Περιοδικό

Το τυρόγαλο – βάση για την «τροφή του μέλλοντος»!

Το τυρόγαλο – βάση για την «τροφή του μέλλοντος»!

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Η Λήμνος είναι ένα νησί με ανεπτυγμένη την προβατοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα τυριά που παράγουν τα τυροκομεία της έχουν βραβευτεί σε διεθνείς εκθέσεις και αποτελούν προϊόντα με κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Νέες προοπτικές ανοίγονται για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση ένα υποπροϊόν τυροκομίας, το οποίο μέχρι τώρα ήταν παραμελημένο και εθεωρείτο άχρηστο.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον έξι χιλιάδες είδη και υποείδη φυτών σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος (2014). Η βιοποικιλότητα της χώρας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και έτσι το έδαφος είναι εύφορο για «πράσινη καινοτομία».

Ομάδα από γιατρούς, βιοφυσικούς, διατροφολόγους και εργοφυσιολόγους δημιούργησε μια νεοφυή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αξιοποιεί μόνο ελληνικές πρώτες ύλες. Τα τρόφιμα που παρασκευάζουν έχουν μια ειδοποιό διαφορά: Βασικό συστατικό τους είναι  το τυρόγαλο, που περιέχει ορό πρωτεΐνης αιγοπρόβειου γάλακτος με υψηλή διατροφική αξία. Μέχρι πρότινος, τα τυροκομεία πετούσαν αυτό το υποπροϊόν μετά την παρασκευή φέτας.

 

ο τυρόγαλα ή τυρόγαλο είναι το διάλυμα που προκύπτει κατά τη διαδικασία παρασκευής του τυριού και απομένει μετά την πήξη του γάλακτος και την απομάκρυνση του στερεού πήγματος. Είναι όξινο λόγω του γαλακτικού οξέος που περιέχει. Έχει διάφορες χρήσεις, μεταξύ άλλων στη γαλακτοβιομηχανία ως πρόσθετο στη διαδικασία τυποποίησης γάλακτος, ως, καθώς και ως πηγή πρωτεϊνών. Με την κατάλληλη επεξεργασία του τυρόγαλου προκύπτουν τα νωπά τυριά τύπου μυζήθρας.

Το τυρόγαλα αποτελεί απόβλητο της τυροκομικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα επιβλαβές για το περιβάλλον όταν δεν γίνεται σωστή διαχείρισή του. Εντούτοις, όταν περνά από συγκεκριμένη επεξεργασία διατηρεί μόνο τα συστατικά που έχουν πλούσια διατροφική αξία.

 

Τα προϊόντα όπως μπισκότα με χαρούπι, παξιμάδια με ρίγανη, μπάρες με φυστικοβούτυρο και μελισσόχορτο, που παράγει η πρωτοποριακή εταιρεία ΙΜΟΝ στη χώρα μας, έχουν ήδη αρχίσει να εξάγονται στις αγορές του Καναδά, της Σκανδιναβίας και της Αγγλίας. Τα σκευάσματα φαίνονται παρόμοια με άλλα βιολογικά προϊόντα, όμως η νεοφυής επιχείρηση με έδρα την Αττική, έπειτα από πενταετή μελέτη και επεξεργασία των προϊόντων κατάφερε να πάρει έγκριση για τους λεγόμενους ισχυρισμούς υγείας.

Οι «ισχυρισμοί υγείας» αποτελούν επίσημες, τεκμηριωμένες επισημάνσεις που έχει ένα προϊόν και ορίζονται από την Εκτελεστική Aπόφαση 2013/63 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι τρόφιμα με τεκμηριωμένους ισχυρισμούς υγείας μπορεί να έχουν οφέλη στην υγεία ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

 

Έπειτα από πολλές μελέτες διαπιστώθηκε ότι αυτό το τυρόγαλα έχει την απαιτούμενη ιδιότητά ως το δεύτερο πιο θρεπτικό μετά το μητρικό γάλα. Την πρωτεΐνη του την απομονώσαν και την αξιοποιούν στο να παράγουν βιολειτουργικά τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, εκατό τοις εκατό φυσικά. Βασικό συστατικό τους είναι αυτή η σούπερ – πρωτεΐνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ουσιαστικά ενισχύει την αναδόμηση της μυϊκής και οστικής μάζας.

 

Η επιχείρηση μόλις πριν από λίγους μήνες μπήκε στο Εθνικό Μητρώο των Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόσφατα έλαβε τιμητική διάκριση στον πράσινο Μαραθώνιο Greenathon, AI4GoodChallenge, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 100 εταιρίες, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η ΙΜΟΝ, τα αρχικά της οποίας σημαίνουν “Is made of nature”, δηλαδή «Παρασκευασμένο από τη φύση» αναδείχθηκε 4η στην κατηγορία «Κυκλική Οικονομία», ανάμεσα στις δώδεκα καλύτερες εταιρίες που συμμετείχαν στην τελική φάση.

Ο διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, συνδιοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Εκτός όμως από τη συνεισφορά στο περιβάλλον η νεοφυής επιχείρηση στηρίζει και τους μικρούς τυροκομικούς παραγωγούς, οι οποίοι είχαν ελλειμματικό εισόδημα από τις διαρκείς πτώσεις των τιμών της φέτας.

 

(πηγή: Μαρία Παππά, Ολύμπιο Βήμα 3-10-21)

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button