Το ρολόι της Πρωτοχρονιάς. Αρέσει σε όλους, οπτικά και …γευστικά.
Το ρολόι της Πρωτοχρονιάς
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Είναι νόστιμο, είναι πρωτότυπο, πάει με όλα, αρέσει σε όλους, οπτικά και …γευστικά. Η βάση του είναι από ρωσική σαλάτα. Τα υλικά έξτρα που χρειαζόμαστε, εκτός από την ρωσική σαλάτα, είναι
6-10 αυγά,
λίγες μαύρες ελιές Καλαμών μεγάλες (100 γρ.),
μια μικρή βέργα σαλάμι πλάτους 2-3 εκ.,
2 καρότα.
Χρειαζόμαστε κι ένα στρογγυλό χαμηλό πυρέξ, ή χαμηλό στρογγυλό ταψάκι, ή ανάλογο χαμηλό μεγάλο στρογγυλό πιάτο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το καρότο κι όταν μαλακώσει κόβουμε δυο μικρά στενόμακρα κομμάτια, περίπου 7 και 10 εκ. μυτερά στη μία τους άκρη. Θα είναι οι δείκτες του ρολογιού, το μικρό για την ώρα 12 και το πιο μεγάλο για τα λεπτά (παρά 5).
Βράζουμε τα αυγά, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση.
Ξεφλουδίζουμε το σαλαμάκι και κόβουμε 12 στρογγυλές φέτες πάχους λίγο μικρότερες από μισό εκ.
Στρώνουμε στο στρογγυλό σκεύος την ρωσική σαλάτα, σε πάχος 2-3 εκ.
Βάζουμε από πάνω γύρω-γύρω τα 12 σαλαμάκια, και πάνω σ’ αυτά τα 12 μισά αυγά ξαπλωτά.
Βάζουμε στο κέντρο μια μεγάλη μαύρη ελιά και ελιές γύρω-γύρω στην άκρη ανάμεσα στα αυγά και την άκρη από το σκεύος. Αντί για ελιές, μπορούμε να βάλουμε φέτες τουρσί αγγουράκι.
Τέλος, βάζουμε τα δύο κομματάκια καρότου, πρώτα το μικρό (που υποτίθεται ότι θα δείχνει την ώρα 12) και αριστερά του το άλλο, τον λεπτοδείκτη, που θα δείχνει “παρα πέντε”.
Καλό είναι να μπει στο ψυγείο για να είναι πιο σφιχτό όταν θα σερβιριστεί. Μια μικρή σπάτουλα θα βοηθήσει καλύτερα στο σερβίρισμα.