2024
Περιοδικό

Βιβλιοπωλείο Βαρβαρή: Υπάρχει στην Αγορά της Μύρινας για να θυμίζει πολλά !

 Σε ένα από τα site της Αθήνας το ΠΑΛΜΟΣ News  αναρτήθηκε ένα θέμα από τη Λήμνο: Το Βιβλιοπωλείο Βαρβαρή,   που με πολύ ευαισθησία  περιγράφεται πιο κάτω !

 Γράφει η ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΟΥΛΑ, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

Εκτός από τα βιβλιοπωλεία που υπάρχουν στη γειτονιά μας ή τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία που βρίσκονται σε μεγαλύτερες πόλεις, υπάρχουν οι σύγχρονες αλυσίδες βιβλιοπωλείων σαφέστατα όλα αδήριτης πνευματικής αφύπνισης. Υπάρχουν όμως και εκείνα τα βιβλιοπωλεία που αντιστέκονται στο χρόνο, δεν ορρωδούν και αναδύουν αρώματα άλλου καιρού!

Ένα αναγνωστικό καταφύγιο, μια αγκαλιά μελέτης ή ένα σημείο συνάντησης μακριά από τα πολύβουα αστικά κέντρα, είχα την τύχη να συναντήσω στο διάβα μου και βρίσκεται σε ένα μικρό, απομακρυσμένο αλλά «αγνής» ομορφιάς νησί του Βορείου Αιγαίου και είναι η Λήμνος. Εκεί λοιπόν βρίσκεται ένα βιβλιοπωλείο αλλοτινών εποχών, αλλοτινών χρόνων, είναι χτισμένο από αυθεντικά υλικά της φύσης από πέτρα και ξύλο, ένα παλιό αυθεντικό βιβλιοπωλείο. Ένας χώρος αφιερωμένος στο βιβλίο, αγκαλιάζει κάθε λογής από αυτά, ένας χώρος που έχει αγαπηθεί από ντόπιους κατοίκους και όχι μόνο. Το κτίριο χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, πάππου προς πάππου περί το 1950 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο του βιβλίου. Ανήκε σε Τούρκο και κατέληξε πιστά και αμετάκλητα να ανήκει σε Έλληνες ιδιοκτήτες πλέον εδώ και πάρα πολλά πολλά χρόνια…

Περνώντας το κατώφλι μιας αντικέ πόρτας από ξύλο, σε κάνει να νοσταλγήσεις την παιδική σου ηλικία, σου φέρνει θύμησες μιας άλλης εποχής, μιας παλιάς αυθεντικής Ελλάδας, μιας εποχής πιο αθώας, αλλά με περισσότερη βαρύτητα και υπευθυνότητα στην παιδαγωγική κατάρτιση, όσον αφορά τα βιβλία που φιλοξενούνται.
Στο βάθος του βιβλιοπωλείου και στο αίθριό του, προς μεγάλη μου έκπληξη, συνάντησα κάτι πρωτόγνωρο, εδώ οι απολήξεις του Κάστρου του νησιού φτάνουν ως το βιβλιοπωλείο, θαρρείς ότι δημιουργούν μια γέφυρα επικοινωνίας με αυτό!
Επίσης η ταμπέλα του, που δεν είναι φτιαγμένη από μέταλλο φωτεινή με λεντ σε κάποια μηχανή τυποποιημένη, αλλά χειροποίητη πάνω σε παλιό ξύλο ζωγραφισμένη, με γραμματοσειρά σχεδιασμένη με γνώμονα την αρμονία και την ομοιομορφία με την παλιά κλασσική πατούρα και ο τίτλος…; «Βιβλιοπωλείο», με γήινα χρώματα, όλα χειροποίητα! Σήμερα τις ταμπέλες αυτές τις αποκαλούμε και vintage, αλλά όχι από ξεπερασμένη μόδα αλλά από στάση ζωής, στολίζει περίτεχνα την πόρτα του μικρού βιβλιοπωλείου, σαν από πόρτα ορθάνοιχτη σχολείου! Ο αέρας που σε περιβάλλει μπαίνοντας με την γνήσια μυρωδιά του ξυσμένου μολυβιού, της γομολάστιχας και το άρωμα που αναδύεται, όπου όλοι έχουμε «χώσει» τη μύτη μας ως παιδιά στις μεσαίες σελίδες ενός βιβλίου ή ενός τετραδίου, σε ταξιδεύει κυριολεκτικά στα χρόνια της αθωότητας!
Εδώ η βιβλιοπώλης, κυρία Ιωάννα, βρίσκεται πίσω από τον πάγκο της πάντα ευγενική και χαμογελαστή να εξυπηρετήσει κάθε πελάτη οποιαδήποτε ηλικίας. Γνωρίζει τους πελάτες της με τα μικρά τους ονόματα, τους γνωρίζει πολύ καλύτερα και από τους τίτλους των βιβλίων που φιλοξενούνται στα ράφια του βιβλιοπωλείου της.
Μέσω μια εσωτερικής παλιάς ξύλινης σκάλας από εκείνες που σε κάθε σκαλοπάτι το τρίξιμο ηχεί σαν παλιά μελωδία γραμμοφώνου, οδηγεί στο πατάρι όπου χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος γραφικής ύλης και αποθεμάτων πολλών παλιών βιβλίων, νιώθεις όλη τη δημιουργία κλεισμένη σε λίγα μόλις τετραγωνικά που περιμένει υπομονετικά να αξιοποιήσεις ως αναγνώστης το «ταξίδι» της.

Καθώς κοιτάζεις ψηλά στο ταβάνι αντικρίζεις έναν φεγγίτη, με ήλιο ή συννεφιά από κει διαπερνά άπλετο φώς θαρρείς και θα σού’ρθει ουρανοκατέβατος «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, να σε πάρει από το χέρι και να σε ξεναγήσει σε κάθε ράφι και να σου συστήσει κάθε βιβλίο αυτής της εκπαιδευτικής γωνιάς.
Εδώ το παλαιό βιβλιοπωλείο αποτελεί μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε παιδί, γονέα, εκπαιδευτικό και για κάθε βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο, όλα εδώ περικλείουν αγάπη, γνώση, νοιάξιμο, φιλαναγνωσία. Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο αντιστέκεται σθεναρά στο χρόνο, είναι μια τυχαία ή όχι συνάντηση, είναι μια ιδέα, μια άποψη, μια αγκαλιά πνευματική, είναι συνταίριασμα απόψεων, μια νέα γνωριμία, ένα μικρό διάλειμμα στον «καροτσόδρομο» ή καλντερίμι (όπως τον αποκαλούν οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού), σε συνδυασμό με καφέ ή την αγορά βιβλίων ή γραφικής ύλης από μαθητές και όχι μόνο.
Υπάρχουν παλιά κλασικά βιβλία, παιδικές ιστορίες, παραμύθια με όμορφες εικονογραφήσεις, ιστορικά, βιβλία με ειδίκευση στην τοπική ιστορία, παλιές συλλογές περιοδικών και τετραδίων των δεκαετιών 1950-1960, αλλά και πολλά πολλά βιβλία θεολογικού περιεχομένου, μιας και το Άγιον Όρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νησί και οι κάτοικοι του διακατέχονται έντονα από το θρησκευτικό αίσθημα και στοιχείο, για αυτό και το Αγιορείτικο λιβάνι φθάνει με το καραβάκι, ναι, εδώ μαζί με τα βιβλία, διατίθεται και λιβάνι χειροποίητο με ευλάβεια και προσήκοντα σεβασμό από τους μοναχούς που εγκαταβιώνουν στο Περιβόλι της Παναγιάς.
Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη βιβλιοπωλεία με τη συγκεκριμένη ταυτότητα και χαρακτήρα, βγαλμένο πραγματικά από παραμύθι σαν σε σκηνικό από παλιά κλασσική ταινία, με χρώματα και μυρωδιές που αντέχουν ακόμα στο πέρασμα του χρόνου και δημιουργούν ερείσματα στέρεα σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Πόσο μας λείπουν τα παλαιά βιβλιοπωλεία…, αυτά δεν χρειάζονται οικοδομική ή εσωτερική ανακαίνιση, είναι από μόνα τους συγκοινωνούντα δοχεία πνευματικής ανακαίνισης. Τα βιβλιοπωλεία που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου, δεν φθείρονται ποτέ διότι το περιεχόμενο τους είναι χαλκέντερο, ουσιώδες, με τη δική του ιστορία και πινελιά το καθένα. Δεν χάνονται στο χρόνο γιατί ο αναγνώστης, ο πελάτης έχει ευχαριστηθεί τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και περιεχόμενό του.
Τα παλιά βιβλιοπωλεία είναι τόποι που μας αγκαλιάζουν και μας θυμίζουν την πρώτη αγκαλιά που δεχτήκαμε ως παιδιά ακόμη, όταν οι γονείς μας αγόρασαν τα πρώτα σχολικά βοηθήματα ή τις νερομπογιές που θέλαμε για να «χρωματίσουμε τη ζωή», μας ταξιδεύουν σε χρόνους μακρινούς μέσα από την αναβίωση τους μας ξανασυστήνονται εκ νέου!
Όπως και νά’χει κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα βιβλιοπωλείο δεν είναι μόνο για να αγοράσουμε βιβλία, πολλές είναι οι φορές που το κάνουμε απλά για να ενημερωθούμε ή μόνο και μόνο για τη βόλτα, γιατί αυτή η βόλτα – επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο απλά δεν συγκρίνεται…
Βιβλιοπωλεία λοιπόν παλαιά ή (νέα), μια ατέλειωτη αγκαλιά φιλαναγνωσίας για όλους, που ξυπνάει αναμνήσεις και «χτίζει» συνειδήσεις!

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button