Περιοδικό

Του Αγίου Χαραλάμπους σήμερα 10/2 – Βιογραφικό και τι γινεται στη Λημνο

Του Αγίου Χαράλαμπους σήμερα 10 Φεβρουαρίου

 Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

 Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι Μικρασιάτης από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε μεταξύ 89 και 202 μ.Χ. Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκιανό, κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών που εξαπέλυσε ο αυτοκράτορας Σεπτήμιος Σεβήρος. Η Εκκλησία τού αποδίδει το προσωνύμιο Ιερομάρτυρας.

Στα Φιλιατρά, όπου είναι προστάτης της πόλης, το 1944 το Γερμανικό Στρατηγείο της Τρίπολης διέταξε τον Γερμανό Διοικητή των Φιλιατρών, Κοντάου, να κάψει την πόλη, να σκοτώσει τους πρόκριτους της πόλης και να συλλάβει 1.500 κατοίκους της στέλνοντάς τους στη Γερμανία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή η καταστροφή απετράπη με θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου Χαραλάμπους στις 19 Ιουλίου.

Στον Πύργο, όπου επίσης είναι προστάτης, υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου. Κατά την θεμελίωση του ναού του Αγίου βοήθησε και ο γνωστός οπλαρχηγός της επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καθώς πότιζε το άλογο του σε κοντινή κρήνη.

Την εικόνα του Αγίου έφερε μαζί της η ονομαστή οικογένεια των Βιλααιτέων από την Ήπειρο.

Ο Άγιος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πύργου. Πολύ παλιά είχε σώσει την πόλη από την φοβερή πανώλη ενώ δεν ήταν λίγα τα παιδιά που είδαν στον ουρανό ένα γέροντα με μακριά λευκή γενειάδα να σπρώχνει με το ραβδί του ένα σύννεφο που αντιπροσώπευε την επιδημία.

Άλλη φορά πάλι στην περίοδο του Ελληνογερμανικού πολέμου ο Άγιος Χαράλαμπος σκέπασε την πόλη του Πύργου με πυκνά σύννεφα σαν πέπλο, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα γερμανικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν την πόλη.

Επίσης η προστασία του Αγίου δεν έλειπε και στους καταστροφικούς σεισμούς του 1993 που έπληξαν τον Πύργο. Ο Άγιος διαίρεσε τον σεισμό σε τρεις επιμέρους σώζοντας την πόλη και πολλοί είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο να τους φανερώνει πως αυτός τους έσωσε. Ακόμα πολλές φορές μετά από λιτανείες της θαυματουργής εικόνας του Αγίου σε περιόδους ανομβρίας τελικά ερχόταν βροχή ανακουφίζοντας τις καλλιέργειες.

  Ο Άγιος Χαράλαμπος και ο Άγιος Σώζων είναι δύο άγιοι που τιμώνται ιδιαίτερα στην Λήμνο ως προστάτες του νησιού, ο Άγιος Χαράλαμπος στο βορρά στο χωριό Πλάκα και ο Άγιος Σώζων στο νότο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης. Όπως αναφέρει η Ευαγγελία Χ. Λιάπη, σύμφωνα με την τοπική παράδοση κάποτε, την εποχή που στη Λήμνο υπήρχε μεγάλη παραγωγή βαμβακιού, η πανώλη σκόρπιζε το θανατικό τόσο στους ανθρώπους όσο κι ανάμεσα στα ζώα. Ιδιαίτερα στο χωριό Βάρος ο ιερέας δεν περνούσε ημέρα χωρίς να ενταφιάσει κι από ένα συγχωριανό του.

Μια πολύ πιστή γυναίκα του χωριού κάποια στιγμή είδε στον ύπνο της τον Άγιο Χαράλαμπο να βγαίνει από την εκκλησία του χωριού και να της παραγγέλνει να κατασκευάσουν μονομερίτικη κλωστή και με αυτή να τυλίξουν το χωριό. Πράγματι η γυναίκα αυτή την άλλη μέρα κάλεσε αξημέρωτα στο σπίτι της όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια του χωριού κι αφού καθάρισαν το βαμβάκι, το έγνεψαν και στη συνέχεια δημιούργησαν τη κλωστή. Όλα αυτά τα έκαναν μέσα σε μια ημέρα, ενώ καθώς δούλευαν προσεύχονταν στον Άγιο Χαράλαμπο.

«Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς».

Στην συνέχεια με το νήμα που είχαν φτιάξει περικύκλωσαν όλο το χωριό και το πέταξαν στη θάλασσα. Μαζί με τη κλωστή πετάχτηκε και το κακό. Έτσι σώθηκε το χωριό του Βάρους από το θανατικό.

Σε ανάμνηση του θαύματος αυτού τα παλαιότερα χρόνια την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους περίζωναν την εκκλησία του χωριού με μονομερίτικη κλωστή για προστασία του χωριού από το κακό.

Το εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στο χωριό Πλάκα, εκεί που είναι και ο περίφημος φάρος απέναντι από την Ίμβρο. Παλιά στη θέση του ήταν ένα μαντράκι με προσκυνητάρι και αγίασμα, το οποίο οι μοναχοί της περιοχής το χρησιμοποιούσαν ως κοιμητήριο. Το αγίασμα βρίσκεται στη θέση Ρουσούνια. Αργότερα οι κάτοικοι του νησιού συνέχισαν να το επισκέπτονται για να ανάψουν ένα κερί και να πιούν αγίασμα από την ιαματική πηγή που υπάρχει στην ακροθαλασσιά. Η περιοχή έγινε ευρύτερα γνωστή όταν αξιοποιήθηκαν τα περίφημα λασπόλουτρα.

Όταν οι κάτοικοι έχτιζαν το ξωκλήσι προς τιμή του Αγίου προέκυψαν διάφορα προβλήματα με το νερό και άλλες εργασίες, και τότε έγιναν πολλά θαύματα που αποδόθηκαν στον Άγιο. Εμφανίστηκαν στην παραλία τέσσερα βαρέλια με νερό, κι αυτό θεωρήθηκε μεγάλη ευλογία.

Στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους γινόταν μεγάλο πανηγύρι και προσκυνητές έρχονταν από όλα τα μέρη της Λήμνου για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Συνήθως ξεκινούσαν με τα γαϊδούρια τα μεσάνυχτα συντροφιές για να φτάσουν στις 6 το πρωί για να λειτουργηθούν. Τέλος, στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Πλάκα κάθε καλοκαίρι στις 22 Αυγούστου εορτάζεται η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πλήθη κόσμου συρρέουν από όλο το νησί για να συνεορτάσουν την Μεγαλόχαρη.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button