Λημνος : Το ΤΕΤΔ σε κρίσιμη καμπή. Σε δυο μέρες οι Βάσεις που θα δειξουν..

Το ΤΕΤΔ (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων Διατροφής) της Λήμνου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι σε μια κρίσιμη καμπή, θα λέγαμε ! Αυτό είναι το δικό μας συμπέρασμα από τη σημερινή (18/8/20) ραδιοφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο, εδώ και μια 4ετια, του Τμήματος, Καθηγητή Χαράλαμπο Καραντώνη, του οποίου η προεδρία λήγει στις 31 Αυγούστου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα μπροστά, με βασικά: Την ανάπτυξη του Καθηγητικού Προσωπικού, καθώς αυξήθηκε αρκετά ο αριθμός των μόνιμων Καθηγητών. Την ολοκλήρωση του Γαροφαλίδειου, ως χώρου αμφιθέατρου και άλλων δραστηριοτήτων του ΤΕΤΔ. Τη δημιουργία, πριν 2 χρόνια, ενός νέου χώρου εργαστήριων και γραφείων , στα Φανάρια.
Όλα αυτά δεν είναι λίγα, αν μάλιστα προστεθεί και το σημαντικό, όπως είχε προχωρήσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, της δημιουργίας και δεύτερου Τμήματος στη Λήμνο, το οποίο σταμάτησε από την παρούσα Κυβέρνηση, για να επανεξεταστεί, κατά τα γνωστά…
Τα δύσκολα όμως για το Τμήμα της Λήμνου είναι πρόσφατα και απολύτως υπαρκτά και δεν μπορούν να λυθούν με κάποιες Διοικητικές και Κυβερνητικές αποφάσεις, ετσι θα είναι επικίνδυνο αν λάβουν ένα μόνιμο , δομικό, χαρακτήρα.
Ο συνομιλητής μας, καθηγητής στο Τμήμα από το ξεκίνημα του, πριν 10 χρόνια, Χαρ. Καραντώνης, στον οποίο βάλαμε το θέμα μας μίλησε απερίφραστα θεωρώντας ότι η πτώση των μονάδων εισαγωγής στο Τμήμα, κάτω από τη βάση του 10, αυτό είναι το πρόβλημα που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά, είναι μια αρνητική για το Τμήμα εξέλιξη.
Θυμίζουμε οτι το ΤΕΤΔ απο την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του και μέχρι πριν από 2 χρόνια ήταν από πλευράς μονάδων βάσης εισαγωγής κάπου στην πολύ καλή 5η θέση ανάμεσα στα 17 Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η πτώση που παρουσιάστηκε τελευταία, προφανώς οφείλεται στη δημιουργία και από άλλα Πανεπιστήμια της Χώρας Τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο σπουδών της Λήμνου (επιστήμη τροφίμων και διατροφής) με αποτέλεσμα οι Φοιτητές να κατευθύνονται προς αυτά, που είναι σε στεριανές περιοχές και μεγάλες Πόλεις, που συνήθως είναι προτιμητέες.
Σε 2,3 μέρες, 20, 21 Αυγούστου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στις Πανεπιστημιακές Σχολές και τότε θα φανεί αν αυτό που παρατηρήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια στο Τμήμα της Λήμνου, έχει ένα μόνιμο χαρακτήρα ή ήταν συγκυριακό.
Όπως και να έχει, αυτή η πτώση του αρχικού βαθμολογικού επιπέδου των νεοεισερχόμενων φοιτητών πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις, που θα κάνουν το κάποτε μοναδικό ΤΕΤΔ, ξανά πρωτοπόρο στον τομέα του και με καλή φήμη.
Βασικό προς την εμπέδωση του υψηλού επιπέδου σπουδών του Τμήματος θα πρέπει να είναι η σύνδεση,της επιστήμης τροφίμων με την ντόπια παραγωγή, όπως επίσης η σύνδεση με τις μεγάλες Βιομηχανίες τροφίμων, που τα προηγούμενα χρόνια είχε προχωρήσει με συγκεκριμένες συνεργασίες. Πολύ σημαντικό θα είναι και η δημιουργία και δευτέρου Τμήματος στη Λήμνο με παρεμφερή αντικείμενο σπουδών και ξανά πρωτοπόρο ! Και γι αυτό απαιτείται συστράτευση!
Ακολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.