Περιοδικό

Δημος Λημνου: «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ “ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΑΣ 2021”

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΗΜΝΟΥ

«Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς»

 

O Δήμος Λήμνου για πρώτη φορά συμμετέχει στην εκστρατεία για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021», η οποία έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.

Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία μεγάλα τμήματα της πόλης κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Το φετινό θέμα της καμπάνιας που επιλέχθηκε για το 2021 είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα». Η επιλογή του θέματος αποτελεί έναν φόρο τιμής στις δυσκολίες που βίωσε η Ευρώπη – και ο κόσμος – καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τις δυνατότητες για αλλαγή που προκύπτουν από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση στην Ευρώπη κατά την οποία οι πόλεις και οι δημοτικές αρχές κατέφυγαν σε δημιουργικούς, ανθεκτικούς τρόπους αντιμετώπισης της.

Φέτος, η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ γιορτάζει την ανθεκτικότητα των πόλεων και των επιτευγμάτων τους, ενώ παράλληλα στοχεύει στη διατήρηση αυτής της δυναμικής. Στόχος της εκστρατείας είναι να κινητοποιήσει όλους τους προηγούμενους και μελλοντικούς συμμετέχοντες, ώστε να λάβουν μέρος στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που μετρά το εικοστό έτος της, με το φετινό σύνθημα να είναι «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς». Οι πολίτες παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς ενώ ανακαλύπτουν την ομορφιά της πόλης, της περιοχής ή της χώρας τους και με ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησης αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου (Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο) υπό την αιγίδα του ΚΕΠ Υγείας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην παραπάνω εβδομάδα, θα αναλάβουν  στοχευμένες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, για να ενισχύσουν τη βιώσιμη κινητικότητα και την ποιότητα ζωής, με σκοπό την αναβάθμιση ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος των κατοίκων του Δήμου μας.

Οι δράσεις μπορούν να περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, ενημερωτικές ημερίδες, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και οτιδήποτε επιπλέον θα μπορούσε να συμβάλει στην ενημέρωση των δημοτών μας.

 

 

Έτσι λοιπόν καλούμε τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους συλλόγους της περιοχής (πολιτιστικούς, αθλητικούς, κλπ), φορείς, εθελοντές και πολίτες  να συμμετάσχουν ενεργά στην συγκεκριμένη εκστρατεία, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων.

Η προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων ξεκινάει από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 και μπορούν να αποσταλούν μέσω ηλ. ταχυδρομείου στη δ/νση: kepygeiaslimnou@gmail.com προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα δράσεων του Δήμου για το έτος 2021-2022.

Η υλοποίηση των δράσεων συναρτάται με την πορεία και την έκταση των μέτρων που εφαρμόζει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2254029111, Υπεύθυνη διοργάνωσης: Ελένη Καραγιαννάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια ΚΕΠ Υγείας Δήμου Λήμνου.

 

Για αυτό τον λόγο σας αποστέλλουμε τις παρακάτω ιστοσελίδες για να ενημερωθείτε για την εκστρατεία,

  • Στην ιστοσελίδα https://mobilityweek.eu/home/μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για την εκστρατεία.
    Το φετινό θέμα περιγράφεται στη σελίδα: https://mobilityweek.eu/registration/
  • Στην ιστοσελίδα της εκστρατείας υπάρχει έτοιμο υλικό (βίντεο, αφίσα, Gifs, flyer,κλπ) (όλα είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά) : https://mobilityweek.eu/campaign-resources-for-2021/και το Εγχειρίδιο για την φετινή εκστρατεία στην ελληνική γλώσσα. Θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς και μια σειρά από ιδέες για την διοργάνωση δράσεων την εβδομάδα 16-22 Σεπτεμβρίου :  https://mobilityweek.eu/communication-toolkit/.

 

Η  καλυτέρευση των συνθηκών της ποιότητας της  ζωής μας χρειάζεται και στηρίζεται στη συμμετοχικότητα και στη σύμπραξη όλων μας!

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button