ΕπίκαιραΕπιλεγμένα

Σε επόμενη Συνεδρίαση η απόφαση του Δ.Σ. για τα φωτοβολταϊκά, μετά απο δυο ώρες συζήτηση…

Στο Δημοτικό Συμβούλιο,  το χθεσινοβραδινό,  Δευτέρα  12/10,   το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη Σκανδάλη κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ευτυχώς παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα  την Παρασκευή,  που ήταν να γίνει η Συνεδρίαση του Δ.Σ  με τηλεδιάσκεψη και skype και  είχε και το θέμα των φωτοβολταϊκών. Ευτυχώς,  λοιπόν,   η Συνεδρίαση έγινε  χθες  Δευτέρα   στον μεγάλο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρο του Πορτιανού,  με παρόντες του Δημοτικούς  Συμβούλους και όχι εξ αποστάσεως.

Ηταν παρόντες και αρκετοί ακομη ενδιαφερόμενοι, όπως οι Πρόεδροι Σκανδάλης και Φισίνης  και κάποιοι κάτοικοι από την περιοχή.

Ήταν ακομη ο Φισινιώτης Αντώνης Καραγιάννης, Πρόεδρος της ΟΛΣΥ ( Ομοσπονδία Λημνιακών  Συλλογών της Αθήνας)  ο οποίος ήρθε για αυτή  τη  Συνεδρίαση  απ την Αθήνα. Ήταν και   2 μελισσοκόμοι, ένας  από το Συνεταιρισμό και ένας ανεξάρτητος, ο Δημ.  Χασάπης .

Όλοι αυτοί οι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου,  ήταν κάθετα αντίθετοι  με αυτή την εγκατάσταση κυρίως γιατι η τεραστία περιοχή που θα δεσμευτεί γίνεται  σε ιδιοκτησίες, έστω και “αχαρτογράφητες”,   τις οποίες το σχέδιο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη… Και αυτή η αυθαίρετη  δέσμευση ιδιοκτησιών γίνεται κατ  εξακολούθηση στην περιοχη,πότε για το  Πεδίο Βολής  και πότε  για κάποια άλλη  “κοινωφελή” εγκατάσταση, είπαν οι προερχόμενοι απο τα χωριά της Ν.Α Λημνου.

Ο Αντώνης Καραγιάννης ανέφερε 5-6 τέτοιες περιπτώσεις και ο Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης πρώην Έπαρχος  και μέχρι το Προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Πρόεδρος αυτού, είχε και αυτός, ως καταγόμενος απο την  περιοχή,   να καταμαρτυρήσει τέτοιες αυθαιρεσίες.

Βεβαία  οι μελισσοκόμοι έχουν το δικό τους λογο  άρνησης αφού τα 800 με 1000 στρέμματα που θα δεσμευτούν είναι ο βασικός θυμαρότοπος της Περιοχής και αν αυτό συμβεί η Λήμνος θα χάσει ένα πολύ μεγάλο  μέρος απο την παραγωγή του περίφημου θυμαρίσιου μελιού, είπαν.

2 ώρες κράτησε η σχετική συζήτηση.

Αναπτύχθηκαν επιχειρήματα, δόθηκαν πληροφορίες, γενικά η συζήτηση ηταν αρκετά  ενημερωτική, παρότι  έλειπαν  οι ειδικοί  και από την Εταιρία που θέλει να κάνει την  εγκατάσταση αλλά και κάποιον   εκπρόσωπο  του Δημοσίου,  που θα απαντούσαν σε πάρα πολλά ερωτήματα  που προέκυψαν.

Η συγκεκριμένη  “επένδυση”,  σχεδόν απο όλους   αναφέρθηκε  ως Βιομηχανικού Μεγέθους,  σε ένα τόπο που δεν του ταιριάζουν   τέτοια.    Δεν έχει η “επένδυση”  ούτε το “τυρί στη Φάκα”,  που είναι οι θέσεις εργασίας, αφού σαφώς αναφέρεται στις 200 σελίδες της πρότασης ότι θα απασχολεί 2 άτομα !

Οι  θέσεις των Παρατάξεων αλλά και οι  απόψεις που ακούστηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους  συνοψίζονται στην τελική ψηφοφορία  επί της πρότασης του  Δημάρχου  να μη  ληφθεί  κάποια απόφαση   αλλά να οριστεί μια επόμενη Συνεδρίαση,  σε σύντομο χρόνο, όπου θα κληθούν και θα παραβρίσκονται εκπρόσωποι της Εταιρείας , ώστε να απαντήσουν σε ερωτήματα των  Δημοτικών Συμβούλων και να δώσουν εξηγήσεις για όλα όσα αφορούν την εγκατάσταση αυτή.

Η Παράταξη του Δημάρχου δεν έχει την πλειοψηφία,  γενικώς στο Δημοτικό Συμβούλιο,  με την Απλή Αναλογική που ίσχυσε στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές, όμως  υπέρ της άποψης του Δημάρχου  για μια νέα συνεδρίαση,   τάχτηκε και ο συνδυασμός ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΟ της  Ελεονόρας Γεώργα, η οποία εξ αρχής και πριν απο το Δήμαρχο είχε προτείνει μια νέα  ειδική  συνεδρίαση.

Όχι στην πρόταση του Δημάρχου για αναβολή,  ψήφισαν ο Συνδυασμός του Βαγγέλη Γιαρμαδούρου, της Χαριτίνης Φωτοπούλου (ΣΥΜΠΑΝ) και του Κώστα Μαδυτινού (Λαϊκή Συσπείρωση). Η Συνδυασμοί αυτοί με τους επικεφαλείς τους,  είπαν  όχι και  στην προτεινομένη  εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, όμως αυτό δεν καταγράφτηκε με μια  ψηφοφορία αφού η απόφαση που ψηφίστηκε παραπέμπει σε μια  νέα Συνεδρίαση.    Ηλιας Κοτσαλης

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button