Περιοδικό

Χριστουγεννιάτικο κρασάκι

Χριστουγεννιάτικο κρασάκι

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Παλιά, τον καιρό των παππούδων μας, στον νομό μας δεν υπήρχαν τα σημερινά οινοποιεία, ούτε η αφθονία και η μεγάλη ποικιλία κρασιών. Ο πολύς κόσμος αγόραζε κρασί συνήθως δυο φορές το χρόνο, στις γιορτές τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, χύμα σε νταμιτζάνες. Χύμα σερβιριζόταν και στα μαγειρεία και τις ταβέρνες από βαρέλια με κύπελα μισής οκάς, δηλαδή κάτι παραπάνω από μισό λίτρο. Το πιο συνηθισμένο κρασί ήταν η ρετσίνα και το κοκκινέλι.

 

Υπήρχαν και τότε πολλοί που έπιναν για να ξεχάσουν προσωρινά τα προβλήματα – όπως λέει και το παλιό τραγούδι με τον Τώνη Μαρούδα:

https://youtu.be/5zPzRRztVf8

Παραπονιέσαι ότι έγινα μπεκρής
Κι α φταις εσύ που έχω πιάσει το ποτήρι
Όμως αν θέλεις θα το κόψω το κρασί
Εγώ ποτέ μου δε σου χάλασα χατίρι

Εγώ θα κόψω το κρασί
Για σένα αγάπη μου χρυσή
Εγώ θα κόψω το κρασί
Για σένα μόνο
Αφού στα χείλη σου τα δυο
Μπορώ αχόρταγα να πιω
Απ’ το κρασί που μόλις πίνω
Ξανανιώνω

Εγώ θα κόψω το κρασί
Αφού το θέλησες εσύ
Λόγω τιμής ποτέ μου πια
Δεν ξαναπίνω
Εγώ θα κόψω το κρασί
Αλλά βοήθα με κι εσύ
Στην αγκαλιά σου κάθε πόνο μου
Να σβήνω

 

Σήμερα σπάνια θα βρει κανείς ταβέρνα που να σερβίρει χύμα από βαρέλι. Εκτός ίσως από τον Αδάμο στο Κίτρος, εκεί στην μικρή πλατεία κάτω από τον πλάτανο και την φωλιά των πελαργών. Η αίθουσα είναι διακοσμημένη με κάτι τεράστια βαρέλια και ακριβώς από κάτω, στο υπόγειο, είναι το κελάρι. Εκεί όπου, μέχρι να ετοιμαστεί η πίτσα, το τρικαλινό με πράσο και οι άλλες νοστιμιές που παρήγγειλες, θα σε ξεναγήσει ο κ. Γιώργος Αδάμος και θα σού προτείνει να δοκιμάσεις τα κρασιά του. Με υπερηφάνεια, γιατί τρία από αυτά έχουν βραβευτεί σε διεθνείς εκθέσεις σε όλον τον κόσμο, ακόμα και στην Γαλλία, στο Μπορντώ όπου σπούδασε οινοποιός ο γιος του. Το βασίλισσα (λευκό ξηρό) έχει πάρει 7 χρυσά βραβεία, το Δεσποτικό (μπρούσικο) πήρε 4 και η Πριγκίπισσα 3 χρυσά και 2 ασημένια.

 

Ο Αδάμος είναι ένας από τους 140 ευγενικούς χορηγούς του Χριστουγεννιάτικου Χωριού Κατερίνης, που λειτουργεί όπως κάθε χρόνο αυτές τις μέρες τον Δεκέμβριο στον Καπνικό Σταθμό δίπλα από το μεγάλο ελεύθερο πάρκινγκ των δικαστηρίων. Εκεί, στο ξύλινο σπιτάκι του Καφενέ εκτός από το ζεστό τσάι και τον ζεστό καφέ, που σερβίρονται δωρεάν, επίσης σερβίρουν και ζεστό κρασάκι.

Γιατί κρασί, και γιατί ζεστό;

Δεν ξέρω. Ίσως γιατί, όταν γεννήθηκε ο Χριστός ήταν χειμώνας και έκανε κρύο, αν και πουθενά στο Ευαγγέλιο δεν γράφει ότι οι ποιμένες και οι τρεις μάγοι που πήγαν και προσκύνησαν είχαν πιεί κρασάκι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όταν ο Χριστός μεγάλωσε και έγινε 30 χρονών, το πρώτο θαύμα που έκανε ήταν με κρασί στην πόλη Κανά της Γαλιλαίας.

 

Ο Αδάμος δεν είναι μόνο χορηγός, αλλά και διαφημιστής της χώρας μας στην Ευρώπη. Οι 22 σπουδαστές που έχουν έλθει από 7 χώρες με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus Solidarity, και ως εθελοντές προσφέρουν όλο το Δεκέμβριο υπηρεσίες στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό Κατερίνης, εκτός από τα άλλα που έμαθαν, για την Κατερίνη, τον Όλυμπο, το αρχαίο Δίον, την Βεργίνα, τη μυθολογία μας τους παραδοσιακούς χορούς, τις ελληνικές συνταγές κλπ, έμαθαν και για τα εκπληκτικά και βραβευμένα μας κρασιά. Κι όταν θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους θα είναι ζωντανοί διαφημιστές και φιλέλληνες.

 

Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Κατερίνης το έχουν ήδη επισκεφτεί 5.500 μαθητές από 120 σχολεία και νηπιαγωγεία. Από αύριο Σάββατο 23 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 26, κάθε βράδυ, μετά τις 5 και μισή θα είναι ανοιχτό για όλους, μικρούς και μεγάλους, με πλούσιο πρόγραμμα (χορευτικά, μουσικά, λούνα πάρκ, παραμύθια και θεατρικά, πολύχρωμα αερόστατα κ.ά.). Με δωρεάν είσοδο. Και δωρεάν κρασάκι. Το σλόγκαν είναι, “Αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι”. Η μόνη πρόταση-παραίνεση είναι, προαιρετικά, να φέρετε και να αφήσετε στην είσοδο 2 κιλά τρόφιμα μακράς διαρκείας για τις πλημμυροπαθείς οικογένειες του Παλαμά.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button