Περιοδικό

Το πλουσιότερο ελληνικό νησί είναι στο βορειο-ανατολικό Αιγαίο

Το πλουσιότερο ελληνικό νησί είναι στο βορειο-ανατολικό Αιγαίο

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι Οινούσες είναι μια συστάδα μικρών νησιών του Βορείου Αιγαίου που αποτελείται από 1 κατοικημένο νησί και 8 μικρότερα που βρίσκονται νότια της Λέσβου, περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χίου και 8 χιλιόμετρα από τα παράλια της Τουρκίας.

Είναι το ελληνικό νησί, όπου το 30% των κατοίκων του είναι πλούσιοι εφοπλιστές και δίκαια θεωρείται ένα από τα νησιά με τους πλουσιότερους κατοίκους στον κόσμο, αφού τo 1/3 του πληθυσμού (826 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ανήκει στις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας, όπως τις οικογένειες Λαιμού, Πατέρα, Λύρα, Χατζηπατέρα, Νικολού, Ποντικού, Λυγνού και πολλές άλλες.

Μάλιστα η αγάπη τους είναι τόσο μεγάλη που παρότι οι περισσότεροι πρακτικά ζούνε στην Αθήνα, το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη, είναι όλοι εγγεγραμμένοι δημότες του νησιού και διατηρούν σπίτια στην Αιγνούσα, την πόλη του νησιού.

Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και το όνομα Οινούσσες. Όμως οι ελάχιστοι πόροι του νησιού έστρεψαν σταδιακά τους κατοίκους προς τη μόνη επιλογή που είχαν, την ναυτιλία.
Από τότε οι Οινούσσες φημίζονται για την ναυτική τους παράδοση και τον πλούτο που αυτή έφερε στην περιοχή. Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο που θα βρει κανείς στο νησί ναυτικό Λύκειο, Ναυτικό Μουσείο και την Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού.

Σήμερα το νησί διαθέτει το μεγαλύτερο μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα που ξεπερνάει κατά πολύ το αντίστοιχο νούμερο για την Αττική που είναι 22.204 ευρώ τον χρόνο όταν μάλιστα το μέσο ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων είναι μόλις 16.378 ευρώ.

 

(πηγή: Λευτεριά 31-10-19)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button