Τώρα είναι η εποχή για περγαμόντο και πορτοκάλι

Τώρα είναι η εποχή για περγαμόντο και πορτοκάλι
Αυτήν την εποχή όλοι φτιάχνουν γλυκό κουταλιού περγαμόντο και πορτοκάλι – ή μαρμελάδα από αυτά τα πολύ γευστικά και αρωματικά φρούτα. Στη λαϊκή, σε όλα τα μανάβικα και σουπερμάρκετ βρίσκει κανείς χοντρόφλουδα πορτοκάλια και περγαμόντο, που είναι κατάλληλα για γλυκό.
Εάν, βέβαια, δεν έχεις χρόνο να το φτιάξεις μόνος σου για να μοσχοβολάει όλο το σπίτι, δε χάθηκε ο κόσμος. Να είναι καλά ο Αχιλλαδέλης που τα έχει έτοιμα σε βάζα και σε όμορφες συσκευασίες.
Να μια συνταγή για πορτοκάλι:
Tα πορτοκάλια είναι ένα φρούτο, από το οποίο μπορούμε να τα φτιάξουμε γλυκό κουταλιού, με δύο τρόπους. Ο ένας είναι με ολόκληρο το φρούτο με την ψίχα του, κι ο άλλος, ο πιο συνηθισμένος, να χρησιμοποιήσουμε μόνο τις φλούδες – όπως σε αυτήν εδώ τη συνταγή. Η γλυκόπικρη γεύση του, το άρωμα και το λαμπερό του χρώμα το κάνουν ένα από τα πιο λατρεμένα γλυκά κουταλιού!
Καλή δύναμη και υπομονή (αν, πάντως, η συνταγή σας φαίνεται δύσκολη και μπελαλίδικη, είπαμε, να είναι καλά ο Αχιλλαδέλης).
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φλούδες από 10 περίπου ώριμα χοντρόφλουδα πορτοκάλια
1 ½ κιλ. ζάχαρη
1-2 κάψουλες βανίλια
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξύνω τα πορτοκάλια στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, μέχρι να βγει το πικρό εξωτερικό μέρος της φλούδας, χωρίς να φτάσω όμως στο λευκό μέρος. Κόβω ελαφριά φέτα από το πάνω μέρος και τη βάση της φλούδας και τα πετάω. Αφαιρώ την ψίχα και χωρίζω την υπόλοιπη φλούδα στα τέσσερα, τα τυλίγω προσεκτικά σε ρολό και στερεώνω το καθένα με μια οδοντογλυφίδα. Τα ξεπλένω καλά σε κρύο νερό.
Τα βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνω για 2 εικοσιτετράωρα, αλλάζοντας το νερό με φρέσκο και κρύο, περίπου 3-4 φορές την ημέρα.
Βάζω να βράσουν τρεις μεγάλες κατσαρόλες με άφθονο νερό, μέχρι να κοχλάσουν. Ρίχνω τις φλούδες στην πρώτη κατσαρόλα, τις βράζω για 5 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση και τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα. Τις ρίχνω αμέσως στην δεύτερη κατσαρόλα και τις βράζω για άλλα 5 λεπτά. Μετά, με τον ίδιο τρόπο τις ρίχνω και στην τρίτη κατσαρόλα και τις βράζω αρκετά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τις στραγγίζω καλά σε σουρωτήρι.
Βάζω σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και 1 λίτρο νερό να πάρουν μια βράση και όταν αρχίσει το σιρόπι να δένει ελαφρά ρίχνω τις φλούδες, τη βανίλια και την κανέλα. Θα βράσουν όλα μαζί μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω σκεπασμένη κατά μέρος για 24 ώρες. Μετά, την ξαναβάζω στη φωτιά και βράζω για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ξαναδέσει το σιρόπι. Προσθέτω το χυμό λεμονιού, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα, αφαιρώ τις οδοντογλυφίδες και γεμίζω με το γλυκό τα αποστειρωμένα βάζα.
Για να δω πότε είναι έτοιμο το σιρόπι: ρίχνω μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ και το αφήνω να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό. Τότε περνάω το χερούλι από ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Πρέπει να σχηματιστεί ένα δρομάκι που τα τοιχώματά του να ενωθούν ξανά μετά από 3 – 4 δευτερόλεπτα. Αν ενωθούν νωρίτερα τότε το σιρόπι θέλει βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Αν αργήσει περισσότερο τότε έχει παραβράσει και πρέπει να αραιώσει με λίγο νεράκι.
Καλή επιτυχία!