ΕπιλεγμέναΛήμνος

Τρίτη 22/12 Ελλήνων Δρώμενα στην ΕΡΤ3: Βρε Κεχαγιά Περήφανε!

Αυτή την Τρίτη 22/12 στις 18:00
«…τη Λήμνο με τα χαμηλά βουνά για ιδές μπροστά σου,
κι εκεί, δειλό τραγούδι μου, σταμάτα τα φτερά σου!»
? Το ταξίδι της εκπομπής Ελλήνων Δρώμενα στους τόπους και στους ανθρώπους, ερευνώντας και αναζητώντας τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό μας, αυτή τη φορά καταλήγει στη Λήμνο, ένα νησί με έντονες διαστάσεις στην πολιτισμική του έκφραση.

Η #Λήμνος είναι περισσότερο γνωστή για την αγροκτηνοτροφική της φυσιογνωμία. Είναι προ πάντων όμως διαχρονικά ταυτισμένη με τους ονομαστούς «Κεχαγιάδες», αφού ακόμη και ο σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος θα απεικονίσει τον Κεχαγιά ως σύμβολο του νησιού!
Η μορφή του Κεχαγιά απεικονίζει την ζωή των ανθρώπων της Λήμνου. Η ζωή του Κεχαγιά, ο «κεχαγιάδικος» χαρακτήρας, γεννήθηκε και ωρίμασε στην ποιμενική και στην γεωργική ιστορική συνέχεια του νησιού. Οι Κεχαγιάδες αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής δομής της Λήμνου και δημιούργησαν μια παράδοση που επιβιώνει έως και σήμερα, καθορίζοντας την μουσικοχορευτική ιστορία του νησιού.
Ο #Κεχαγιάς στην πορεία των χρόνων από διαχειριστής και «κουμανταδόρος» της αγροκτηνοτροφικής μονάδας που του εμβάπτισε την ονομασία, θα μετεξελιχθεί και θα ταυτιστεί με τον σύγχρονο κτηνοτρόφο.
Τα τραγούδια και οι χοροί της Λήμνου απεικονίζουν τη ζωή και τις περιπέτειες του κεχαγιά.
Η ξεχωριστή για την παρουσία της στο βορειανατολικό Αιγαίο λύρα, μελοποίησε τα «βάσανα» και ύμνησε την καθημερινότητα και τις περιπέτειες των Κεχαγιάδων στις μάντρες τους κι έτσι ένας από τους ξακουστούς τοπικούς χορούς του νησιού είναι ο «κεχαγιάδικος».
«Βρε Κεχαγιά, βρε Κεχαγιά περήφανε!…»
Στον τραγουδιστικό αυτό «ύμνο» των Κεχαγιάδων πλέκεται ο βίος των αγροκτηνοτρόφων της Λήμνου σε όλες τις εκφάνσεις του, αφού σε αυτόν ο καθένας από τους κατοίκους του νησιού μπορεί να προσαρτήσει την τραγουδιστική αφήγηση των δικών του παθών.
«Στης μάντρας τα τραχώματα ήμουν ακουμπισμένος
πρόβαλε να ‘ρθείς αγάπη μ’ να φανείς».
Ο λυράρης Θανάσης Κοτσιναδέλης, έχοντας αποθησαυρίσει τα χαρακτηριστικά ιδιώματα των σκοπών της Λήμνου, μας ερμηνεύει με δεξιότητα και μας αφηγείται παραστατικά την δική του «κεχαγιάδικη», λόγω οικογενειακής καταγωγής, βιωμένη περιπέτεια.
Στο φακό της εκπομπής αφηγούνται οι σημερινοί κάτοικοι των «κεχαγιάδηκων» χωριών τα πάθη και τις περιπέτειές τους. Γιατί σήμερα «κεχαγιάς» είναι ο Λημνιός που μπορεί να μην φοράει βράκα, να μην έχει κοπάδια πρόβατα, να μην καλλιεργεί πια τα χωράφια του, να ζει στην Αμερική, στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, στην Αθήνα, αλλά η ψυχή του βρίσκεται στον κάμπο και τις ακροθαλασσιές της Λήμνου και μόλις ακούσει τον «κεχαγιάδικο» αφουγκράζεται τους χτύπους της καρδιάς του.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button