Περιοδικό

Διαγωνισμός τυριών στην Αγγλία – ποιο βγήκε πρώτο

Διαγωνισμός τυριών στην Αγγλία – ποιο βγήκε πρώτο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό του καλύτερου τυριού, που έγινε στην Αγγλία, το πρώτο βραβείο πήρε ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί από την Ισπανία. Ονομάζεται Olavidia και αποτελεί προϊόν ενός μικρού και άσημου μέχρι τώρα τυροκομείου, που χρησιμοποιεί την εμπορική ονομασία «Quesos y Besos» (Τυριά και Φιλιά).

Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από την χαρακτηριστική μαύρη ρίγα στη μέση από στάχτη (ήταν «ωριμασμένο με penicillium candidum) και στάχτη από κουκούτσι ελιάς».

Ο βρετανός κριτής είπε στο CNN ότι είχε μια «πλούσια, σαγηνευτική, κρεμώδη υφή» και «μια γεύση που ήταν γεμάτη και ζεστή».

Από την πλευρά της, η Σίλβια Πελάεθ, ιδιοκτήτρια του μικρού τυροκομείου που παρήγαγε το τυρί, δήλωσε:

«Είμαστε ένας μικρό ταπεινό τυροκομείο στην περιοχή Χαέν», μια πόλη στη νότια Ισπανία περισσότερο γνωστή για τις ελιές της.

«Η καθημερινή εργασία έχει την ανταμοιβή της», είπε η Πελάεθ, προσθέτοντας ότι το τυροκομείο Lacteos Romero Pelaez διαθέτει μόνον έξι υπαλλήλους.

Στον διαγωνισμό προσήλθαν 250 κριτές, μεταξύ των οποίων επιστήμονες τροφίμων, τυροπωλητές, σεφ και σομελιέ. Η διαδικασία ξεκίνησε με 88 τραπέζια σε μια μεγάλη αίθουσα, στο καθένα από τα οποία βρίσκονταν τρεις κριτές που δοκίμασαν και βαθμολόγησαν περίπου 45 τυριά απλωμένα μπροστά τους σε κάθε τραπέζι.

Επικεντρώθηκαν στην όψη, αίσθηση, οσμή και γεύση κάθε συμμετοχής, βαθμολογώντας πτυχές όπως η εμφάνιση, καθώς και το άρωμα, το σώμα και η υφή του τυριού, με την πλειονότητα των πόντων να απονέμονται στη γεύση και την αίσθηση στο στόμα.
Στη συνέχεια, στο τελικό στάδιο, μια ακόμη πιο εξειδικευμένη κριτική επιτροπή από 16 κριτές που δεν έχουν εμπορική σχέση με τους παραγωγούς των τυριών, αποφάσισε ποιο είναι το καλύτερο τυρί.

Το κατσικίσιο τυρί Olavidia πήρε συνολικά 103 ψήφους και έλαβε τον τίτλο «παγκόσμιος πρωταθλητής», δήλωσε στο CNN ο Τζον Φάραντ, διευθύνων σύμβουλος του Guild of Fine Food με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που διοργανώνει τα βραβεία τυριού. «Οι κριτές το θεωρούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο. Αυτό είναι σίγουρα το τυρί που αξίζει να «φοράει» το νέο στέμμα», κατέληξε με νόημα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button