Περιοδικό

Τσώρτσιλ και η πολυθρόνα του στη Λημνο !

Τσώρτσιλ και η πολυθρόνα του

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Σαν σήμερα, στις 24-01-1965, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ο οποίος είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Λήμνο. Κατά την συμμαχική εκστρατεία στην Καλλίπολη είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του στο χωριό Πορτιανού, από όπου διηύθυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εκεί, λοιπόν, στο Πορτιανού, το σπίτι που διέμενε αποτελεί σήμερα μουσείο, στο οποίο μεταξύ άλλων εκτίθεται και η πολυθρόνα όπου καθόταν καθώς κάπνιζε το πούρο του και έπαιρνε τις αποφάσεις με τους επιτελείς και τους συνεργάτες του.

 

Ένα λοιπόν από τα αξιοθέατα στο όμορφο χωριό Πορτιανού της Λήμνου είναι αυτή η πολυθρόνα. Κι έρχονται να την δουν χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα Βρεττανοί, Γάλλοι, Καναδοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί.

Τι έχει, λοιπόν, αυτή η πολυθρόνα και είναι τόσο σπουδαία;

Πριν από εκατό χρόνια, από το 1915 ως το 1922, εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες της περίφημης εκστρατείας των συμμάχων στην Καλλίπολη θάφτηκαν στο «Συμμαχικό Νεκροταφείο Πορτιανού», το οποίο διατηρείται ως σήμερα. Υπάρχουν 352 τάφοι Βρετανών, Γάλλων, Καναδών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Αιγυπτίων και Ινδών.

Την περίοδο αυτή στο Πορτιανού είχε στήσει το στρατηγείο του ο εμπνευστής της εκστρατείας Βρεττανός Πρωθυπουργός Ουίνστων Τσόρτσιλ. Κι όταν έπρεπε να πάρει μια σημαντική απόφαση, πρώτα την καλοσκεφτόταν χωρίς να βιάζεται. Καθόταν, λοιπόν, στην πολυθρόνα του εκεί στο σπίτι στο Πορτιανού, άναβε όπως συνήθως ένα πούρο, και στο διάστημα αυτό ψύχραιμα στάθμιζε την κατάσταση, συνομιλούσε με τους επιτελείς του, και κατόπιν έπαιρνε τις αποφάσεις του.

 

Η κατοικία εκείνη του Τσόρτσιλ στο Πορτιανού με την ιστορική πολυθρόνα αποτελούν σήμερα ένα πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, που αξίζει να το επισκεφτεί κανείς. Είναι ένα από τα αξιοθέατα της Λήμνου και το περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία, μαζί με το συμμαχικό νεκροταφείο (το άλλο είναι στο Μούδρο).

Το μουσείο αυτό το ίδρυσε το 1995 ο πολύ δραστήριος Σύλλογος Πορτιανιτών Αθηνών-Πειραιώς, ο οποίος για ένα διάστημα εξέδιδε την εφημερίδα Τα Νέα του Πορτιανού. Περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές, παλιά εργαλεία, οικιακά σκεύη, φωτογραφίες κ.ά. (τηλ. 2254051785).

Έτσι, λοιπόν, αν βρεθείτε στη Λήμνο, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο στο Πορτιανού.

Εκτός από τα άλλα, θα σας θυμίζει ότι, τις σημαντικές αποφάσεις δεν τις παίρνουμε «εν βρασμώ ψυχής», παρορμητικά και στο ποδάρι, αλλά αφού πρώτα το καλοσκεφτούμε ψύχραιμα – όπως έκαμνε ο Ουίνστων Τσώρτσιλ καθισμένος στην πολυθρόνα του εκεί στο Πορτιανού.

 

Η πολυθρόνα του Τσώρτσιλ δεν είναι το μόνο αντικείμενο που έχει σχέση μαζί του και έχει αποκτήσει μεγάλη αξία.

Πόση αξία μπορεί να έχει άραγε ένα σαλιωμένο μισοκαπνισμένο πούρο; Αν αυτό το πούρο ανήκε στον Ουίνστον Τσώρτσιλ, τότε έχει μεγάλη αξία.

Μια βραδιά του Ιανουαρίου του 1953, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και η σύζυγός του, Κλέμενταϊν κατέφθασαν στο Coliseum στο West End του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν το μιούζικαλ «Call Me Madam». Κάποια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός τράβηξε δυο τζούρες από το πούρο του και το πέταξε. Από το έδαφος, το σήκωσε η ταξιθέτρια Βάιολετ Κινγκ και το τσέπωσε. Πάνω από μισό αιώνα αργότερα, το σαλιωμένο από τον Τσώρτσιλ πούρο βγαίνει σε δημοπρασία που διοργανώνει ο οίκος Hansons Auctioneers στις 11 Δεκεμβρίου.

Η αγάπη του Τσώρτσιλ για τα πούρα ήταν θρυλική. Ο Μπάρι Σίνγκερ -συγγραφέας, ο οποίος έχει και βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη αποκλειστικά και μόνο με βιβλία του Τσώρτσιλ ή για τον Ουίνστον Τσώρτσιλ-, γράφει στο βιβλίο του «Churchill Style: The Art of Being Winston Churchill» ότι όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός ταξίδευε με αεροπλάνο «είχε κοντά του μία ειδικά σχεδιασμένη μάσκα οξυγόνου που του επέτρεπε να παίρνει οξυγόνο και να καπνίζει πούρο, ταυτοχρόνως».

 Μόλις έφτασε σπίτι της με το μισοκαπνισμένο πούρο, η Βάιολετ Κινγκ έγραψε στον Τσώρτσιλ, ζητώντας του να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα του ευρήματός της. Η Τζέιν Πόρταλ, η ιδιαιτέρα του πρωθυπουργού, απάντησε σε επιστολόχαρτο της πρωθυπουργικής κατοικίας, Ντάνουνινγκ Στριτ, αριθμός 10, διαβεβαιώνοντας την Κινγκ ότι ο Τσώρτσιλ «βεβαίως και δεν έχει αντίρρηση να πείτε στους φίλους σας ότι το πούρο που βρήκατε είναι δικό του».

Η Κινγκ κράτησε την απαντητική επιστολή, η οποία παρουσιάστηκε στη δημοπρασία μαζί με το μισοκαπνισμένο πούρο, το οποίο πωλήθηκε προς 6.000 δολάρια.

Όπως με την πολυθρόνα στο Πορτιανού της Λήμνου, έτσι και με το πούρο, ο Τσώρτσιλ είχε την καλή και πολύ σοφή συνήθεια να μην απαντάει σε κάποια ερώτηση αμέσως και να μην είναι παρορμητικός, αλλά να καπνίζει μια ρουφηξιά πρώτα, και στο διάστημα αυτό πιο ήρεμα να σκέφτεται τι θα αποφασίσει και τι θα κάνει.

Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι κι εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο, να καθόμαστε στην πολυθρόνα ή να καπνίζουμε, μπορούμε όμως, αντί να είμαστε παρορμητικοί και να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, κι “ό,τι μας καπνίσει”, να το σκεφτόμαστε πρώτα…

Και να επισκεφτούμε, έστω για μια φορά, το όμορφο χωριού Πορτιανού στη Λήμνο, να δούμε από κοντά την περίφημη πολυθρόνα του Τσώρτσιλ!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button