Το καζάνι του νοικοκυριού…
Το καζάνι του νοικοκυριού
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Μετά το καλάθι του νοικοκυριού, ακούγεται ότι εξετάζεται το λεγόμενο food-pass, δηλαδή ένα βοήθημα-επίδομα για όσους δεν έχουν αρκετά χρήματα για το καθημερινό φαγητό που χρειάζονται.
Στο μεταξύ, τα συσσίτια συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.
Όλα αυτά μου θυμίζουν την δεκαετία του 1960 με τη φτώχεια και την ανεργία που είχαμε στη χώρα μας. Τότε χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό, είτε για μόνιμη εγκατάσταση (Αμερική, Αυστραλία κ.ά.) είτε ως προσωρινοί εργάτες – Gastarbeiter όπως τους ονόμασαν στην Γερμανία. Εκεί έκαναν μεγάλη οικονομία και στερημένη ζωή για να μπορέσουν να αποταμιεύσουν χρήματα, για να στείλουν στους δικούς τους στην πατρίδα και να έχουν ένα κεφάλαιο όταν θα επαναπατριστούν.
Έτσι, πολλοί μαγείρευαν μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα, για όλη την εβδομάδα, συνήθως φασουλάδα και σούπες.
Δύσκολα τα πράγματα πλέον και σήμερα. Καθημερινά ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, στο ρεύμα, το αέριο. Και δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κρίση.
Ας ευχηθούμε να μη χρειαστεί κι εμείς να μαγειρεύουμε μόνο μια φορά την εβδομάδα ένα μεγάλο καζάνι φασουλάδα.