Απόψεις

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο στον τουρισμό

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο στον τουρισμό

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις 15 Ιουνίου, όταν η Αθήνα θα αρχίσει να υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες και την 1η Ιουλίου που θα απελευθερωθούν πλήρως οι πτήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η πανδημία του κοροναϊού δημιουργεί ένα νέο τοπίο στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, με αρκετούς επιχειρηματίες και εργαζομένους του κλάδου να είναι προβληματισμένοι και να κάνουν λόγο για σαφώς μειωμένο τζίρο.

Νέες τάσεις, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός και το glamping, αλλά και μια διαφορετική, αποστειρωμένη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) πραγματικότητα σε ξενοδοχεία, καταλύματα και εστίαση στους τουριστικούς προορισμούς αναμένεται να καθορίσουν το φετινό καλοκαίρι, «ροκανίζοντας» έτσι την ανεμελιά των διακοπών.

Πάντως, έχοντας και την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών ΜΜΕ, η Ελλάδα ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στη αναγκαστικά μικρότερα «πίτα» του τουρισμού.

Η χώρα μας πλασάρεται ως ασφαλής προορισμός, απαλλαγμένος από τον κοροναϊό, ενώ τα μέτρα σε πλοία και αεροδρόμια είναι αυστηρά.

Για την Ελλάδα ορισμένες χώρες είναι στη «μαύρη λίστα» και άλλες στη «λευκή» λίστα. O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), επίσημο όργανο της ΕΕ, δημοσιοποίησε τη «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων που βρίσκονται σε 34 χώρες υψηλής μετάδοσης του κοροναϊού.

Στη «μαύρη» λίστα είναι οι εξής χώρες:

Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ισημερινός, Καναδάς, Κατάρ, Κολομβία, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σινγκαπούρη, Τουρκία, Χιλή.
Αν και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του EASA, δύσκολα επίσης θα δεχτεί η Ελλάδα τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Αντίθετα, η «λευκή λίστα» της κυβέρνησης φαίνεται ότι περιλαμβάνει περίπου 20 χώρες: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Αρχικά θα επιτραπεί η είσοδος -μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος»- επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει απελευθέρωση της εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες, όπως και των πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Ωστόσο, αν κριθεί απαραίτητο, ακόμα και τότε ενδέχεται να εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα με τα μέτρα για τους τουρίστες από το εξωτερικό, το υπουργείο Τουρισμού έχει καθορίσει τρεις ζώνες στη χώρα, βάσει δύο σημαντικών κριτηρίων: την προσβασιμότητα σε υποδομές υγείας και την δυνατότητα ελέγχων για τον κοροναϊό.

Έτσι, διαμορφώνονται οι παρακάτω ζώνες:

Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσοι προορισμοί βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.

Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου»): Στην κατηγορία «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν κλίνες Covid-19. Μερικά από τα νησιά αυτά είναι η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος, καθώς και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.

Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 – «υψηλού κινδύνου»): Στην κατώτερη κατηγορία βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας (όχι covid-19), καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (πχ ακριτικά νησιά).

Φαίνεται ότι η Κρήτη, λόγω της μεγάλης της έκτασης και των δυνατοτήτων που έχει στον τομέα της Υγείας, θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τον αριθμό των τουριστών που θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας θα έχει το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο θα υλοποιήσει από αύριο και για τρεις εβδομάδες πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και άσκησης στα νησιά, τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους λιμενικούς για τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού και τη διακομιδή του, πλωτή ή αεροδιακομιδή – το πρόγραμμα ΕΚΑΒ be SAFE (Stay Alert Fully Educated).

Κλιμάκια διασωστών και γιατρών θα ταξιδέψουν από μεθαύριο στα νησιά των Κυκλάδων για να υλοποιήσουν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

«Θα ελέγχουμε και θα καταγράφουμε την εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών σχηματισμών για την πανδημία COVID-19 κατ’ αναλογία της αξιολόγησης που γίνεται όταν υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία. Θα εκπαιδεύσουμε τους εργαζόμενους σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) κατά το χρονικό στάδιο πριν από τη διακομιδή ενός ύποπτου ή και επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2 σε κάποιο Νοσοκομείο Αναφοράς COVID-19. Επίσης, θα αξιολογήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες διακομιδής κρούσματος με πλωτά ή αεροπορικά μέσα», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Τι είναι το Glamping

«Glamping» είναι η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Θεσπίζεται Σήμα Glamping, το οποίο αποτελεί σήμα πιστοποίησης πενταετούς διάρκειας, με ειδικό λογότυπο και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε νομίμως αδειοδοτημένες επιχειρήσεις ήτοι στα ξενοδοχεία και τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), που πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια και τις λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει ο πρόσφατος σχετικός νόμος.

Τα ποιοτικά κριτήρια glamping είναι τα εξής:

α) Διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες. Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας.

β) Εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό.

γ) Χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον.

δ) Προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού ειδικών μορφών τουρισμού, όπως περιγράφονται στον ν. 4582/2018 (Α΄ 208).

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button