Περιοδικό

Υποψήφιος στις εκλογές


Υποψήφιος στις εκλογές

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Πυρετός στα κομματικά επιτελεία εν όψη των εκλογών, λίστες με υποψηφίους, ομιλίες, παρουσιάσεις προγραμμάτων, δηλώσεις κλπ. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος.

 

Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές μπαίνω στον πειρασμό να κατέβω υποψήφιος. Γιατί όχι; Οι άλλοι πιο έξυπνοι και πιο όμορφοι είναι;

Ρώτησα και τους φίλους μου, να μου δώσουν την γνώμη τους, αλλά οι απόψεις τους διίστανται, είναι εντελώς αντίθετες. Οι μισοί μου λένε να κατεβώ, ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

 

Αυτοί που μού λένε να κατεβώ υποψήφιος έχουν τα εξής επιχειρήματα:

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι το παραμύθι, οι υποσχέσεις, τα μεγάλα λόγια, το ακαταλαβίστικο μπλα-μπλα και να δίνεις αόριστες ελπίδες. Για παράδειγμα, ότι το κόμμα σου θα στηρίζεται στους άξονες με πυλώνες προτεραιότητας την αειφόρο πράσινη ανάπτυξη των δομών επενδυτικών μοντέλων εγχώριας παραγωγής και τεχνολογικών προκλήσεων. Ότι θα αυξήσουμε τις δόσεις σε 960 σε όσους χρωστάνε με 35 χρόνια περίοδο χάριτος και ταυτόχρονη παραγραφή του επαχθούς χρέους δουλοπαροικίας, θα δώσουμε 18.000 ευρώ επίδομα στα νέα ζευγάρια για κάθε παιδί, τριπλό voucher στους άνεργους, δωρεάν εισιτήρια στους φοιτητές, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 986 ευρώ, δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και Επίδομα Αδείας σε όλους αναδρομικά και με τόκο, πρόσληψη 26.800 γιατρών και υγειονομικών, 8.700 συνοριοφυλάκων, δωρεάν νέοι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, δωρεάν πάρκινγκ Ι.Χ., τακτική σύγχρονη ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική με ιπτάμενα δελφίνια, κατάργηση των διοδίων, θα λειτουργήσουμε νέες πανεπιστημιακές σχολές, θα καταπολεμήσουμε την διαφθορά, τους μεσάζοντες, το ρουσφέτι και την γραφειοκρατία, θα δώσουμε φτηνό πετρέλαιο, λιπάσματα και εφόδια στους αγρότες, επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, κλπ. κλπ. κλπ.».

 

Και για να γίνουν πιστευτά όλα αυτά, θα τα λες όσο πιο ακαταλαβίστικα γίνεται. Για παράδειγμα:

«Οι προοδευτικές δυνάμεις … Παραγωγική ανασυγκρότηση … Προοδευτική διέξοδος … ευρύτερη πλατφόρμα … αναπτυξιακό τόξο … το διακύβευμα είναι … το αφήγημα είναι… η μετεξέλιξη της διαφοροποίησης … αξιολογούμε την βελτιστοποίηση … με δυναμικές παρεμβάσεις … η ατζέντα μας είναι … με φιλολαϊκό πρόσημο … θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα … είναι η ατμομηχανή του προγράμματός μας … πρέπει να απαλλαγούμε από τα βαρίδια … από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο … από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο … θα εφαρμόσουμε δημοκρατικές διαδικασίες … οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν … θα χυθεί άπλετο φως … θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή … σε προγραμματική βάση … το πλάνο μας είναι … τελειώνουμε με το κατεστημένο… θα ελέγξουμε τις Offshore … τo πλαίσιο που θα πορευτούμε είναι … θα βελτιώσουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών … έχουμε απαντήσεις … έχουμε λύσεις … θα καταργηθεί η γραφειοκρατία … θα απλουστεύσουμε το φορολογικό σύστημα … θα καταργήσουμε …θα ενισχύσουμε τους αδύνατους … θα δώσουμε … κλπ. κλπ. κλπ.».

 

Απ’ την άλλη μεριά, αυτοί που λένε να μη κατέβω υποψήφιος έχουν τα δικά τους δυνατά επιχειρήματα:

«Πού πας, ρε συ, ξυπόλυτος στ’ αγκάθια; Τον μπελά σου θέλεις να βρεις;

Πρώτα – πρώτα θα κάνεις ένα σωρό έξοδα, διαφημιστικά, κάρτες, πληρωμένες δημοσιεύσεις στις εφημερίδες. Χώρια τα κεράσματα, οι καφέδες και οι δωρεές σε συλλόγους και εκκλησίες. Πού θα τα βρεις όλα αυτά τα λεφτά; Και καλά εάν εκλεγείς, εάν δεν εκλεγείς τι θα γίνει;

Θα χαμογελάς συνέχεια και θα κάνεις αμέτρητες χειραψίες. Θα χαιρετάς γνωστούς και αγνώστους στο δρόμο και θα υπόσχεσαι σε όλους λαγούς με πετραχήλια.

Θα τρέχεις συνέχεια σαν τον Βέγγο εκεί όπου έχει μνημόσυνα, κηδείες, γάμους, βαφτίσεις, βασιλόπιτες και χοροεσπερίδες συλλόγων, σε ομιλίες, στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία κλπ.

Επίσης εκεί όπου έχει καμιά φυσική καταστροφή, χαλάζι, αέρας, βροχή, όταν βουλώνουν τα φρεάτια, όταν υπερχειλίζει ο Πέλεκας και η Παραλία, στις διαμαρτυρίες των αγροτών, στις απεργίες, στα διόδια κλπ. για να δει ο κόσμος ότι ενδιαφέρεσαι για τα προβλήματα του. Και θα βγαίνεις συνέχεια φωτογραφίες για να τις βάζουν οι εφημερίδες.

Θα πρέπει να πηγαίνεις τακτικά σε μοναστήρια και εκκλησίες, σε όρθρους, παρακλήσεις, εσπερινούς, αγρυπνίες, και να κάνεις μεγάλους σταυρούς. Οπωσδήποτε πρέπει να πας στο Άγιο Όρος.

Για να σε ψηφίσουν οι φιλόζωοι και οι αναποφάσιστοι, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον τέσσερις γάτες κι ένα σκυλί.

Πρόσεχε πολύ τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις γιατί υπάρχει μεγάλος φανατισμός. Μην τυχόν πεις ότι είσαι γαύρος οπαδός του Ολυμπιακού, ούτε κάποιας άλλης ομάδας, θα χάσεις τους μισούς ψηφοφόρους. Εάν επιμένουν τι ομάδα υποστηρίζεις, θα λες είμαι οπαδός της εθνικής Ελλάδος ή του ΠΙΕΡΙΚΟΥ.

Και αν, μετά από όλα αυτά, αντέξεις και εκλεγείς, να ξέρεις ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσεις φανατικούς αντιπάλους και εχθρούς. Θα σου κάνουν συνέχεια οξεία κριτική και θα εξαπολύουν δριμεία επίθεση. Όλοι θα σου ζητάνε ρουσφέτια, μπορεί και δανεικά και αγύριστα. Το καλοκαίρι με τον καύσωνα όλοι θα φοράνε ελαφριά και δροσερά κοντομάνικα ρούχα ενώ εσύ θα ιδρώνεις Θα πρέπει να ξεχάσεις τα τζην και τα άνετα πρόχειρα ρούχα, θα φοράς συνέχεια κοστούμι και γραβάτα.. Δεν θα μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια, ούτε τη μέρα να πηγαίνεις όποτε θέλεις για το ψάρεμα που σου αρέσει!”.

 

Τελικά, με έπεισαν. Νομίζω ότι έχουν πολύ δίκιο. Δεν θα κατέβω υποψήφιος.

Οπότε, είπα στον εαυτό μου, κάτσε στ’ αυγά σου, ρε Θόδωρε, κι άσε τα μεγαλεία. Το είπε και ο σοφός αρχαίος μας πρόγονος ο Επίκουρος, «Λάθε βιώσας», δηλαδή ζήσε αθόρυβα, χωρίς να ασχολούνται οι άλλοι με σένα.

Προτιμώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια και να πηγαίνω για ψάρεμα όποτε γουστάρω. Εκεί στη φύση, στην ηρεμία, το οξυγόνο και το ιώδιο, παρέα με τους γλάρους. Και αντί να ψαρεύω ψήφους, να ψαρεύω καμιά τσιπούρα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button