ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Λημνος Κορονοιός: Μέτρα για τα ΣΧΟΛΕΙΑ ζητούν οι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΊ και ειναι σωστά !

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – Αργυριος Μοσχιδης

 

Θέμα: Κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία της ΛήμνουΚυβερνητικές οι ευθύνες για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία!

Εδώ και τώρα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων!

ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις τμημάτων!

Κάλυψη όλων των κενών και των αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων!

Δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του ΕΟΔΥ!

Άμεση επαναλειτουργία της ΚΟΜΥ στη Λήμνο! Στελέχωσή της με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό!

 

Με αφορμή τη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στους μαθητές των σχολείων της Λήμνου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση, για το γεγονός ότι μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των σχολείων απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας.

Από το καλοκαίρι, το σωματείο μας, μαζί με την ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, με μια σειρά δράσεις και κινητοποιήσεις, απαίτησαν άμεσα μέτρα για την πανδημία και την εξάπλωση του 4ου, ακόμα πιο σφοδρού κύματος, που ήταν προ των πυλών. Η κυβέρνηση επέλεξε, αντί για μέτρα, να προχωρήσει στην πεπατημένη, με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που επέβαλαν οι τουριστικοί όμιλοι, με τα ανύπαρκτα μέτρα για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την προστασία στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων:

 • Απέναντι στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, απάντησαν με αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών, με συγχωνεύσεις τμημάτων, με υποβιβασμούς σχολείων, με πρωτόκολλα μετάδοσης του κορονοϊού (το τμήμα θα κλείνει μόνο αν είναι θετικοί το 50% + 1 των μαθητών!).
 • Απέναντι στο αίτημα να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει, απαντούν με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και περικοπές εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη και όχι μόνο.
 • Απέναντι στο αίτημα για καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό, απαντούν με 2ωρες συμβάσεις και απολύσεις καθαριστριών/ών.
 • Απέναντι στο αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, απαντούν με self-test στους μαθητές και επί πληρωμή τεστ στους εκπαιδευτικούς,  πετώντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη. Τώρα καταργούν και την κινητή μονάδα της ΚΟΜΥ στο νησί μας, αναγκάζοντας όλους τους κατοίκους του νησιού να πληρώνουν τα τεστ σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της πανδημίας και στη Λήμνο!
 • Απέναντι στο αίτημα για επιστημονική ενημέρωση των εργαζομένων για τον εμβολιασμό και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαντάει με απαράδεκτους εκβιασμούς και διαίρεση των εργαζομένων.
 • Αντί να λάβουν υπόψη τις σοβαρές ευθύνες που τους βαραίνουν για το γεγονός ότι με τις παλινωδίες τους εδώ και δύο χρόνια τα σχολεία υπολειτουργούν, αντί να πάρουν μέτρα για την αναπλήρωση των πολλαπλών μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στους μαθητές, για μια ακόμα φορά προσπαθούν με επικοινωνιακά τρικ να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω τους, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και την ίδια ώρα παίρνουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι πλέον εγκληματικές, δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς τους εργαζόμενους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Λήμνου με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες τους έτσι όπως αναδείχτηκαν από τα σωματεία μας.
 • Καμιά συγχώνευση τμημάτων! Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις τμημάτων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας και σε όποια άλλα σχολεία έχουν γίνει.
 • Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.
 • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. 15 μαθητές ανά τάξη.
 • Να εξασφαλιστεί επαρκές, μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία.
 • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
 • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Στελέχωση του νοσοκομείου της Λήμνου με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Δημιουργία και λειτουργία κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ με το προσωπικό που χρειάζονται.
 • Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button