Το πιο μικρό κατοικημένο νησί στον κόσμο

Το πιο μικρό κατοικημένο νησί στον κόσμο
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Η Ελλάδα παρά το μικρό της μέγεθος ως χώρα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, χάρη στα πάρα πολλά νησιά της. Η ακτογραμμή της ξεπερνά τα 15.000 χιλιόμετρα και την κατατάσσει στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τις μεγαλύτερες σε μήκος ακτογραμμές. Προηγούνται μόνο ο Καναδάς (202.080 χλμ.), η Νορβηγία (83.281 χλμ.), η Ινδονησία (54.716 χλμ), η Ρωσία (37.653 χλμ.), οι Φιλιππίνες (36.289 χλμ.), η Ιαπωνία (29751 χλμ.), η Αυστραλία (25.760 χλμ.) και…
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη έκταση (130.800 τ.χλμ.), κανένα ελληνικό ηπειρωτικό μέρος δεν απέχει από τη θάλασσα παραπάνω από 137 χιλιόμετρα. Δηλαδή, από όπου και αν ξεκινήσουμε, το πολύ σε σε 1,5 ώρα μπορούμε να βρεθούμε σε κάποια παραλία του Αιγαίου ή του Ιονίου πελάγους.
Η ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, από τα οποία μόνο τα 227 είναι κατοικημένα. Πρόκειται για φαινόμενο μοναδικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Εντούτοις, κανένα από αυτά τα 227 κατοικημένα νησιά δεν διεκδικεί τον τίτλο του πιο μικρού. Υπάρχει ένα άλλο νησί, το πιο μικρό κατοικημένο στον κόσμο, που ονομάζεται «Just Room Enough Island» όπου εάν τυχόν παραπατήσεις, θα πέσεις στη θάλασσα! Βρίσκεται μόλις 5 ώρες με το αυτοκίνητο(!) από τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της υφηλίου, την 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Είναι μέρος ενός νησιώτικου αρχιπελάγους 1.864 μικρών νησιών και νησίδων που λέγεται Thousand Islands. Το όνομά του Just Room Enough Island σημαίνει «Όσο ένα δωμάτιο». Για τους ιδιοκτήτες του φτάνει και περισσεύει, αλλά όχι για περισσότερους. Έχει έκταση μόλις 310 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί ένα σπίτι, ένα δέντρο, μερικούς θάμνους και, φυσικά, μια παραλία.
Χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να βρει κάποιος την ηρεμία; Παρά το γεγονός ότι το σπίτι είναι εξοχικό (δεν έχει, δηλαδή, μόνιμους κατοίκους), θεωρείται επισήμως το πιο μικρό κατοικημένο νησί στον κόσμο. Και η ιστορία του είναι η εξής:
Βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, ανάμεσα στην απόληξη της λίμνης Οντάριο και του ποταμού του Αγίου Λαυρεντίου, που συνδέει τον υδάτινο όγκο της λίμνης με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα νησιά αυτού του αρχιπελάγους, αν και μικρά σε έκταση (συνολικά δεν υπερβαίνουν τα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τόπους για ξεκούραση και ηρεμία των επισκεπτών. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα νησιά είναι γεμάτα από εξοχικές κατοικίες, και τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν αγοραστεί από οικογένειες, έτσι ώστε να αποτελούν προσωπική τους περιουσία.
To ενδιαφέρον γι’ αυτή την κουκίδα γης, στην κυριολεξία, ξεκίνησε το 1954 από την οικογένεια Σάιζλαντ, μια από τις ονομαστές της Νέας Υόρκης και του Ρόουντ Άιλαντ στον τομέα του real estate. Ιδανικοί στο να ερμηνεύουν νόμους και να βρίσκουν ευκαιρίες, οι Σάιζλαντς αποφάσισαν να αιτηθούν στον οικισμό Αλεξάντρια Μπέι, στον οποίο ανήκε το νησί, την αγορά του. Όταν πήραν απάντηση ότι το συγκεκριμένο δεν θεωρείται νησί, επειδή δεν έχει πάνω του κάποιο δέντρο, η αντίδρασή τους ήταν άμεση: Ένα πρωί αποφάσισαν να επισκεφθούν το νησί και να μεταφυτέψουν όπως-όπως ένα πεύκο, το οποίο είχαν λάβει άδεια να ξεριζώσουν από την διπλανή όχθη του ποταμού, επειδή ούτως ή άλλως το δέντρο είχε σχεδόν ξεριζωθεί από μία καταιγίδα.
Αφού υλοποιήθηκε και το τρίτο κριτήριο, η κομητεία δεν μπορούσε να αρνηθεί την αγοραπωλησία του νησιού. Η οικογένεια Σάιζλαντ, μάλιστα, αποφάσισε να εκμεταλλευθεί σχεδόν το 90% της έκτασης του νησιού για να χτίσει ένα άνετο εξοχικό σπίτι εμβαδού σχεδόν 250 τετραγωνικών μέτρων! Όταν τελείωσε το σπίτι το μόνο που απέμεινε γύρω ήταν μερικά μέτρα παραλίας, ίσα-ίσα για να χωρέσουν 4-5 ξύλινες καρέκλες στην ευθεία, μερικοί θάμνοι και, φυσικά, το πεύκο στο νότιο άκρο του νησιού. Γι’ αυτό και η εφημερίδα Washington Post όταν παρουσίασε το νησί έγραψε με κωμική διάθεση: «Ένα στραβοπάτημα an k;aneiw, … κολυμπάς»!
Ο αρχικός σκοπός της οικογένειας ήταν να χρησιμοποιούν αυτό το καταφύγιο για τις διακοπές τους, όταν ήθελαν να ξεφύγουν απ’ όλους και απ’ όλα. Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει, όμως, ήταν τη δημοσιότητα που θα έπαιρνε το εγχείρημά τους. Σήμερα ειδικές εκδρομές με βάρκες οργανώνονται καθημερινά για το νησάκι αυτό, στις οποίες οι ταξιδιώτες μπορούν να το δουν από κοντά αλλά όχι και να αποβιβαστούν σ’ αυτό
Τα λαγωνικά που έψαχναν για να καταγράψουν τα ρεκόρ του κόσμου για το βιβλίο Γκίνες (το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1955) ανέφεραν επί χρόνια ως το μικρότερο κατοικημένο νησί του κόσμου το Μπίσοπ Ροκ, ένα νησί-φάρο στα νοτιοανατολικά της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο όμως είναι σχεδόν διπλάσιο σε έκταση σε κατάσταση άμπωτης, αλλά γίνεται πιο μικρό από το αμερικανικό όταν φουσκώνουν τα νερά και πιάνει η παλίρροια. Το 1982, όταν ο τελευταίος φαροφύλακας εγκατέλειψε το Μπίσοπ Ροκ και ο φάρος έγινε ηλεκτρονικός, το νησί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έγινε το μικρότερο κατοικημένο του κόσμου.
Σήμερα η δημοφιλία που έχει αυτό το μικρό νησί-σπίτι έχει καταστρέψει κάθε είδους προσπάθεια απομόνωσης και ηρεμίας της οικογένειας Σάιζλαντ, που το επισκέπτονται πια όλο και λιγότερο. Κι αυτό, γιατί η τουριστική κίνηση της περιοχής έχει αυξηθεί και ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών σε γειτονικά νησιά τα έχουν μετατρέψει σε κατοικίες χρονομίσθωσης. Για όσους θέλουν να ζήσουν μερικές μέρες ξεγνοιασιάς, οργανώνονται σχεδόν καθημερινά ειδικές εκδρομές με βάρκες, στις οποίες οι ταξιδιώτες μπορούν να δουν από κοντά το νησί, αλλά όχι και να αποβιβαστούν σ’ αυτό.
Οι Σάιζλαντ έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί προτάσεις να βάλουν το σπίτι στην πλατφόρμα Airbnb, αν και θεωρείται ότι σε περίπτωση που το έκαναν, το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων να μείνουν έστω μια βραδιά στο μικρότερο κατοικημένο νησί του κόσμου θα κορυφωνόταν.
Η οικογένεια, πάντως, φροντίζει το σπίτι ώστε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση κι έχει εφοδιαστεί με ηλεκτρικό ρεύμα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, για να μην χαλάει την αισθητική της περιοχής. Η τοπική επιχείρηση Fishing Charters, που νοικιάζει πλεούμενα και οργανώνει τις μικρές εκδρομές-αποδράσεις στην περιοχή, έχει στη διάθεση της οικογένειας μια μικρή βάρκα για να τους μεταφέρει στο νησί από τον Μπόουχαουζ Ρόουντ, τον τελευταίο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που βρίσκεται λίγο πριν την όχθη της λίμνης.
(οηγή: newmoney)