Απόψεις

Αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι. Και να γιατι !

Αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα τρεις πόλεις στη βόρεια Ελλάδα γίνονται πόλος έλξης και επίκεντρο γιορτής: η Δράμα με την Ονειρούπολη, τα Τρίκαλα με τον Μύλο των Ξωτικών και η Κατερίνη με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς, ιδίως τα μικρά παιδιά. Θα χαρούν τα πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, τη μουσική, το λούνα πάρκ, τα γλυκά, τις εκπλήξεις. 

 

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Κατερίνης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα το επισκεφτούν πάνω από 6.500 παιδιά από 120 σχολεία και νηπιαγωγεία, Στον Καπνικό Σταθμό δίπλα από το πάρκινγκ των δικαστηρίων – εκεί όπου γίνονται και οι διανομές χωρίς μεσάζοντες, η ανθοκομική έκθεση την άνοιξη, το θερινό σινεμά κλπ.

Υπάρχει κάτι που το κάνει να διαφέρει από την Ονειρούπολη και τον Μύλο των Ξωτικών: Όλα σ’ αυτό είναι εντελώς δωρεάν για τα παιδιά. Στην είσοδο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων και νηπιαγωγείων που τα συνοδεύουν παραλαμβάνουν και δίνουν στο καθένα ένα κουπόνι. Μ’ αυτό μπορούν να πάρουν μια ζεστή φέτα ψωμί με πάστα ελιάς απ’ τον ξυλόφουρνο, έναν χυμό από το ξύλινο σπιτάκι της Γης κι ένα γλυκό η κουλουράκι από το σπιτάκι της Ζαχαρούλας. Και οι συνοδοί τους δάσκαλοι επίσης δωρεάν ζεστό τσάι του βουνού η καφέ από το σπιτάκι του Καφενέ.

 

Πώς συμβαίνει αυτό;

Οι 128 γενναιόδωροι σπόνσορες-χορηγοί της Πιερίας προσφέρουν τα πάντα για να στηθεί και να λειτουργήσει: Τα ηλεκτρολογικά, τα άχυρα για να στρωθεί η αυλή, το κάρο και η φάτνη, τα ξύλα για τις φωτιές και τις σόμπες της Παραμυθούπολης, τα στολίδια για τα 12 ξύλινα σπιτάκια, τα αερόστατα, τα έλατα, τους καφέδες, τα πορτοκάλια και τους χυμούς, την πάστα ελιάς, τα όσπρια για την κουζίνα της γιαγιάς, τα τσουβάλια του καφέ για τις τσουβαλοδρομίες κλπ. Δεν υπάρχουν πάγκοι και σπιτάκια νοικιασμένα από πωλητές ούτε μουσικοί, ζογκλέρ κλπ. που πληρώνονται. Υπάρχουν μόνο 280 εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο λούνα πάρκ, στον καφενέ, στον ξυλόφουρνο, στα παραμύθια, στο θεατράκι, στο αράνι με τις μουσικές και χορωδιακές εκδηλώσεις κλπ.

Γι’ αυτό και το σλόγκαν είναι, “Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας χρήματα, αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι”.

 

Ένα δεύτερο σλόγκαν που αφορά τα παιδιά είναι να μην έχουν κινητό τηλέφωνο. Δεν χρειάζεται. Θα παίξουν παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια, π.χ. τσουβαλοδρομΊα, θα ψαρέψουν στο λούνα πάρκ, θα δοκιμάσουν την ικανότητα τους στους κρίκους, στο μπάσκετ, στα τενεκεδάκια, θα γνωρίσουν αυτοπροσώπως τον ΑηΒασίλη και θα φωτογραφηθούν μαζί του, με τους τρεις Μάγους κλπ.

Τέλος, θα μάθουν την αλληλεγγύη. Από τα πολλά λούτρινα κουκλάκια παιχνίδια που έχουν στο σπίτι και τα βιβλία με τα παραμύθια θα φέρουν ένα από αυτά για τα παιδιά της Θεσσαλίας, που πρόσφατα έχασαν το σπίτι τους στις καταστροφικές πλημμύρες. Και, προαιρετικά, μερικά τρόφιμα άμεσης ανάγκης, όπως 1-2 κουτιά γάλα μακράς διαρκείας, μπισκότα, όσπρια απορρυπαντικό, βαμβάκι, κλπ.

 

Αυτήν την αλληλεγγύη ήρθαν στην Κατερίνη, στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, να δείξουν και οι 22 μαθητές και σπουδαστές από επτά σχολεία από χώρες της Ευρώπης  (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία και Κύπρο) με το πρόγραμμα European Solidarity Corps. Είναι αυτοί που υποδέχονται με χαμόγελο τα παιδιά στην είσοδο του Καπνικού Σταθμού ντυμένοι ως μάγοι, αγγελάκια και ΑηΒασίλης. Που θα παίξουν μαζί τους, κι ας μη ξέρουν να μιλάνε, ακόμα, ελληνικά. Που θα πάνε να δώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια σε πολυμελείς οικογένειες που έχουν πληγεί και στις βιβλιοθήκες των σχολείων του Παλαμά Καρδίτσας. Που θα επισκεφτούν για να γνωρίσουν την πόλη μας, την ιστορία και τη μυθολογία μας, το αρχαίο Δίον, την Βεργίνα, ένα μοναστήρι, τον μυθικό Όλυμπο για τον οποίο έχουν ακούσει τόσα πολλά στη χώρα τους. Που θα μάθουν και θα μάς πουν στα Ποντιακά τα κάλαντα στον πεζόδρομο και την κεντρική Πλατεία Ελευθερίας με συνοδεία ποντιακής λύρας.

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Κατερίνης έχει κάτι που το κάνει διαφορετικό. Ακόμα και το μεγάλο έλατο στην κεντρική αυλή φέτος δεν το φέραμε από τον Όλυμπο, αλλά είναι φτιαγμένο με 168.000 πράσινα καπάκια αναψυκτικών! Για να προστατεύσουμε τα έλατα όσα απέμειναν από τις φωτιές, και να συνηθίσουμε την ανακύκλωση. Το Χριστουγεννιάτικο μας Χωριό ξεκίνησε εδώ και μέρες με τα σχολεία και θα δεχτεί όλους, μικρούς και μεγάλους, τα βράδια, μετά τις 17.30 στις 23, 24, 25, 26 του μήνα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.otoposmou.gr και στο 6973237626, patera@sportools.de

ΑΦΗΣΤΕ.jpg

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button