτίου.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button