Λήμνος

ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΣΙΚΗ

ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ  ΣΤΗΝ ΑΤΣΙΚΗ

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 201

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων        

Θέμα: «Εκούσιος Αναδασμός Ατσικής Λήμνου»

 Από το 2011, όταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα εφαρμογής εργασιών εκούσιου και υποχρεωτικού αναδασμού (Α.Π.: 980/24-05-2011), και το 2016, όταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα εφαρμογής εργασιών εκούσιου αναδασμού (από 20-07-2016 Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου), μέχρι και σήμερα, μοναδικός και εκκρεμής αναδασμός στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παραμένει ο εκούσιος αναδασμός Ατσικής.

 Το συγκεκριμένο έργο αφορά σε μια έκταση 16.250 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται κυρίως σιτηρά, σουσάμι και φασόλια. Εκουσίως, οι κύριοι των διάσπαρτων αγροτεμαχίων αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ορθολογικότερης και παραγωγικότερης διανομής των 16.250 στρεμμάτων και αιτήθηκαν τον σχετικό αναδασμό. Με την ενοποίηση των διάσπαρτων ιδιοκτησιών και τη δημιουργία προσβάσιμων οδικών, αρδευτικών και στραγγιστικών δικτύων, οι αγρότες αποβλέπουν κατ’ αρχάς, στη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους.

 Το ίδιο το Υπουργείο έχει αναγνωρίσει ως βασικά ελλείμματα στο νησιωτικό πρωτογενή τομέα την απουσία γης υψηλής παραγωγικότητας, τον μικρό και κατακερματισμένο κλήρο, την έλλειψη υδάτινων πόρων και το κόστος μεταφοράς καυσίμων, πρώτων υλών και προϊόντων.

 Ο αναδασμός Ατσικής, ως εργαλείο διαχείρισης της γης, αποσκοπεί στη βελτίωση της γεωργικής εκμετάλλευσης του εδάφους, με τη συγκέντρωση της έγγειας ιδιοκτησίας σε αγροτεμάχια μεγαλύτερης έκτασης και με σχήμα, θέση και διάταξη που να επιτρέπουν την καλύτερη παραγωγική εκμετάλλευσή τους. Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στην περιοχή, μέσα από την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής (λιγότερες και ευκολότερες μετακινήσεις, λιγότερα καύσιμα, λιγότερος χρόνος) και κατά συνέπεια τον περιορισμό του κόστους εκμετάλλευσης.

 Το συγκεκριμένο έργο είχε αρχικά προγραμματιστεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», μαζί με άλλα έργα εκούσιων αναδασμών. Εν τέλει, στο εν λόγω Πρόγραμμα εντάχθηκαν μόνο παράλληλα έργα περατωθέντων αναδασμών.

 Στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εγκρίθηκε η Δράση 4.3.2 «Έργα Αναδασμών», η οποία αφορά σε:

  • Εκούσιους και υποχρεωτικούς αναδασμούς, λόγω παραμεθορίου, με τα παράλληλα έργα αυτών και
  • Παράλληλα έργα σε περιοχές περατωθέντων αναδασμών.

 Κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου Υπουργείου, όπως αποτυπώνονται σε απαντήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είχε προγραμματιστεί η έκδοση προσκλήσεων, προκειμένου να υποβληθούν σχετικές προτάσεις προς αξιολόγηση. Μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί σχετική πρόσκληση.

 Σε συνέχεια των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη:

–        τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου,

–        την αδυναμία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να χρηματοδοτήσει το έργο και

–        την ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και της νησιωτικότητας,

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 –       Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε άμεσα να χρηματοδοτηθεί ο εκούσιος αναδασμός Ατσικής είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους;

Ο ερωτών βουλευτής

Πάλλης Γιώργος

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button