Απόψεις

Βαλκάνιοι τουρίστες στη βόρεια Ελλάδα

Βαλκάνιοι τουρίστες στη βόρεια Ελλάδα

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Τώρα με τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, που ο τουρισμός μας απειλείται, οι προσδοκίες για τις πρώτες «ανάσες σωτηρίας», τουλάχιστον σε ένα κομμάτι του, στρέφονται στους πιο κοντινούς πελάτες μας, τους Βαλκάνιους. Οι παραθεριστές από τη βαλκανική ενδοχώρα είναι αυτοί που, υπό προϋποθέσεις, ίσως δώσουν το «φιλί ζωής» σε κάποια τουριστικά θέρετρα για τη φετινή σεζόν.

Χαλκιδική, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Θάσος, Ήπειρος, Σποράδες κ.λπ. είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους βόρειους γείτονές μας, που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, όπως π.χ. οι Βρετανοί ή οι Σουηδοί, για να περάσουν ολιγοήμερες διακοπές ή και Σαββατοκύριακα σε κάποιες παραλίες μας.

Μπορεί τα πορτοφόλια τους να μην είναι εφάμιλλα εκείνων των Γερμανών, των Αμερικανών ή των Ρώσων, θα δώσουν όμως μια ανάσα ζωής σε επιχειρήσεις και καταλύματα, που αν δεν βάλουν στο ταμείο τους κάποια ευρώ, το πιθανότερο είναι τα περισσότερα να κλείσουν.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς Βαλκάνιους γείτονες μας έχουν αγοράσει εξοχικά στην Ελλάδα για παραθέριση.

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που ήλθε οδικώς στην χώρα μας το 2018 ήταν 8,8 εκατομμύρια , που αντιστοιχεί στο 29% από τα 30,3 εκατομμύρια εισερχόμενους ταξιδιώτες συνολικά (πλην κρουαζιέρας).

Ένα χαρακτηριστικό των τουριστών που έρχονται οδικώς στη χώρα μας είναι η δυνατότητα που έχουν να αλλάξουν ή να επιλέξουν προορισμό την τελευταία στιγμή, χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη όπως με τα αεροπορικά εισιτήρια.

Περίπου 1.400.000 Ρουμάνοι και άλλοι τόσοι Βούλγαροι επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ οι Σέρβοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Οι περισσότεροι διαλέγουν  τη βόρεια Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα, ανάλογα και με τη γεωγραφική της θέση δείχνει προτίμηση σε διαφορετικές περιοχές.

Την Θεσσαλονίκη πάντως την επισκέπτονται όλοι και όλες τις εποχές. Οι Ρουμάνοι, εκ των οποίων το 70% ταξιδεύουν οδικώς, έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους Χαλκιδική και Πιερία.

Οι Σέρβοι, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να έρθουν τουλάχιστον το 50% σε σχέση με πέρσι. Εκτός από τη Χαλκιδική και την Πιερία πολλοί προτιμούν και τις περιοχές Βρασνά και Ασπροβάλτα, κυρίως για τις αμμουδερές παραλίες.

Οι Σέρβοι είναι από τους τουρίστες των Βαλκανίων με τον μεγαλύτερο διάστημα παραμονής, καθώς παραθερίζουν κατά μέσο όρο 10 με 14 μέρες.

Οι Ρουμάνοι και Βούλγαροι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν χρειάζονται βίζα στα σύνορα, απλά επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας – όπως ισχύει και για μας.

Για τους Βούλγαρους είναι πολύ εύκολο να έλθουν οδικώς. Για παράδειγμα, η απόσταση Σόφια – Θεσσαλονίκη είναι λιγότερο από 300 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Έτσι, πολλές φορές όταν υπάρχουν τριήμερα ή μεγαλύτερης διάρκειας αργίες, έρχονται στις ακτές και τα άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας για εκδρομή ή παραθέριση.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button