Περιοδικό

Εμβολιαστικός Τουρισμός, όπως λέμε Οικολογικός, Θρησκευτικός κλπ

Νέα μορφή τουρισμού – εμβολιαστικός

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Η μία μετά την άλλη, χώρες και ταξιδιωτικά πρακτορεία διαθέτουν πακέτα προσφορών σε τουρίστες, που συνδυάζουν διακοπές και εμβολιασμό. Στην Ευρώπη ξεκίνησε το μικροσκοπικό Σαν Μαρίνο.

Άγνωστη μέχρι χθες έννοια, ο «τουρισμός των εμβολίων» ανθεί στους καιρούς της πανδημίας, εξαιτίας των μετ’ εμποδίων εκστρατειών εμβολιασμού σε αρκετές χώρες. Κι έτσι έγιναν γνωστά αυτού του τύπου τα ταξίδια, που προσφέρουν ταυτόχρονα διακοπές και άμεση πρόσβαση σε εμβόλια στον τόπο προορισμού. Ταξιδιωτικά πρακτορεία και ολόκληρες χώρες «ποντάρουν» πια στην αναδυόμενη αυτή μορφή ιατρικού τουρισμού, που στις περισσότερες περιπτώσεις απευθύνεται σε έχοντες, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

 

Από προχτές Δευτέρα, το περίκλειστο στην κεντρική Ιταλία μικροκράτος του Σαν Μαρίνο – που δεν ανήκει στην Ε.Ε., αλλά έχει το ευρώ για νόμισμά του – θα υποδέχεται «τουρίστες του εμβολίου», προσφέροντας με το αζημίωτο διακοπές και το ρωσικό σκεύασμα Sputnik V. Οι δύο δόσεις θα χρεώνονται 50 ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως μίνιμουμ τριήμερης διανυκτέρευσης για κάθε χορήγησή τους. Ζητούμενο για το Σαν Μαρίνο είναι η ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, αφού εμβολιάστηκε το 64% των 34.000 κατοίκων του. Το Σαν Μαρίνο δηλώνει σήμερα ότι είναι σχεδόν «Covid free».

 

Οι εξελίξεις ήταν πάντως αντίστροφες στη Σερβία, που εγκαινίασε τρόπον τινά τον «εμβολιαστικό τουρισμό» στην Ευρώπη, χάρη στο μεγάλο απόθεμα εμβολίων που έλαβε από τη Ρωσία, την Κίνα και, τελικά, τη Δύση.

Περίπου 30.000 ξένοι, κυρίως Βαλκάνιοι, είχαν εμβολιαστεί δωρεάν στη χώρα μέχρι τις 9 Απριλίου, οπότε η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα για ξένους τουρίστες, καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα και η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της αρνείτο να εμβολιαστεί.

 

Μέχρι σήμερα, έχει ανοσοποιηθεί το ένα τέταρτο του σερβικού πληθυσμού.

Τώρα, ο Σέρβος πρόεδρος υπόσχεται 3.000 δηνάρια (περίπου 25 ευρώ) σε όποιον κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μέχρι τα τέλη του μήνα.

Οι εμβολιασμοί γίνονται πια ακόμη σε εμπορικά κέντρα.

Και στους δημόσιους υπαλλήλους ανακοινώθηκε ότι, εάν δεν εμβολιαστούν και νοσήσουν δεν θα λάβουν μισθό για το διάστημα της απουσίας τους, λόγω της ασθένειας, από την εργασία.

 

Το νορβηγικό ταξιδιωτικό πρακτορείο World Visitor συνεχίζει να οργανώνει ταξιδιωτικά πακέτα εμβολιαστικού τουρισμού με προορισμό τη Μόσχα που στοιχίζουν 2.000 ευρώ. Περιλαμβάνει τα δύο αεροπορικά ταξίδια μέσα σε ένα μήνα, με τριήμερη διαμονή κάθε φορά, για τη χορήγηση των δύο δόσεων του Sputnik V σε ιδιωτικές κλινικές. Το ακριβό πακέτο των 3.000 ευρώ περιλαμβάνει πολυτελή διαμονή 22 ημερών σε ρωσικό θέρετρο, με θεραπείες σπα και τη χορήγηση των δύο δόσεων στην αρχή και στο τέλος του ταξιδιού.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ενδιάμεσων ταξιδιών στην Τουρκία ή στο Ντουμπάι.

 

Πριν από μερικές εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ένα μέρος που ο καθένας πιθανότατα λόγω της πανδημίας θα απέφευγε: Πάνω από 23 εκατ. άνθρωποι νοσηλεύονταν λόγω κορωνοιού και 550.000 είχαν χάσει τη ζωή τους. Θα μπορούσε με σιγουριά να πει κάποιος πως η πανδημία είχε ξεφύγει.

Με την έναρξη όμως των μαζικών εμβολιασμών, η πραγματικότητα διαφοροποιήθηκε, σε ριζικό βαθμό. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε μία από τις πρώτες ομιλίες του, ανέφερε πως ο στόχος του είναι να επιτευχθούν 100.000.000 δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19, στις 100 πρώτες ημέρες του στην εξουσία. Το checkpoint ξεπεράστηκε με επιτυχία, μόλις 58 24ωρα μετά. Οι αρχές έχουν βάλει πλώρη για τα 200 εκατομμύρια εμβόλια.

Πολλοί πλέον, βάζουν την Αμερική στην κορυφή των ταξιδιωτικών τους προτιμήσεων και όχι μόνο για την post-Covid περίοδο. Κάποιοι σχεδιάζουν να βρεθούν εκεί, με απώτερο σκοπό να κάνουν το εμβόλιο. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός εντελώς διαφορετικού είδους ταξιδιού. Ο vaccination tourism έχει ξεκινήσει.

 

Λίγες μέρες πριν, το τηλεοπτικό δίκτυο KCBD ανέφερε ότι πολλοί Μεξικανοί ταξιδεύουν στο Lubbock του Τέξας για να εμβολιαστούν. Υπάρχει ακόμη συνεχής ροή επισκεπτών που φτάνουν οδικώς ή ακόμη και με μικρά αεροσκάφη μέσω του Σαν Αντόνιο ή του Χιούστον προκειμένου να έχουν πιο γρήγορη πρόσβαση σε μία (ή και τις δύο) δόση του (οποιασδήποτε εταιρείας) εμβολίου. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την κατακόρυφη αύξηση στις αιτήσεις για τουριστική βίζα αλλά και από τα πολλά ραντεβού στις κλινικές της περιοχής.

 

Οι δημοσιογράφοι του KCBD κάνουν πια λόγο για ‘vaccine tourists’ – ένα trend που έχει κινητοποιήσει μέχρι και ταξιδιωτικά γραφεία να δημιουργούν πακέτα που περιλαμβάνουν ολιγοήμερη διαμονή και δόσεις εμβολίου με τιμές που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις $40.000. Είναι όλα απολύτως νόμιμα και το μόνο κριτήριο που απαιτείται έχει να κάνει με την ηλικία: Μόνο οι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν για αυτόν το σκοπό. Βέβαια, κάπου εδώ μπαίνει ο παράγοντας της ηθικής που εξετάζει το γεγονός πως μόνο οι πλούσιοι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο.

 

Το Τέξας δεν είναι το μοναδικό μέρος που βιώνει ένα μικρό τουριστικό boom λόγω της πιθανότητας του να εμβολιαστεί κάποιος εκεί. Στο Σαιντ Κρουά στις Παρθένους Νήσους, συρρέουν κατά εκατοντάδες τις τελευταίες ημέρες επισκέπτες από το Μεξικό, τις ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο, τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο λόγος, γνωστός. Οι New York Times αναφέρουν πως πολλοί Αμερικανοί πολίτες προτιμούν ένα μικρό ταξίδι διακοπών συνδυαστικά με τον εμβολιασμό, ειδικά από Πολιτείες όπου η διαδικασία τρέχει με πιο αργούς ρυθμούς.

Συμβαίνει όμως και το αντίθετο: Πολλοί τουρίστες που βρίσκονται εκεί απλά για διακοπές, επωφελούνται της ευκαιρίας και κάνουν το εμβόλιο. Η πιθανότητα μάλιστα να κάνει κάποιος και τις 2 δόσεις (είτε της Pfizer, είτε της Moderna) σε λιγότερο από 48 ώρες είναι αρκετά μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνήτης του νησιού, Albert Bryan Jr, σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Δευτέρα, τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια και ότι, εάν χρειαστεί, ευχαρίστως θα παραχωρούσε έναν αριθμό σε γειτονικές περιοχές που το έχουν ανάγκη.

 

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης στρατηγικής της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία προμηθεύτηκε πλεόνασμα εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, διατηρεί εκατομμύρια εφεδρικές δόσεις στο ψυγείο, κυρίως της Astra Zeneca, που προς το παρόν δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Ο τουρισμός του εμβολίου μοιάζει να μην είναι έως τώρα υγειονομικό πρόβλημα αλλά δημιουργεί, όπως προαναφέρθηκε, ηθικούς προβληματισμούς. Η ροή ταξιδιωτών στο Τέξας και το Σαιντ Κρουά αποτελείται κυρίως από ευκατάστατους ανθρώπους, που έχουν τη δυνατότητα τέτοιων μετακινήσεων. Φαίνεται έτσι πως η πρόσβαση στο εμβόλιο – που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου – εξαρτάται όλο και περισσότερο από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος. Κι αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ηθικό πρόβλημα.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button