Απόψεις

Κοιμάται 10 χρόνια σε ένα αυτοκίνητο ερείπιο…Ζητείται ευαισθησία

 

Κοιμάται 10 χρόνια σε ένα αυτοκίνητο ερείπιο μπροστά στο ειρηνοδικείο Λήμνου σε ένα κεντρικό δρόμο. Πολλοί τον βλέπουν  με συμπάθεια και τον βοηθούν δίνοντας του φαγητό, εκείνοι που δεν τον βλέπουν είναι αυτοί που θα έπρεπε να ευαισθητοποιηθούν και να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον.

Είναι ένας άνθρωπος μόνος. Ένας άνθρωπος δυστυχής. Ρακένδυτος δεν είναι, γιατί κάποιες φροντίζουν για τον ρουχισμό του, και τον τελευταίο χρόνο το γηροκομείο της Λήμνου, φροντίζει  για το φαγητό του .  Από την όψη του μπορεί  εύκολα να βγάλει κανείς το συμπέρασμα πως είναι άστεγος, αν και στη μικρή κοινωνία είναι γνωστός, σε μερικούς δεν είναι  αρεστός για διαφόρους λόγους .

Στο νησί της Λήμνου βρέθηκε ως πλανόδιος εδώ και αρκετά χρόνια, και μετά την κλοπή των εμπορευμάτων από το αυτοκίνητό του ,χωρίς χρήματα το στάθμευσε στον προαναφερόμενο χώρο ,το έκανε κατοικία και δεν το μετακίνησε ποτέ..Μέσα σ αυτό μόνιμα κοιμάται τα τελευταία δέκα  χρόνια χειμώνα καλοκαίρι έχοντας ως κρεβάτι το κάθισμα του οδηγού που έχει ρίξει προς τα πίσω. Μισοκοιμάται όρθιος στα  παγκάκια  που βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους ,περιπλανιέται στους δρόμους,πηγαίνει στα καφενεία μέχρι να νυχτώσει και να βιώσει το καθημερινό του . μαρτύριο. Κάθε βράδυ ανελλειπώς.Δεν φοβάται που μείνει μόνος. Δεν κουβαλάει τον φόβο μην πάθει τίποτα και να μην είναι κανείς να τον βοηθήσει να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες .Αυτό θα ήταν και το τελευταίο που θα το ενδιέφερε.

Το άθλιο σύστημα και η αδιαφορία. ΄Ενας άνθρωπος μόνος. Είναι άστεγος. Αλλά σπίτι έχει Ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει τυλιγμένο με ταινία πλαστική για να μην μπαίνει το κρύο.. Τώρα τελευταία δεν κλείνει και η πόρτα. Δεν είναι πρόσφυγας ,απ ότι έχω πληροφορηθεί απ,βρίσκεται νόμιμα στη χώρα μας υπήκοος αφρικανικής χώρας. Τον βρίσκεις κάθε μέρα  εκεί, στα  ίδια στέκια και στην ίδια κατοικία (το αυτοκίνητό του)  Η υπόθεση είναι γνωστή σε όλους τους κοινωνικούς φορείς τις εθελοντικές οργανώσεις και υπηρεσίες  πριν από πολλά χρόνια, αλλά κανείς δεν  ανέλαβε  να χειριστεί αυτή την ανθρώπινη υπόθεση. Τον βλέπουν ,κανείς όμως δεν γνωστοποίησε  την ύπαρξή του ,σε κάποιο φορέα εκτός Λήμνου (εφόσον αδυνατούν),να παρέμβει και να βρεθεί λύση.. Και είναι προφανές πως κάτι πάει λάθος στο σύστημα…  Εύλογα διερωτάται κανείς πώς γίνεται να μην έχει γίνει τίποτα.

Αξιοπρέπεια Κάθε άνθρωπος έχει και την αξιοπρέπειά του. Γι’ αυτήν την αξιοπρέπεια κρύβει τη θλιβερή του κατάσταση από την οικογένεια του ,που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά στη χώρα του. Να μην μάθουν τους φόβους του, να μην μάθουν όχι μόνο πως ζει και αν ζει αλλά και που βρίσκεται.  Χρήματά να δαπανήσει για  φαγητό δεν έχει, να μαγειρέψει ο ίδιος που, μέσα στο αυτοκίνητο,  . Η μοναξιά τον σκοτώνει. Γι’ αυτό γυρίζει συνεχώς. Και κάθε βράδυ αράζει στο γνωστό μέρος για να ξεκουραστεί και να νιώσει σιγουριά πως αν τυχόν πάθει κάποιος από τους περαστικούς ίσως τον αναζητήσει.

Συνθήκες υγιεινής ντρέπομαι να σας τις αναφέρω. Ευτυχώς οι υπάλληλοι του Λιμενικού ταμείου του δίνουν το κλειδί και κάνει μπάνιο  στις τουαλέτες του Λιμενικού ταμείου ( μπράβο τους).

Δεν θέλει και δεν μιλάει σε πολλούς. Είναι διαπιστωμένο ότι έχει σώας τας φρένας  Συμπαράσταση χρειάζεται, διάγνωση και θεραπεία για να ξεπεράσει τους φόβους του. Φροντίδα για να μπορέσει να ζήσει φυσιολογικά.

«Να πάει σε στέγη» και να βρεθεί τρόπος να του δίνεται έστω και ένα ελάχιστο βοήθημα.

Κάποια κοινωνική λειτουργός θα  πρέπει να διερευνήσει την ιστορία αυτού του ανθρώπου,το οποίο είναι άτομο λειτουργικό το οποίο χρειάζεται φροντίδα και κάπου να κοιμάται τα βράδια λόγω του φόβου που έχει αναπτύξει στη μοναξιά Να του προταθεί να πηγαίνει σε κάποια στέγη που θα βρεθεί, για να μπορεί να κοιμάται τα βράδια. Το πρωί να ξυπνά και να πηγαίνει όπου θέλει. Δεν θα πρέπει να μείνει και άλλο χειμώνα στο αυτοκίνητο.

Δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι δεν θέλει να φύγει από εκεί, το πρέπει είναι πολύ πιο πάνω από το θέλω και δεν του στερεί την ελευθερία του και τα δικαιώματά του.

Τον  ΑΝΘΡΩΠΟ  αυτό  του οποίου το όνομα δεν αναφέρω αν και το γνωρίζω γιατί φρόντισα να κάνει και τα τρία εμβόλια, σεβόμενος  τα προσωπικά του δεδομένα, δεν γνωρίζω αν του έγιναν προτάσεις να στεγασθεί κάπου και τις απέρριψε  η αν δεν κατάλαβε καλά αυτά που του είπαν , επειδή  αισθάνεται ανασφάλεια  πως δεν θα εξασφαλίσει εκεί που θα πάει , έστω αυτό το ελάχιστο που του προσφέρουν κάποιοι  στη γειτονιά του «Μπράβο» τους  τόσα χρόνια.

Ας ελπίσουμε πως με την ευαισθησία και την παρέμβαση κάποιων   θα λήξει αισίως αυτή η ιστορία, η οποία δεν τιμά την κοινωνία μας.. Πολύ χρόνο τράβηξε.  Δεν μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του σ αυτές τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.

Καιρός είναι οι κοινωνικές δομές του Δήμου Λήμνου να ενεργοποιηθούν

Καλλιγερής Β.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ενδεχόμενο της διοργάνωσης φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων υπό κοινή ομπρέλα και υπό την διοργανωτική και διαχειριστική ευθύνη ενός φορέα, με στόχο την αποτελεσματικότερη βοήθεια σε άπορες οικογένειες ή άλλα άτομα και φορείς που έχουν ανάγκη στήριξης, μελετούν αρχές και φορείς της επαρχίας.

Αρμόδιοι παράγοντες αποκάλυψαν στον «Φ» ότι στα πλαίσια των σκέψεων και σχεδιασμών αυτών, είχαν γίνει οι πρώτες επαφές την περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης του 2013, οι οποίες ωστόσο δεν τελεσφόρησαν μετά την ανάπτυξη της οικονομίας. Πλέον, και με αφορμή τις συνέπειες της πανδημίας ο ίδιος στόχος έχει τεθεί εκ νέου στο τραπέζι με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου ή η συμπλεγματοποίηση κάποιων περιοχών, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα ο στόχος της παροχής βοήθειας προς τις άπορες οικογένειες της Πάφου ή σε άτομα και ομάδες που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες.

Οι ανάγκες αρκετών ατόμων στην επαρχία Πάφου συνεχίζουν, παρά τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων τα τελευταία χρόνια πριν την πανδημία, παρατήρησαν οι εν λόγω παράγοντες, για αυτό και επιβάλλεται να επισπευσθούν αυτή τη φορά οι διαδικασίες συντονισμού των διαφόρων φορέων που προσφέρουν βοήθεια στις αδύνατες κοινωνικές ομάδες και να είναι περισσότερο στοχευμένη και αποτελεσματική η βοήθεια που δίνεται.

Για να μπορέσουν οι εμπλεκόμενοι με την αρωγή των απόρων φορείς  να ανταποκριθούν στον αυξημένο αυτό όγκο, κρίθηκε ότι είναι απαραίτητη η «συμπλεγματοποίηση» της προσπάθειας σε επαρχιακό επίπεδο.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button