Περιοδικό

Απο 9 μείναμε 4 …

Το Τηλεφώνημα του Στέλιου για τον αδελφό του Γιάννη Τζάνερο,  που όπως με πληροφορούσε,   έφυγε απ τη ζωή, είχε μια συγκλονιστική ατάκα: ήμασταν 9 και μείναμε 4!

9 αδέλφια ήταν τα παιδιά του Αριστείδη και της Δέσποινας Τζάνερου , η πιο μεγάλη οικογένεια στο  Αντρώνι και απο τις μεγαλύτερες σε όλη τη Λήμνο.

Το ιδιαίτερο είναι ότι  τότε,  που στα χωριά τα 4 έως 6 παιδιά  ήταν το σύνηθες  στο Αντρώνι ήταν 2  με 3  έτσι  τα 9 αδέλφια Τζάνερου φάνταζε  εξωπραγματικό

7 αγόρια και 2 κορίτσια !

Στην Αυστραλία ο ένας έπαιρνε τον άλλον, ήταν άλλωστε αγαπημένα αδέλφια . Ο  Νίκος,  δεύτερος  μεγαλύτερος μετά από το Νάσο έκανε μεταναστευτικές κινήσεις όμως τελικά Ανδρώνι και πάλι Ανδρώνι .

Ο Νάσος , ο μεγαλύτερος των αδελφών , βρέθηκε στο Σύδνεϋ και με τη Γυναίκα  του,  τη Βαρβάρα, Ανδρωνιάτισα και αυτή. Όταν πήγα στην Αυστραλία  καλεσμένος από την εκεί  Ομοσπονδία Λημνίων   “σκοτώθηκαν” να με περιποιούνται  και μου έκαναν το τραπέζι στο Σπίτι τους!  Μαζί  ήταν και ένας ακομη  Αντρωνιάτης,   ο   Κώστας  Χαβάς .

Στην Αυστραλία πήγαν επίσης από τους αδελφούς Τζάνερου,    η Βαρβάρα,  ο Γιάννης και ο Δημητρός  (ΤΖιμης).

Από τους Αυστραλούς Τζανερέους της πρώτης γενιάς ζει μόνο ο Τζιμης (Δημητρός ), πια…   Δεν Ζει επίσης και η πάντα χαμογελαστή και ευπροσήγορη Ελισάβετ, η οποία δεν το κούνησε απο το Ανδρωνι, παντρεύτηκε Αντρωνιάτη , το Λευτέρη τον Καζόλη, όμως χήρεψε νωρίς.

Στέλιο,  αγαπημένε  μου φίλε,   έχεις δίκαιο  να μετράς και να λες με πόνο πως οι   9 έμειναν  4, όμως η ζωή δεν δίνει  περιθώρια για κάτι άλλο…

Στην Αυστραλία  ζει πια μόνο ο Τζίμης και εδώ ο Γιώργος, ο Αντώνης ( συνομιλητικός μου) και ο Στέλιος .

Οι Τζανεραίοι της Αυστραλίας, πάντα  μιλάμε για την πρώτη γενιά, γιατι οι απόγονοι είναι πολλοί, δεν ξέκοψαν ποτέ από τη Λήμνο και το Αντρώνι.  Έρχονταν   ταχτικά για διακοπές, ιδιαίτερα  Νάσος με τη γυναίκα του Βαρβάρα κάθε χρόνο.

Με δικά τους έξοδα αναστήλωσαν το Καμπαναριό του Αγιο  – Παντελέμονα και διαμόρφωσαν την Αυλή και τα Κελιά της Εκκλησίας , όπως είναι σήμερα,  χωρίς να αλλοιώσουν την παλιά τους δομή!

Σήμερα τα παιδιά τους,   εδώ και  στην Αυστραλία,   έχουν πάρει τα χαρακτηριστικά των γονιών τους ,  είναι αγαπημένα  ξαδέρφια  να παλεύουν  τη ζωή με θάρρος   και ορμή.

Ωραία το κατέληξα !  Τα φτωχόπαιδα του Αντρωνιού, τα 9 αδέρφια,  πήγαν μπροστά γιατι διέθεταν δυο οικογενειακά  χαρακτηριστικά:   Θάρρος και Ορμή !

Στην υπέροχη οικογενειακή Φωτογραφία, μαζί με τους δυο Γονείς Δέσποινα και Αριστείδη τα 9 αδέλφια με σειρά ηλικίας, από Δεξιά: Νάσος, Βαρβάρα, Νίκος,  Γιάννης, Ελισάβετ, Δημητρός. Κάτω σειρά από δεξιά:  Γιώργος, Αντώνης, Στέλιος.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button