Λημνος – Ο Φαρος της Πλάκας να δοθεί στο Κοινό και όχι για τουρισμό Αξιωματικών του Π.Ν.
Υπαρχει μια ομαδα Τουριστών οι οποιοι θα ερθουν στη Λημνο των Αυγουστο και απο τωρα προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους στα αξιοθέατα.
Θέλουν να πανε και στο Φαρο της Πλακας, όμως η επίσκεψη σε αυτόν μπορεί να γίνει μόνο μια μερα το χρόνο, τη μέρα των Φαρων…
Ρωτώ, σε τηλεφωνική συνομιλία στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ με το Βλάση Χατζηχαραλάμπους, Δημοτικό Σύμβουλο, απο την Πλάκα, και μου απαντά ότι αυτός ο περιορισμός υπάρχει για να μπορούν Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, να διαμένουν (εχει διαμορφωμένα Δωμάτια) στο Φάρο για τουρισμό…
Απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να σταματήσει και να δοθεί ο Φάρος για επισκέψεις κοινού ! Αυτά μας ειπε ο Βλασης και κάλεσε τις Τοπικές Αρχες να λύσουν αυτό το ζήτημα.
Με βαση αυτά που ακούστηκαν στη σημερινή 29/5 Εκπομπή μας έχουμε απο την Καίτη Σαπερα Βρουντζου το παρακάτω Σχόλιο με το οποιο βαζει και την περίπτωση ενός ακομη Φαρου που εχει εγκαταλειφθεί, στη Νησιδα Κόμπι !
Αυτό το θέμα των φάρων με απασχολεί χρόνια τώρα και πριν καμμιά δεκαετία πήγα στον Πειραιά στην υπηρεσία φάρων η οποία ανήκει στο Π. Ναυτικό χωρίς πολλά να αποκομίσω, γιατί έπρεπε όπως μου είπαν να πάρω έγκριση από το Πεντάγωνο για όποια απορία ή οτιδήποτε. Για του ΚΟΜΠΙ το φάρο που γκρεμίστηκε με το σεισμό του 1968, ούτε συζήτηση, στάσιμο.
Και πάμε στο Φάρο της Πλάκας. Τον επισκέφτηκα την ημέρα των φάρων πριν δυό τρία χρόνια.
Μόνος του ο φαροφύλακας έκανε ο άνθρωπος ό,τι μπορούσε να υποδεχτεί να ξεναγήσει τους πολλούς επισκέπτες αλλά δεν αρκεί ένας φαροφύλακας να επιφορτιστεί όλο αυτό.
Α. Ο φάρος πρέπει να διακοσμηθεί και να εξωραϊστεί κατάλληλα και δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ανάλογα κονδύλια, από τη στιγμή που γίνεται μουσειακό επισκέψιμο είδος πρέπει να εμπνέει.
Μίλησα με τη γυναίκα του πρωην φαροφύλακα να αναλάβουμε το “υφασμάτινο” μέρος Κουρτίνες, τραπεζομάντηλα κλπ. είναι η γυναίκα μοδίστρα και πρόθυμη να βοηθήσει για τον καλοπισμό αν και από πολλά χρόνια είναι κάτοικος της Μύρινας.
Οσο για το ξενοδοχειακό μέρος των οικογενειών του π. ναυτικού, αν ακόμη υφίσταται, καλό θα είναι να διατυπωθεί αίτημα εξάλειψής του και ο φάρος της Πλάκας να είναι επισκέψιμος σε συχνότερα διαστήματα και όχι μια φορά το χρόνο και συμπαράσταση στο φαροφύλακα στο κομμάτι το μουσειακό.
Ετσι θα δοθούν ευκαιρίες να επισκεφθεί κάποιος τη ΒΑ Λήμνο και να πάρει ζωή μετά από χρόνια στασιμότητας.
Στη Φωτογραφία ο Φάρος της Πλάκας με φόντο την Ιμβρο