Απόψεις

Δενδροκαλλιέργεια, το μέλλον της ελληνικής γεωργίας

Δενδροκαλλιέργεια, το μέλλον της ελληνικής γεωργίας

Μια πρόταση από τον γεωπόνο Β. Έξαρχο για την «μετά πανδημία» εποχή

Η δενδροκομία αποτελεί το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας. Τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αυτούσια ή μεταποιημένα και κερδίζουν συνεχώς όλο και περισσότερες διεθνείς αγορές. Η προοπτική τους είναι πολύ μεγάλη και ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: η υψηλή ποιότητα.

Ο συνδυασμός της μεγάλης ηλιοφάνειας, του γόνιμου εδάφους και του Μεσογειακού κλίματος, που διαθέτει η χώρα μας, έχει σαν αποτέλεσμα να παράγονται στην Ελλάδα φρούτα και καρποί που περιέχουν “υψηλής βιολογικής αξίας” πρωτεΐνες και σάκχαρα, πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα Ελληνικά προϊόντα να έχουν υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή φρούτα και καρποί με ωραία γεύση, άρωμα, χρώμα, σχήμα και επίσης υψηλή “διατηρησιμότητα” στα ψυγεία, ώστε να τα απολαμβάνουν οι καταναλωτές αναλλοίωτα για μεγάλο διάστημα μετά την συγκομιδή τους.

Μετά την υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η πρόσφατη πανδημία την “επόμενη” μέρα σκεφτόμαστε διαφορετικά, αξιοποιούμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα του ευλογημένου τόπου στον οποίο ζούμε και ξεχνάμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η “επόμενη” μέρα πρέπει να μας βρει όλους υγιείς και σοφότερους. Βγαίνουμε όλοι πιο δυνατοί, κάνουμε συσσώρευση δυνάμεων, δουλεύουμε συλλογικά, και ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ “ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ”

Η φύτευση των δένδρων γίνεται μία και μοναδική φορά. Βοηθήστε τα φυτά σας να ξεκινήσουν σωστά. Μην επαναπαύεστε στο ότι όλα τα προϊόντα θρέψης και εδαφοβελτίωσης μπορείτε να τα εφαρμόσετε και μετά την φυτεία, γιατί αναμφισβήτητα αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος. Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΦΥΤΕΙΑ

Πρωτίστως, πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε, θα πρέπει να κάνετε μια αντιπροσωπευτική “εδαφολογική ανάλυση”. Δίνοντάς την στον γεωπόνο με τον οποίο συνεργάζεστε, ζητείστε του μια «πρόταση» βελτίωσης του εδάφους σας. Αυτή την στιγμή υπάρχουν προϊόντα στην Ελληνική αγορά που βελτιώνουν το «PH» την «Οργανική Ουσία», την «αγωγιμότητα», την «μηχανική σύσταση», την «ελλείψεων δυσκίνητων στοιχείων» κλπ. Αξιοποιήστε τα. Η βελτίωση των εδαφών γίνεται «προ» της φύτευσης των δένδρων σας και όχι μετά.

 

Ας μη ξεχνάμε, λοιπόν, ότι η σωστή δενδροκομία αποτελεί το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button