Περιοδικό

Μπάμιες Γιαχνί-Συνταγές Τσελεμεντέ

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

Μπάμιες Γιαχνί

Δόσεις για μια οκά περίπου μπάμιες

3-4 κρεμμύδια μέτρια

200 δράμια ντομάτες

2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλό

αλάτι, πιπέρι και ανάλογο νερό

Επιλέγουμε τις μπάμιες όσο γίνεται μικρές, κόβουμε από επάνω το κοτσάνι τους, τις βάζουμε μέσα στη λεκάνη και τις ραντίζουμε με ξύδι. Στο μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια ψιλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ξανθίσουν, έπειτα ρίχνουμε τις ντομάτες κομμένες ψιλές, ανάλογο νερό, αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό. Όταν πάρουν βράση τα αδειάζουμε προσωρινά σε μια λεκάνη και τοποθετούμε τις μπάμιες μέσα στην κατσαρόλα, ρίχνοντας τον ζωμό μέσα, βάζουμε ένα πιάτο από πάνω, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν καλά και να απομείνει μια σάλτσα πυκνή.

Καλή σας όρεξη!

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button