ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

“Χριστοδουλίδειο”: SOS – Ντροπιαστική η εσωτερική εικονα του…

Το  “Χριστοδουλίδειο”  είναι το ωραιότερο και το  εμβληματικό μέγαρο  του Ρωμαίικου Γιαλού,  με τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια.  Αυτό επίσης που κάνει το “Χριστοδουλίδειο”  ιδιαίτερης αξίας  για τη Λήμνο είναι ότι δεν  πρόκειται για ένα πανέμορφο,  ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής  μορφής,   ιδιωτικό κτίριο αλλά για ένα κληροδότημα  προορισμένο να εξυπηρετήσει  σημαντικές δημόσιες ανάγκες.

Μέχρι σήμερα αυτό  δεν έχει επιτελεστεί !   Όταν δεν ήταν ανενεργό χρησιμοποιήθηκε για σχολικές αίθουσες και για μεγάλο διάστημα ως Στρατιωτική Διοίκηση.

Τα τελευταία 10 χρόνια έχει δοθεί με τη μορφή  πολύχρονης  ενοικίασης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου  για της ανάγκες του  όμως κατέληξε να είναι  ένα  “παρατημένο” και καταρρέον κτίριο,     ειδικά  τα τελευταία  5 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό το Κτίριο έχει υποστεί φθορές  βαριάς  μορφής  σε βαθμό που   να απαιτούνται  πολύ σημαντικά κονδύλια για να επανέλθει…

Εξωτερικά, στην Πρόσοψη του Ρωμαίικου,   έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές  με προστατευτικά υλικά  για τους διερχομένους ,  από την πτώση σοβάδων και άλλων  μελών του.

Στο  εσωτερικό του,  το ονομαστό Χριστοδουλίδειο,   παρουσιάζει μια  εικόνα ντροπιαστική (φωτογραφία) ! Οι φθορές είναι μεγάλες και ο χώρος  έχει μεταβληθεί σε έναν  τεράστιο Περιστεριώνα…

Ποιός είναι υπεύθυνος για αυτή την Καταστροφή,  για την οποία θα χρειαστούνε εκατομμύρια ευρώ για να επανέλθει;  Το Πανεπιστήμιο δεν κατάφερε να  βρει, όλα αυτά τα χρόνια,  εκείνα τα κονδύλια για  να το αξιοποιήσει για τις δικές του ανάγκες, οπότε   για σημερινή του κατάσταση έχει ευθύνες…

Άμεσα θα χρειαστεί το Κτίριο να επιστραφεί  (ξενοικιαστεί…) στο Ίδρυμα Χριστοδουλίδη και  να αναλάβει δράση ο Δήμος και άλλοι Φορείς   της Λήμνου για τη σωτηρία του.

Υπάρχει το ενδιαφέρον της Εφορίας Αρχαιοτήτων   Λέσβου –  Λήμνου για να γίνει το Χριστοδουλίδειο το Κεντρικό ΜΟΥΣΕΙΟ της Λήμνου. Η Εφορία τα  τελευταία  χρόνια έχει εξασφαλίσει και  διαχειριστεί μεγάλα κονδύλια για ανασκαφές και τη στερέωση του Αρχαίου θεάτρου  της Ηφαιστείας και  επομένως αυτό μπορεί να το κάνει και για το Χριστοδουλίδειο.

Υπάρχει και από το  Υπουργείο Πολιτισμού  μια παλιότερη σύμφωνη γνώμη ως προς αυτό.

Η σημερινή ιδιοκτησιακή κατάσταση είναι υπεύθυνη για ότι συμβαίνει  στο Χριστοδουλίδειο Κτίριο και αυτή η καταστροφική  πορεία πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Εκεί που φθασαμε το μόνο που έχει  να κάνει το Πανεπιστήμιο είναι να απεμπλακεί …

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button