ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Το Παλλημνιακό Ταμείο χρειάζεται να έχει ΦΙΛΟΥΣ, σήμερα περισσότερο απο ποτέ…

                                                                                          Λήμνος, 17 Ιουλίου 2021

«Γιατί το Παλλημνιακό Ταμείο αξίζει να έχει ΦΙΛΟΥΣ»

Όσο και να προσπαθεί κανείς να υποβαθμίσει το κοινωνικό αποτύπωμα του Παλλημνιακού Ταμείου  στην Λημνιακή κοινωνία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί η προσφορά του στον τόπο μας είναι διαχρονική, εμβληματική, καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτητη. Δεν είναι έτσι γιατί το λέμε εμείς, τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Παλιάς Μητρόπολης, από ηθική υποχρέωση ή καταστατική δέσμευση, αλλά διότι προκύπτει ξεκάθαρα από τα ίδια τα έργα του και τα βιώματα των ανθρώπων, που περπάτησαν στο πέρασμα του χρόνου πάνω στην χρονογραμμή της ύπαρξής του: ευεργέτες και ευεργετημένοι – διοικητές και διοικούμενοι – εργαζόμενοι – πολιτικοί – ιερείς – περιηγητές – επιστήμονες – δάσκαλοι και μαθητές.

 

Αναντίρρητα, για πολλούς λόγους το Παλλημνιακό αξίζει να έχει ΦΙΛΟΥΣ, δηλαδή ανθρώπους που το αγαπούν και φροντίζουν για το μέλλον του. Παρόλα αυτά μπορούμε  να αναφερθούμε επιγραμματικά σε κάποιους από αυτούς:

 

  1. Η μακρόχρονη ιστορία του, όπως προκύπτει τεκμηριωμένα από το πλούσιο αρχείο του Ταμείου, διατρέχει πάνω από τρείς αιώνες τοπικής ιστορίας, πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης. Γεγονός που το καθιστά την ατμομηχανή της πνευματικής και οικονομικής άνθισης του νησιού, για έναν ολόκληρο αιώνα. Πριμοδότησε την ανέγερση και λειτουργία δεκάδων σχολείων, σε όλα τα χωριά του νησιού και στη Μύρινα, του Γυμνασίου Λήμνου (σήμερα Μύρινας) και του Νοσοκομείου. Αγόρασε το ακίνητο του Αρχαιολογικού Μουσείου, το παλιό τζαμί στην αγορά της Μύρινας και ανήγειρε ναΐσκο στην μνήμη των θυμάτων του αποτεφρωθέντος κινηματογράφου. Ανοικοδόμησε Γεωργική Σχολή, δημιούργησε το πρώτο Γυμναστήριο στο νησί, κατασκεύασε δίκτυο ύδρευσης στη Μύρινα, εφάρμοσε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας, ενίσχυσε οικονομικά κοινωνικές δραστηριότητες, έδωσε υποτροφίες σε φτωχούς μαθητές και σπουδαστές κ.α.. Υπήρξε αρωγός της τοπικής κοινωνίας και ακούραστος υποστηρικτής της, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν με την ενίσχυση των σχολικών μονάδων και την παραχώρηση κτηρίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

(Λεπτομερής αναφορά στο έργο του Παλλημνιακού γίνεται στο βιβλίο του Θεόδωρου Γρ. Μπελίτσου, «Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο – Ένας αιώνας προσφοράς στην κοινωνία της Λήμνου», έκδοση Παλλημνιακού Ταμείου, 2019).

 

  1. Σε κάθε γωνιά της Λήμνου τα ίδια τα ευεργετήματά του στέκουν αιωνόβιοι και αδιάψευστοι μάρτυρες της αγαθοεργίας, της διάθεσης για προσφορά στον γενέθλιο τόπο, της ευεργεσίας των φιλοπρόοδων Λημνιών της διασποράς αλλά και των προγόνων μας που μοχθούσαν νυχθημερόν στην εύφορη γη του Κοινοτικού Αγροκτήματος.

 

  1. Η ίδια η Ελληνική Πολιτεία έχει αξιολογήσει θετικά την προσφορά του. Γι αυτό τον λόγο φρόντισε με νόμους να κατοχυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα του Παλλημνιακού, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του από το 1927 (Ν.Π.Δ.Δ. με την Επωνυμία,  Παλλημνιακό Ταμείο Εκπαιδευτικής Προνοίας) μέχρι το  1931 (μετονομάστηκε σε Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο) και το πρόσφατο 2019 (Παλλημνιακό Ταμείο). Όπως προκύπτει από το άρθρο 26 του ιδρυτικού νόμου 4589/2019 που αναφέρεται στον σκοπό του Παλλημνιακού,  το πνεύμα παραμένει ίδιο και ακολουθεί τις εξελίξεις και προοπτικές του 21ου αιώνα:

 «Ο σκοπός του Παλλημνιακού Ταμείου είναι κοινωφελής και, ειδικότερα, συνίσταται στη στήριξη πρωτοβουλιών των τοπικών νησιωτικών κοινοτήτων σε θέματα πολιτισμού, την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών φορέων και ιδρυμάτων της Λήμνου και την εν γένει προώθηση της βιο-οικονομίας και καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, καθώς και τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου».

 

  1. Καλλιέργησε την κουλτούρα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς που χρειάζεται κάθε κοινωνία για να προοδεύσει. Διατήρησε τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της περιουσίας του αλλά και της δημοκρατικής λειτουργίας του με εκλεγμένους αντιπροσώπους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού, το Πανεπιστήμιο και τον Σύλλογο Φίλων της Παλιάς Μητρόπολης.

 

Πρόσφατα, πολλοί από τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου μας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον αποκλεισμό ενός από τους σπουδαιότερους χώρους αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διαθέτει το νησί. Ο πυρήνας του Αγροκτήματος προσέλκυσε τα τελευταία χρόνια πλήθος Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, επισκεπτών, ακροατών και θεατών οι οποίοι γνώρισαν την ύπαρξη του Παλλημνιακού Ταμείου και αξιολόγησαν την προσφορά του. Ο χώρος αυτός, ως σημείο συνάντησης παλιών και νέων Φίλων, ταυτίστηκε με την ευχάριστη αναμονή των εκδηλώσεων του καλοκαιριού αλλά και καλλιέργησε την  ελπίδα ότι σύντομα θα βελτιωθεί και θα αναδειχθεί όπως του αξίζει.

Η συζήτηση για το Π.Τ. έχει ήδη ξεκινήσει. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου μας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2021 αποφασίστηκε να γίνει εκδήλωση- συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του Παλλημνιακού Ταμείου. Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση από τα τοπικά ΜΜΕ.

Για εγγραφές νέων μελών μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση:

sfpm213@gmail.com

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

LimnosNea.gr – Η φωτογραφία ειναι πριν 2,3 χρόνια  με θερισμένο χωράφι του Κτήματος   και μαζεμένες μπάλες άχυρο. Η παραγωγική διαδικασια και η καινοτομία πρέπει να ειναι ο στόχος του Παλλημνιακού  Ταμείου,   με την τεράστια αγροτική ιστορία …

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button