ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

Το Βραχοχάραγμα του Κάστρου, ένα καράβι που ταξιδεύει ! Είναι Σημαντικό!

Γιατι αυτό το τεράστιο Αρχαιολογικό  Μνημείο το αφήσαμε στην αφάνεια και στη φθορά,  σαν ένα τίποτα;

Είναι ένα χάραγμα πάνω σε βράχο του Κάστρου,  λίγο πάνω  από το Λιμάνι της Μύρινας. Το βραχοχάραγμα αυτό (φωτογραφία)   απεικονίζει ένα αρχαίο πλοίο τα ταξιδεύει  με τα κουπιά του ανοιγμένα… Σειρά κουπιών σε μια πριν από τις τριήρεις (5ος Αιώνας) εποχή.

Μετά τόσα χρόνια, αιώνες πιο σωστά,  είναι φυσικό να είναι δυσδιάκριτο το βραχοχάραγμα , δεν παύει όμως να είναι ένα σημαντικό Αρχαιολογικό Μνημείο.  Μήπως η περίφημη Πολιόχνη αν δεν είχε αναδειχτεί θα ήταν αυτό που είναι σήμερα;

Το αρχαίο αυτό καράβι σκαλισμένο πάνω στο  Βράχο πρέπει να  προστατευτεί,  να σηματοδοτηθεί σαν ένα σπουδαίο Αρχαιολογικό Μνημείο και να γίνει προσβάσιμο, φυσικά.

Είναι  απροστάτευτο!  Άμεσα χρειάζεται ένα σκέπασμα για προστασία από τον Καιρό και μια  πινακίδα που να το επεξηγεί.

Η Λημνιά αρχαιολόγος Χριστίνα Μαραγκού,  ειδική στα αρχαία  χαράγματα σε βράχους,  έχει κάνει ολόκληρο σύγγραμμα για τα χαράγματα του Κάστρου, γιατι δεν είναι μόνο το αρχαίο Καράβι, είναι πολλά! Ας ρωτηθεί και ας γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν  απο τα ειδικά κονδύλια,  που σίγουρα υπάρχουν,  η προστασία και ανάδειξη των χαραγμάτων του Κάστρου.

Τα κιτρινισμένα σημεία πάνω στο χάραγμα είναι μια, πριν μερικά χρονιά,  επιγραφή με μπογιά ενός Οπαδού Ομάδας.  Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο Οπαδός επέλεξε το σημείο γιατι είναι ορατό από το Λιμάνι και πιθανόν για τον ίδιο λόγο επιλέγει   το σημείο για το βραχοχάραγμα,    το οποίο ίσως να ήταν και ένα μήνυμα!

Η  φωτογραφία είναι του Δημ. Μπολωτη, από το fb

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button