Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φάβα (λουβάνα)

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φάβα (λουβάνα)

Επιμελεια Θ. Δημητριάδης

(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός την Κυριακή)

 

H σούπα φάβα, που λέγεται και λουβάνα, είναι ένα όσπριο που λιώνει εύκολα, χυλώνει όμορφα τις σούπες και τις προσθέτει μια γλυκιά γεύση.

Ιδανικό φαγητό για όσους νηστεύουν, αλλά και όσους θέλουν μια ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο τους.

 

ΥΛΙΚΑ

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 καρότα

2 σέλερι

2 σκελίδες σκόρδο

1 1/2 φλιτζ. φάβα, κατά προτίμηση Λήμνου

3 φλιτζ. νερό

3 φλιτζ. ζωμός λαχανικών

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίξε το λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τσιγάρισε.

Πρόσθεσε το καρότο και το σέλερι σε φέτες και σοτάρισέ τα.

Πρόσθεσε και το σκόρδο και ανακάτεψε μέχρι να πάρει χρώμα χρυσό.

Ρίξε στην κατσαρόλα και τη φάβα με το νερό και τον ζωμό και άσε να βράσει σε χαμηλή φωτιά με μισόκλειστο το καπάκι για περίπου μία ώρα.

Αλάτισε το φαγητό και σέρβιρε σε μπωλ με πιπέρι (αν είναι δυνατό φρεσκοτριμμένο).

 

Το σέλινο, το σέλερι και η σελινόριζα, μπορεί να μας μπερδεύουν με την παρόμοια ονομασία τους, δεν είναι όμως τα ίδια λαχανικά. Αποτελούν χειμωνιάτικα λαχανικά, με ιδιαίτερο άρωμα, που δίνουν ξεχωριστή γεύση στα πιάτα μας. Η παρόμοια ονομασία τους, δημιουργεί όμως συχνά σύγχυση.

Το σέλινο είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε στην ελληνική κουζίνα. Στο σέλινο τα κοτσάνια δεν τα τρώμε, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για το άρωμά τους. Αντίθετα, τρώγονται τα φύλλα του και αρωματίζουν σούπες και άλλα φαγητά.

Το σέλερι ή αμερικανικό σέλινο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, το μαϊντανό και το μάραθο. Το κοτσάνι του είναι σαρκώδες, μακρύ και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες, ενώ δεν χρησιμοποιούνται τα φύλλα του καθώς είναι πικρά. Επίσης αποτελεί ένα από τα λαχανικά που χρησιμοποιούν οι κινεζικές εναλλακτικές θεραπείες, καθώς θεωρείται πως έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.
Το κοτσάνι του σέλερι, κόβεται συνήθως σε φέτες και συνοδεύει αυγοσαλάτες, τονοσαλάτες ή τρώγεται και σκέτο σε μπαστουνάκια (όπως περίπου το καρότο).

Η σελινόριζα, που μοιάζει με υπερμεγέθη πατάτα, αποτελεί τη ρίζα ενός ειδικού τύπου σέλινου που αναπτύχθηκε αρχικά στην Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη, Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και όπως και το σέλερι, διουρητικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων οιδημάτων, τονώνει το πεπτικό σύστημα και το συκώτι και ωφελεί όσους πάσχουν από διαβήτη.

 

Στη Λήμνο η φάβα ονομάζεται άφκος. Προέρχεται από τον σπόρο Lathyrus Οchrus που καλλιεργείται στη Λήμνο και τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην Ελληνική αγορά. Η καλλιέργειά και η κατανάλωση του ήταν συστηματική μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 70’, έκτοτε και για σαράντα χρόνια εξαφανίστηκε για διάφορους οικονομικούς λόγους δίνοντας την θέση του σε εισαγόμενες ποικιλίες, όμως πλέον κάνει δυναμική επιστροφή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το εξαίρετο «Γλωσσάρι Λήμνου» του Θεόδωρου. Μπελίτσου, ο άφκος είναι το αγριομπίζελο και η λέξη προέρχεται από την αρχαϊκή λέξη αφάκη.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button