Τυρόπιττα-Συνταγές Τσελεμεντέ
Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ.
ΤΥΡΟΠΙΤΤΑ
Δόσεις:
1/2 οκά τυρί αλμυρό (φέτα)
100 δράμια σάλτσα άσπρη Μπεσαμέλ
50 >> βούτυρο
3 αυγά
ανάλογο αλάτι, πιπέρι άσπρο και μοσχοκάρυδο
10-12 φύλλα του μπακλαβά
Εκτέλεση
Εάν το τυρί είναι πολύ αλμυρό το βάζουμε για λίγη ώρα στο νερό να ξαρμυρίσει.
Μετά το χτυπάμε στο γουδί να γίνει μια μάζα χωρίς σβόλους, προσθέτοντας τη σάλτσα Μπεσαμέλ, την οποία έχουμε προηγουμένως ετοιμάσει και είναι χλιαρή. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά σιγά-σιγά λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε καλά.
Έχοντας ένα ανάλογου μεγέθους ταψί (το καλύτερο θα είναι η πίτα να είναι περίπου δύο δάκτυλα) έπειτα αφού το βουτυρώσουμε στρώνουμε 5-6 φύλλα αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν από το ταψί και να διπλώνουν προς τα μέσα ώστε να συγκρατήσουν την γέμιση. Σε κάθε φύλλο που στρώνουμε θα πρέπει να το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο με τη χρήση ενός πινέλου και τελειώνοντας βάζουμε τη γέμιση στρώνοντας την με ένα μαχαίρι. Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από επάνω, αλείφοντας τα με βούτυρο κ αυτά και κλείνοντάς τα προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν. Σε περίπτωση που έχουν ξεραθεί τα αλείφουμε με λίγο νερό. Τέλος αλείφουμε όλη την επιφάνεια με βούτυρο και το χαράσσουμε με την μύτη ενός μικρού μαχαιριού, σύροντας την μύτη κατά διαστήματα ώστε να σχηματισθούν τεμάχια μπακλαβωτά ή τετράγωνα. Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μισή ώρα, μέχρι τα φύλλα να έχουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Καλή σας όρεξη
*Ο Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά, τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια της αλλοδαπής και το 1930, εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο τόμο 420 σελίδων. Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.
Το βιβλίο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτυρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας: μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια.