Απόψεις

Το Ρόδι και τα μυστικά του ! (Πως το κόβουμε κλπ)

Το Ρόδι και τα μυστικά του !

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Το ρόδι είναι σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας. Χρησιμοποιείται ως γούρι εδώ και πολλούς αιώνες, αλλά και ως διακοσμητικό χώρου, αφού αποξηρανθεί. Παρά την ομορφιά του, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, γι΄ αυτό και άξια το χαρακτηρίζουν ως βασιλιά των φρούτων!

Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα όλων, επειδή εκτός από φρούτο, ταιριάζει υπέροχα σε διάφορες συνταγές, αλλά και στις σαλάτες.
Εντούτοις, το καθάρισμα και το κόψιμο ενός ροδιού συνήθως είναι ένα μικρό πρόβλημα. Να μερικές πρακτικές συμβουλές:

 

Πώς διαλέγουμε ένα ρόδι

Η εποχή των ροδιών είναι το φθινόπωρο. Ο μήνας τους θα λέγαμε ότι είναι Οκτώβριος, ενώ τα βρίσκουμε στην αγορά και όλο τον χειμώνα. Τα ρόδια δεν ωριμάζουν μετά τη συλλογή τους, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξουμε ρόδια που είναι ωραία και ώριμα, ήδη, από το μανάβικο. Τα κατάλληλα ρόδια είναι εκείνα που έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και είναι βαριά, καθώς αυτό σημαίνει ότι είναι και ζουμερά.

Πώς κόβουμε το ρόδι

Αρχικά, κόβουμε το «στέμμα». Το ρόδι έχει μια μικρή, μυτερή προεξοχή στο ένα άκρο που μοιάζει με στέμμα, είναι σαν να λέμε η βάση του φρούτου. Στη συνέχεια χαράζουμε ελαφρά την φλούδα με ένα μυτερό μαχαίρι. Έπειτα, ανοίγουμε σε εκείνο το σημείο με τα δάχτυλά μας για να κοπεί το ρόδι στα δύο. Στη συνέχεια γυρίζουμε ανάποδα κάθε κομμάτι, δηλαδή με τα σπόρια προς τα κάτω, πάνω από ένα μπολ. Το κρατάμε με το ένα χέρι από την κάτω μεριά και με το άλλο χέρι χτυπάμε αρκετές φορές τη φλούδα του ροδιού με τη λαβή ενός μαχαιριού. Έτσι, θα πέσουν τα σπόρια του ροδιού.

Πώς να αποθηκεύσουμε τους σπόρους ροδιού

Τα ρόδια είναι ανθεκτικά φρούτα και διαρκούν για εβδομάδες στο ψυγείο. Μπορούμε να αφήσουμε ολόκληρα τα ρόδια για μερικές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα ολόκληρο ρόδι μπορεί να μείνει στο ψυγείο για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες. Οι σπόροι ενός ροδιού μπορούν να διατηρηθούν έως και δύο εβδομάδες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Ουσιαστικά, τους βάζουμε σε ένα γυάλινο ταπεράκι ή σε ένα γυάλινο μπολ, σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας και μετά με το καπάκι του. Το ίδιο καλά διατηρούνται και στην κατάψυξη, για πολλούς μήνες, τυλιγμένοι σε χαρτί κουζίνας και μετά σε νάιλον σακουλάκια.

 

Το ρόδι αποτελεί μια πραγματική υπερτροφή που μπορεί να συμβάλλει στην παράταση της διάρκεια της ζωής μας. Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία ανδρών και γυναικών, όπως η δράση του ενάντια στη φλεγμονή που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, αλλά και η καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Οι πολυφαινόλες που περιέχει και συγκεκριμένα οι τανίνες, οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ, είναι τα στοιχεία που ωφελούν το μυαλό και το σώμα.

 

Ένα ποτήρι χυμού από ρόδι την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πολυφαινόλες του ροδιού λειτουργούν ως κατασταλτικό της όρεξης.

 

Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με τις πολύτιμες πολυφαινόλες που περιέχονται στο ρόδι, μπορείτε να αποτρέψετε ή να επιβραδύνετε ενδοθηλιακές δυσλειτουργίες, οι οποίες αποτελούν προάγγελο της αθηροσκλήρωσης και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα ρόδια περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, με την ισχυρότερη δράση να ασκείται από το ελλαγικό οξύ. Η ουσία αυτή αναστέλλει την αρωματάση, ένα ένζυμο που σχετίζεται με την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού. Άλλη έρευνα έδειξε ότι τα φυτοχημικά των ροδιών επιβραδύνουν την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα οι ελλαγιταννίνες που περιέχουν, ανέστειλαν την ανάπτυξη των οιστρογόνων-απόκριση καρκίνου του μαστού σε διάφορες δοκιμές. Καθώς δεν έχει καταγραφεί κάποια παρενέργεια από την κατανάλωση ροδιών, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν πολλούς λόγους να τα καταναλώνουν.

 

Κατά του καρκίνου του προστάτη

Μελέτη ουρολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), διαπίστωσε ότι οι άντρες με καρκίνο του προστάτη, που έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού την ημέρα, παρουσίαζαν πολύ βραδύτερη αύξηση στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους. Το PSA είναι μια ουσία που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη, είτε αυτά είναι υγιή είτε έχουν γίνει καρκινικά. Ωστόσο, τα καρκινικά προστατικά κύτταρα την παράγουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, γι’ αυτό και το PSA χρησιμοποιείται ως καρκινικός δείκτης.

 

Βελτιώνει τη μνήμη

Οι πολυφαινόλες των ροδιών μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας τους ηλικιωμένους. Σχετική μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού επί ένα μήνα βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες λεκτικής και οπτικής μνήμης.

 

Καταπολεμά την αρθρίτιδα

Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής που συσχετίζεται με την αρθρίτιδα, μειώνοντας παράλληλα τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

 

Η ροδιά ήταν γνωστό δέντρο στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ροιά ή ρόα. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική. Η Θεά Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς, μιας και όπως λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button