Επίκαιρα

Δεν είναι μόνο στη Λήμνο

Δεν είναι μόνο στη Λήμνο

Με αφορμή το πρόβλημα με τον άστεγο της Μύρινας, ύστερα από τη δημόσια ενημέρωση-καταγγελία του Βάιου Καλλιγερή, λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή του συνεργάτη μας από την Κατερίνη, του Θόδωρου Δημητριάδη. Όπως φαίνεται, το πρόβλημα των αστέγων και γενικά των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας είναι γενικότερο. Στην Κατερίνη, για παράδειγμα, συνέβη κάτι παρόμοιο:

Πριν έναν χρόνο στις αρχές του Γενάρη 2021, έγινε μεγάλη συζήτηση για έναν συμπολίτη που ζούσε σε ένα παγκάκι κάτω από το Δημαρχείο Κατερίνης. Η θερμοκρασία τότε κάποια βράδια έπεφτε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ένα τέτοιο βράδυ, μια πρωτοβουλία 5 γυναικών, που φρόντιζαν τον άστεγο συμπολίτη τους, ζήτησε από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας να συναντηθεί μ’ αυτήν για να συζητήσουν τη δυνατότητα εύρεσης άμεσα μιας λύσης για τον «Άστεγο του τόπου μας» όπως αποκαλέστηκε η δράση των εθελοντών με την πρωτοβουλία των 5 γυναικών, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να στηρίζει άστεγους συμπολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη. Η Εθελοντική Ομάδα χωρίς δεύτερη κουβέντα αποφάσισε ως ομάδα να προσφέρει τη βοήθειά της, υπό την προϋπόθεση, όμως, η βοήθεια αυτή να μην είναι περιστασιακή και, εκτός από την κάλυψη των αναγκών του συγκεκριμένου συμπολίτη, να ασκηθεί πίεση προς τον Δήμο Κατερίνης για τη δημιουργία μόνιμου υπνωτηρίου αστέγων στην πόλη, στο πλαίσιο  αντιμετώπισης των φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Έτσι, στις 3 Ιανουαρίου 2021 κατατέθηκε δημόσια πρόταση για τη δημιουργία υπνωτηρίου αστέγων στην Κατερίνη και κλήθηκε η Δημοτική Αρχή να συνδράμει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου. Ταυτόχρονα η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία μιας διαδικτυακής εφαρμογής για τη συγκέντρωση χρηματικών δωρεών. Έπειτα αναζήτησε, βρήκε, μίσθωσε και ανακαίνισε με δικά της έξοδα μια μονοκατοικία. Εντός λίγων ημερών η μονοκατοικία αυτή εξοπλίστηκε πλήρως και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για τη φιλοξενία όλων των αστέγων της πόλης.

 

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε και η Ιερά Μητρόπολη όπως και το προσωπικό των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης. Το συμβόλαιο της μονοκατοικίας υπέγραψε εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας, το ενοίκιο και όλα τα έξοδα του προσωρινού υπνωτηρίου καλύπτονταν από τις δωρεές των πολιτών και πολλά από τα αναλώσιμα του νέου νοικοκυριού προσέφεραν συμπολίτες μας.

Αμέσως μετά ξεκίνησε ένας κύκλος επαφών με την ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου, με τον αντιδήμαρχο, με την προϊσταμένη της Πρόνοιας και με τον διευθυντή της ΔΗΚΕΔΗΚ, με στόχο τη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για την εύρεση οριστικής λύσης. Αποτέλεσμα των επαφών αυτών υπήρξε η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής πως μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του 2021, δηλαδή εντός 9 μηνών, ο Δήμος θα μπορούσε να προσφέρει οργανωμένη βοήθεια και μόνιμη στέγη στους άστεγους της πόλης, αντικαθιστώντας το προσωρινό υπνωτήριο.

 

Με την υπόσχεση αυτή στα χέρια της και με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών του Δήμου και των νοσηλευτριών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ανέλαβε η Εθελοντική Ομάδα την φροντίδα της μονοκατοικίας και των ενοίκων της, υπενθυμίζοντας πάντα στη Δημοτική μας Αρχή πως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και θέτοντας την 30η Σεπτέμβρη ως τελική ημερομηνία αποχώρησής της από των παραπάνω πρωτοβουλία. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της ομάδας μας καταρτίστηκε ένας κανονισμός λειτουργίας του προσωρινού υπνωτηρίου.

Δυστυχώς οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής αποδείχτηκαν «κούφιες» και τελικά ο Δήμος πληροφόρησε την Εθελοντική Ομάδα ότι δεν θα τηρήσει την υπόσχεση του. Έτσι απλά!

Η πληροφορία αυτή έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Εθελοντική Ομάδα, γιατί έπρεπε να αποφασίσει αν θα διέκοπτε τη μίσθωση του υπνωτηρίου και θα έβγαζε δύο άρρωστους ανθρώπους στον δρόμο ή θα συνέχιζε να καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας της δομής. Επέλεξε τελικά μία ενδιάμεση λύση, να πληρώνει δηλαδή ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα μέχρι και τις αρχές Δεκέμβρη, απαιτώντας παράλληλα από τη Δημοτική Αρχή να βρει μια εναλλακτική λύση. Τελικά, η λύση βρέθηκε και από την 1η Δεκεμβρίου 2021 η Ιερά Μητρόπολη ανέλαβε τη λειτουργία και τα έξοδα της δομής.

 

Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς από την ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας στην ιστοσελίδα www.otoposmou.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button