Σαραγλί, ένα ανατολίτικο σιροπιαστό

Σαραγλί, ένα ανατολίτικο σιροπιαστό
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Το σαραγλί είναι μια παραλλαγή του μπακλαβά. Αυτά τα ανατολίτικα ρολάκια από φύλλο, με λαχταριστή και ευωδιαστή γέμιση από ψιλοκομμένο καρύδι, κανέλα και γαρύφαλλα, τα τυλίγουμε σφιχτά, τα ραντίζουμε με φρέσκο βούτυρο, για να γίνουν αέρινα και τραγανά και τα σιροπιάζουμε με μελένιο σιρόπι, για να λιώνουν αφράτα και φίνα στο στόμα. Συνήθως τα βρίσκουμε το Δωδεκαήμερο και τις γιορτές των Χριστουγέννων, μαζί με τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες το χριστόψωμο και τη βασιλόπιτα.
Στην Κρήτη τα λένε ζουρναδάκια. Τυλίγουν το φύλλο σε βέργα, το σουρώνουν και το κόβουν σε μικρές ή μεγάλες μερίδες.
Μερικοί θέλουν να «κολυμπούν» στο σιρόπι κι άλλοι τα θέλουν σχετικά στεγνά. Το φύλλο όμως όλοι το θέλουν κριτσανιστό και «τραγανοαφράτο».
Να κι ένα βίντεο-συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη