Απόψεις

Το υποβρύχιο της Λήμνου

Το υποβρύχιο της Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης 

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Τα ελληνικά υποβρύχια αποτελούν ένα σημαντικό όπλο, έναντι της Τουρκίας, στη «σκακιέρα» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα μερικά από αυτά, τα τύπου 214, γνωστά και ως «Παπανικολής», θεωρούνται αθόρυβα και, επομένως, «αόρατα», επειδή φέρουν τεχνολογία που τούς επιτρέπει να παραμείνουν για μεγάλα διαστήματα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα, ούτως ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν από εχθρικά ραντάρ. Επιπλέον, έχουν ένα ειδικό «σιωπηλό» σύστημα πρόωσης με συνέπεια να μη γίνονται αντιληπτά από αεροσκάφη, ελικόπτερα ή και πλοία επιφανείας.

 

Η Ελλάδα επέδειξε την υπεροχή της στο βυθό όταν οι Τούρκοι «έχασαν» τις θέσεις των ελληνικών υποβρυχίων, τα οποία, μάταια, αναζητούσαν επί 34 ημέρες! Λίγες ημέρες αργότερα, προκειμένου να ενισχύσουν το ηθικό τους, οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν βίντεο από δήθεν εντοπισμό των ελληνικών υποβρυχίων, όταν αυτά, φυσικά, ήταν στην… επιφάνεια.

 

Τα χαρακτηριστικά – «κλειδιά» των υποβρυχίων «Παπανικολής»

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, έχουν μήκος 65,3 μέτρα και μπορούν να κινηθούν με 10,5 κόμβους στην επιφάνεια και 21 κόμβους σε κατάδυση.

 

Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα στη Λήμνο κατασκευάζεται ένα άλλο υποβρύχιο. Το εργοστάσιο κατασκευής βρίσκεται κοντά στα Θέρμα και το χωριό Κορνός (τηλ. 2254061250). Η φήμη του έχει ξεπεράσει την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου και έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εμφανίζεται στην επιφάνεια του νερού τώρα το καλοκαίρι με τις ζέστες, έχει χρώμα λευκό και σερβίρεται με ένα κουταλάκι γλυκού μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Πρόκειται για το λεγόμενο «υποβρύχιο» ή «μαστίχα», ένα δροσιστικό ποτό, μια γευστική καλοκαιρινή απόλαυση.

 

Οι σχεδιαστές και κατασκευαστές αυτού του απολαυστικού γλυκού είναι η οικογένεια Αχιλλαδέλη, που έχουν δημιουργήσει και μια οικογενειακή παράδοση σε σπιτικά γλυκά κουταλιού, βυσσινάδα, λουκούμια και 28 διαφορετικά γλυκά κουταλιού.

Ξεκίνησαν με το  σαμόλαδο, όταν η παραγωγή σησαμιού παλιά ήταν πολύ διαδεδομένη στο νησί, και συνέχισαν με το πετιμέζι και τους περίφημους χαλβάδες τεσσάρων ειδών, με σουσάμι ολικής αλέσεως, με θυμαρίσιο μέλι, με κακάο, και τον κλασσικό βανίλιας, τα οποία αποτελούν άριστο επιδόρπιο χειμώνα-καλοκαίρι.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button