ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) της Λημνου σε εξωστρεφή δράση

Το τμήμα Επιστημης Τροφίμων και Διατροφής συμμετείχε στη 2η συνάντηση εργασίας του Προγράμματος Περιφερειακής Αριστείας «FOODBIOMES» που διεξήχθη στα Ιωάννινα 7-10/4/2022. Το τμήμα εκπροσώπησε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του FOODBIOMES ΠΑ Επίκουρος καθηγητής Αντώνιος Κουτελιδάκης και οι μεταδιδακτορικές ερευνήτριες Κανδυλιάρη Κατερίνα και Μπάτρα Γωγώ. Η επόμενη συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στη Λήμνο.

Παρακάτω παρατίθεται το Δελτίο Τύπου της συνάντησης.

Ιωάννινα, 13 Απριλίου 2022

 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

«ΥΠΟΔΟΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – FOODBIOMES»

           Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η ημερίδα της Ερευνητικής Υποδομής «FOODBIOMES» που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Παρασκευή 9 Απριλίου 2022, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. H ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Υποδομή Εφαρμογών Μικροβιώματος σε Συστήματα Τροφίμων-FOODBIOMES» (MIS 5047291) που εντάσσεται στη Δράση «Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκαν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα του ερευνητικού έργου «FOODBIOMES».

Αντικείμενο της “FOODBIOMES” αποτελεί η ανάπτυξη και αξιοποίηση εφαρμογών του μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων για την ενίσχυση της λειτουργικής τους δράσης και την παραγωγή νέων προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των τροφίμων, τη βελτίωση παραδοσιακών τεχνικών παραγωγής και μεταποίησης και την παραγωγή νέας γνώσης για την επίδραση νέων καινοτόμων συστατικών στο μικροβίωμα και εν τέλει στην υγεία του ανθρώπου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν μέλη (μέλη ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π, μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές) των τεσσάρων ερευνητικών ομάδων που αποτελούν τον κορμό της υποδομής.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Τζάκος, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Κουρκουτάς (Επιστημονικά  Υπεύθυνος και Συντονιστής του έργου) και η Αναπληρωτής Καθηγήτρια  Μαριρένα Γρηγορίου, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Κοψαχείλης, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο Επίκουρος Καθηγητής Αντώνιος Κουτελιδάκης και ο κ. Παναγιώτης Πανάς από την εταιρεία Συμβούλων «ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ».

Τέλος την ημερίδα στήριξαν τόσο με την παρουσίαση τους όσο και με ομιλίες από εκπρόσωπους τους οι εταιρείες Aenorasis S.A., ΒΙΚΟΣ Α.Ε., Bio-Chem, Comitech s.a., DOTSOFT Α.Ε., HELLAMCO A.E., Help Pharmaceuticals, Τυροκομείο Ζαγόρι και η ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε.

Βασικό θέμα της ημερίδας αποτέλεσε η ανάλυση του υφιστάμενου πλαισίου των ερευνητικών υποδομών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η παρουσίαση του οράματος της FOODBIOMES, της αποστολής και των στρατηγικών της στόχων, καθώς επίσης και των αποτελεσμάτων των κοινών συνεργατικών ερευνητικών δράσεων των Φορέων από την έναρξη του έργου. Τέλος συζητήθηκαν οι στόχοι για την επόμενη περίοδο και η στρατηγική για την επίτευξη τους.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button