Περιοδικό

Τσουβαλοδρομίες στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό Κατερίνης

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Κάθε χρόνο το Δεκέμβριο η πιο ζεστή και φωτεινή γωνιά της Κατερίνης, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, γεμίζει από εκατοντάδες χαρούμενες παιδικές φωνές. Είναι οι 6.500 μαθητές από 120 σχολεία και νηπιαγωγεία που το επισκέπτονται, εκεί στον Καπνικό Σταθμό δίπλα από το μεγάλο ελεύθερο πάρκινγκ των δικαστηρίων.

Τα υποδέχονται στην είσοδο αυτοπροσώπως ο Αηβασίλης με την άσπρη γενειάδα, τον κόκκινο σκούφο, τη στολή και το σάκο με τα σοκολατάκια, καθώς και οι Τρεις Μάγοι, ντυμένοι κι αυτοί με τις επίσημες πολύχρωμες εντυπωσιακές τους στολές.

Τα παιδιά αφήνουν στην είσοδο το μεταχειρισμένο λούτρινο παιχνιδάκι ή το παιδικό παραμύθι που έφεραν από το σπίτι και που τούς περισσεύει, και, προαιρετικά, 1-2 γάλατα ή τρόφιμα μακράς διαρκείας για τις πολυμελείς οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους στις πρόσφατες πλημμύρες του νομού Καρδίτσας, και παίρνουν ένα κουπόνι. Μ’ αυτό θα κεραστούν μια φέτα ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο του Χριστουγεννιάτικου Χωριού αλειμμένο με πάστα ελιάς, έναν φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού κι ένα γλύκισμα, συνήθως μελομακάρονο ή κουραμπιέ. Κατόπιν μέχρι το μεσημέρι θα ακούσουν ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι ή θα δουν ένα σχετικό βίντεο ή θεατρικό, θα επισκεφτούν τη φάτνη, το πανύψηλο πράσινο έλατο, θα ταχυδρομήσουν το γράμμα για τον Αηβασίλη, θα παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια, θα δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στο λούνα παρκ, να  ψαρέψουν, να βάλουν καλάθια στο μπάσκετ, στους κρίκους και τα τενεκεδάκια κλπ.

Αυτό, πάντως, που φαίνεται ότι τούς αρέσει περισσότερο, είναι κάτι πιο απλό, πιο περίεργο και ασυνήθιστο: οι τσουβαλοδρομίες!

 

Τι είναι οι τσουβαλοδρομιες;

Χωρίζονται σε ομάδες, μπαίνουν μέσα μέχρι τη μέση μέσα σε τσουβάλια και χοροπηδώντας διανύουν μιά απόσταση 30-40 μέτρα μέχρι τον τερματισμό. Καμιά φορά μπερδεύονται με το τσουβάλι, το πατούν και πέφτουν, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα τραυματισμού, αφού όλη η αυλή του Χριστουγεννιάτικου Χωριού είναι καλυμμένη με παχύ στρώμα άχυρα, τα οποία πρόσφερε ένας από τους χορηγούς, ο Καλατζής Χρήστος. Εκτός από αυτό η τσουβαλοδρομία γίνεται με την επίβλεψη των συνοδών δασκάλων και την διασωστική ομάδα του Ερυθρού Σταυρού.

 

Αξίζει να αναφερθεί, από πού βρέθηκαν τόσα πολλά τσουβάλια, αφού στην αγορά δεν πουλιούνται πουθενά;

Ένας από τους 140 γενναιόδωρους σπόνσορες-χορηγούς του Χριστουγεννιάτικου Χωριού της Κατερίνης είναι η μεγάλη βιοτεχνία επεξεργασίας και εμπορίας καφέ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ. Εισάγει από την Βραζιλία, Κολομβία και άλλες χώρες τα τσουβάλια με τα σπυριά του καφέ. Μερικά από αυτά όταν αδειάσουν κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο τα δίνει στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, η οποία οργανώνει το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, για τις τσουβαλοδρομίες, αλλά και για την Παραμυθούπολη, εκεί όπου τα παιδιά κάθονται πάνω στις αχυρόμπαλες για να ακούσουν τα παραμύθια ή για να παρακολουθήσουν κάποιο θεατρικό.

Και δεν είναι μόνον αυτό – που θα πει κανείς, σιγά την προσφορά! Όλον τον Δεκέμβριο, που λειτουργεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, εκτός από τους 350 δασκάλους που συνοδεύουν τα 6.500 παιδιά, επισκέπτονται το Χριστ. Χωριό και οι εκατοντάδες μεγάλοι, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, ακόμα και γηροκομεία. Για όλους αυτούς υπάρχει ένα (από τα 12 του Χωριού) ξύλινο σπιτάκι με την επιγραφή Καφενές, που προσφέρει δωρεάν ζεστό καφέ ή ζεστό τσάι του βουνού (από τον Όλυμπο). Όλα αυτά, εκατοντάδες κεράσματα, τα προσφέρει δωρεάν ο ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ!

 

Οι επόμενες μέρες που το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Κατερίνης θα είναι ανοιχτό για μικρούς και μεγάλους το βραδάκι μετά τις 5.30 είναι στις 23, 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες:  στο www.otoposmou.gr και στο 6973237626  patera@sportools.de

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button