Περιοδικό

Θεαματικά αεροδρόμια

του Θ. Δημητριάδη

Θεαματικά αεροδρόμια

Στην λίστα με τα πιο θεαματικά αεροδρόμια της Ευρώπης συγκαταλέγεται το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Το PrivateFly οργανώνει και φέτος τα αεροδρομικά βραβεία, κατατάσσοντας τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου σε έξι γεωγραφικές κατηγορίες: την Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική & Καραϊβική, Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή και Αυστραλία.

Στο σύνολό τους για το 2020 επιλέχθηκαν 74 αεροδρόμια με πολύ διαφορετικά κριτήρια, όπως είναι η τοποθεσία τους και αν αυτά βρίσκονται για παράδειγμα σε αστικές περιοχές, σε νησιωτικά και παράκτια σημεία ή σε οροσειρές.

Ο κατάλογος με τα συμμετέχοντα αεροδρόμια έχει διαμορφωθεί και με βάση τα πιο δημοφιλή για τους ψηφοφόρους, τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν το αγαπημένο τους αεροδρόμιο σε κάθε κατηγορία με το αεροδρόμιο της Σκιάθου να φιγουράρει για πρώτη φορά στην κατηγορία «Θεαματικά Αεροδρόμια» της Ευρώπης, καθώς προσφέρει μερικές από τις πιο θεαματικές από/προσγειώσεις στον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα των plane spotters. Δεν είναι τυχαίο, ότι αποκαλείται από τους λάτρεις του είδους ως το «Saint Martin» της Ελλάδας.

Οι εργασίες αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σκιάθου περιλαμβάνουν επέκταση κατά 2.185 τμ και ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού, αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, 10% αύξηση των σημείων check-in, 70% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών, διπλασιασμό των ιμάντων παραλαβής αποσκευών, κατασκευή νέου φυλακίου ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών, εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου και χώρου στάθμευσης οχημάτων.
Η Σκιάθος είναι το πιο κοντινό στη στεριά από τα νησιά των Σποράδων. Απέχει 41 ναυτ. μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, τον Βόλο, και μόλις 2,4 μίλια από τις ακτές του νοτίου Πηλίου, έχει ανατολικά τη Σκόπελο σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων, προς νότο την Εύβοια από την οποία απέχει 16 ν.μ.. και προς βορά βρίσκεται ο Θερμαϊκός κόλπος και απέχει 95 ν.μ. από τη Θεσσαλονίκη. Η έκταση του νησιού είναι 48 τ.χλμ.

Η ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου και συνοδεύεται με βίντεο από drone που δείχνει τις ομορφιές όλου του νησιού της Σκιάθου.

Ένα παρόμοιο βίντεο θα μπορούσε να γίνει και να συνοδεύει την υποψηφιότητα του αεροδρομίου της Λήμνου. Εξάλλου οι προσγειώσεις-απογειώσεις στο αεροδρόμιο ΗΦΑΙΣΤΟΣ της Λήμνου είναι εντυπωσιακές, με θέα τον γραφικό κόλπο Κοντιά και το Διαπόρι, πάνω από τα χωριά Τσιμάντρια, Πεδινό και Κούταλη και ανάμεσα στον κόλπο του Μούδρου και τον κάμπο του Λιβαδοχωρίου.

Ας ευχηθούμε το αεροδρόμιο της Λήμνου, με αεροδιάδρομο από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα μετά της Αθήνας και Θεσσαλονπικης, να περιλαμβάνεται στην επόμενη ψηφοφορία, αφού διαθέτει όλα τα κριτήρια ενός σύγχρονου, ασφαλούς και θεαματικού αεροδρομίου.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button