Επίκαιρα

Αναβολή στην αναβολή

Αναβολή στην αναβολή

 

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Δεκαεπτά (17) αναβολές έγιναν μέχρι σήμερα στην δίκη της Τοπαλούδη! Η τελευταία όρισε νέα δικάσιμο ημερομηνία στις 19 Σεπτεμβρίου 2023. Νέα ταλαιπωρία για τους γονείς της, που πρέπει να ταξιδεύουν κάθε φορά από τον Έβρο στην Αθήνα, αεροπορικά έξοδα, ξενοδοχείο κλπ.

Σε επιστολή τους προς όλους τους αρμόδιους, ακόμα και στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ζητούν πλήρη οικονομική απαλλαγή απ’ τα έξοδα των δικαστηρίων για την οικογένεια του θύματος, κάλυψη των εξόδων μετακίνησης – διαμονής – διατροφής, καθώς και αδειοδότησης από την εργασία (τόσο Πρωτόδικα, όσο και στο Εφετείο). Επίσης δωρεάν νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του θύματος και οι δικάσιμοι να ορίζονται σε συνεχόμενες ημερομηνίες, ή με μια – δυο μέρες διακοπής.

 

Παρόμοιο πρόβλημα έχουν γενικά οι διάδικοι, μάρτυρες κλπ. που μένουν σε μέρη μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της δίκης. Ιδιαίτερα σε νησιά, που δεν υπάρχουν δικαστήρια, όπως π.χ. στη Λήμνο, που αν και είναι το 8ο μεγαλύτερο νησί της. Ελλάδας δεν διαθέτει πρωτοδικείο ή εφετείο, και οι κάτοικοι πρέπει να ταλαιπωρούνται να ταξιδεύουν με πλοίο ή αεροπλάνο – και να πληρώνουν υπέρογκα έξοδα.

 

Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο οι αναβολές στη χώρα μας.

Όταν, μετά από τις αναβολές, βγαίνει μια απόφαση ονομάζεται οριστική. Αλλά δεν είναι οριστική.

Ξαναγίνεται νέο δικαστήριο, στο Εφετείο, που, μετά τις αναβολές, βγάζει την λεγόμενη τελική απόφαση. Αλλά ούτε κι αυτή είναι τελική.

Ξαναγίνεται νέο δικαστήριο, στον Άρειο Πάγο, που βγάζει μια απόφαση, την λεγόμενη αναιρετική.

Όμως ούτε κι εδώ τελειώνουν οι δίκες. Παραπέμπει πίσω στο Εφετείο για να γίνει νέα δίκη, η οποία θα βγάλει την λεγόμενη αμετάκλητη απόφαση.

 

Στο μεταξύ, αυτός που έκανε την αγωγή και ψάχνει να βρει το δίκιο του, αν είναι και συνταξιούχος, μπορεί και να έχει πεθάνει περιμένοντας.

Όπως συνέβη με αρκετούς συνταξιούχους πολύ γνωστής Τράπεζας. Η αμετάκλητη απόφαση βγήκε μετά από δεκαεπτά (17) ολόκληρα χρόνια!

Όσοι από αυτούς επέζησαν, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το οποίο, κι αυτό μετά από χρόνια, έβγαλε τη δική του απόφαση και καταδίκασε το ελληνικό κράτος για αυτήν την “άδικη δίκη” – όπως την χαρακτήρισε, λόγω της πολυετούς καθυστέρησης και ταλαιπωρίας των πολιτών!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button