Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Μανιτάρια

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Μανιτάρια

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδης

(μια σειρά με συνταγές-προτάσεις για ζεστές, νόστιμες, χορταστικές σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καθημερινά εκτός την Κυριακή)

 

Τα μανιτάρια σαν υλικό για μαγείρεμα είναι πολύ εύκολο να το βρει κανείς όλο το χρόνο στο σουπερμάρκετ ή τη λαϊκή αγορά.

Τα περισσότερα φυτρώνουν στην επιφάνεια των αγρών ή του δάσους. Υπάρχει όμως και μια ποικιλία που φυτρώνει μέσα στο χώμα και ονομάζεται τρούφα.

Το μάζεμα του μανιταριού στη φύση είναι πολύ δημοφιλές στην δυτική και βόρεια Ευρώπη. Επειδή πολλά μανιτάρια είναι δηλητηριώδη, δικαιολογημένα πολλές φορές προκαλούν φόβο στους ανθρώπους. Γενικά, πρέπει να μαζεύει κανείς για τροφή μόνο τα είδη των μανιταριών των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα. Για σιγουριά μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο μανιτάρια που καλλιεργούνται.

Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής “αμανίτης”.

Οι περισσότερες σούπες με μανιτάρια είναι βελουτέ, δηλαδή με πολτοποιημένα μανιτάρια. Η σημερινή συνταγή είναι με ολόκληρα και συνοδεύεται με μια φέτα ψωμί πασπαλισμένη με τυρί φέτα.

 

ΥΛΙΚΑ

3/4 του φλιτζ. αποξηραμένα μανιτάρια

4 φλιτζ. ζωμό λαχανικών ή πουλερικών

1/3 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

450 γρ. φρέσκα μανιτάρια

4 κρεμμυδάκια του στιφάδου κομμένα λεπτές ροδέλες

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 φύλλο δάφνης

2 κουταλιές θυμάρι

αλάτι και πιπέρι

1 φλιτζ. γλυκό κρασί

φέτες από ψωμί

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 λεμόνι, τον χυμό

φρεσκοτριμμένο τυρί κατά προτίμηση καλαθάκι Λήμνου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε τον ζωμό κι εκεί μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια για δέκα λεπτά.

Στη μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο (εκτός από 1-2 κουτ.) να κάψει. Σοτάρουμε τα φρέσκα μανιτάρια, για ένα τέταρτο περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τρυφερά.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι.

Τα αφήνουμε όλα μαζί να τηγανιστούν για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το γλυκό κρασί, ξύνοντας με ξύλινο κουτάλι τον πυθμένα της κατσαρόλας για τις νοστιμιές που έχουν κολλήσει.

Σουρώνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια με τον ζωμό.

Κόβουμε όσα από αυτά είναι μεγάλα και τα ρίχνουμε κι αυτά στη σούπα.

Περνάμε τον ζωμό από λεπτό σουρωτήρι και τον προσθέτουμε κι αυτόν στην μεγάλη κατσαρόλα.

Χρειάζεται και 2 ποτήρια ζεστό νερό.

Προσθέτουμε και το θυμάρι.

Σιγοβράζουν για ένα δεκάλεπτο (δοκιμάζουμε για επιπλέον αλάτι και πιπέρι).

Προσθήκη του ψωμιού: ζεσταίνουμε 1-2 κουτ. ελαιόλαδο σε απλωτό τηγάνι και όταν κάψει περνάμε μερικές φέτες ψωμί, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές.

Τελευταία στιγμή στη σούπα, ρίχνω το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.

Σερβίρισμα: Σε κάθε πιάτο βάζoυμε πρώτα μια φέτα ψωμί, πάνω της τριμμένο το τυρί κι έπειτα από πάνω σερβίρουμε την καυτή σούπα.

 

Η απόλαυση ολοκληρώνεται με γλυκό κουταλιού φιστίκι Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button