ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Ανεμογεννήτριες στο βουνό των Μουσών

Ανεμογεννήτριες στο βουνό των Μουσών

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ο Νομός Πιερίας με πρωτεύουσα την Κατερίνη έχει δύο πολύ ψηλά μυθικά βουνά, τον Όλυμπο (υψόμετρο 2.917 μ.) και τα Πιέρια Όρη (2.188 μ.). Πήρε το όνομα του, όχι από τον Όλυμπο, αλλά από τα Πιέρια με το καταπράσινο παρθένο δάσος των 9 μουσών, Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία και Καλλιόπη.

Σ’ αυτό το πανέμορφο βουνό μια εταιρία θέλει να χτίσει 7 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου. Το ύψος τους θα είναι 142 μέτρα, δηλαδή τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης (που έχει ύψος 35 μέτρα) και για να μεταφερθούν τα τεράστια εξαρτήματα τους με τεράστια οχήματα, θα κοπούν από το καταπράσινο δάσος αμέτρητα δέντρα για να ανοιχτεί δρόμος, που σε μερικά μέρη θα φτάνει σε πλάτος τα πενήντα (50) μέτρα! Ο δρόμος αυτός θα καταλήγει σε 7 τεράστιες χωμάτινες πλατείες (3.375 τετραγωνικά μέτρα!), που και αυτές θα κόψουν δέντρα κλπ., όπου θα πέσουν αμέτρητοι τόνοι μπετόν για να στηθούν. Συνολικά θα εκσκαφτούν χιλιάδες κυβικά χώμα, τα οποία θα πέσουν στις πλαγιές του βουνού, πάνω σε φωλιές ζώων, σε πηγές και σε δέντρα. Εάν τελικά η Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης δώσει την άδεια, οι ανεμογεννήτριες αυτές μετά από 20 χρόνια θα μείνουν εκεί άψυχα κουφάρια και το μυθικό βουνό θα είναι πληγωμένο.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης και πολλοί άλλοι φορείς αντέδρασαν. Δεν τις θέλουν. Πλήρωσαν από το υστέρημα τους σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας κι αυτό συνέταξε μια επιστημονική μελέτη 42 σελίδων, όπου ξεκάθαρα, αναλυτικά και με επιχειρήματα αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις, τις παράνομες παραλείψεις και το ασύμφορο της εγκατάστασης.

Επίσης άνοιξαν διαδικτυακή ψηφοφορία με υπογραφές ενάντια στην εγκατάσταση. Ήδη εκατοντάδες (πάνω από 950) έχουν υπογράψει και κατέθεσαν συμβολικά ποσά για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας. Η ψηφοφορία συνεχίζεται μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Για όλα αυτά και πολλές σχετικές φωτογραφίες μπορεί κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας στο www.otoposmou.gr

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή θα βρίσκονται στο χιονοδρομικό κέντρο και θα ενημερώνουν όλον τον κόσμο, ενώ θα προσφέρουν δωρεάν ζεστό τσάι του βουνού.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button