Λήμνος

Δωρεάν σίτιση μόνο το 11% και στέγαση το 3,8%

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας

Θέμα: Για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το Πανεπιστήμιου Αιγαίου έχει συνολικά 18 τμήματα σε 6 νησιά (Μυτιλήνη, Ρόδο, Σάμο, Χίο, Λήμνο, Σύρο). Σε αυτό φοιτούν σήμερα 15.575 προπτυχιακοί φοιτητές, 1.900 μεταπτυχιακοί, 625 υποψήφιοι διδάκτορες. Από το σύνολο των 18.100 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων σιτίζονται μόλις οι 1.966, δηλαδή το 11%. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη όσο αφορά στη στέγαση, αφού δωρεάν στέγαση είτε σε μισθωμένα δωμάτια, είτε σε ιδιόκτητες εστίες διατίθεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μόνο σε 685 φοιτητές, δηλαδή σε 3,8%.

Αυτή η εκρηκτική κατάσταση, παράλληλα με τα υψηλά ενοίκια που υπάρχουν στα νησιά, που πολλές φορές ξεπερνάνε τα 260-300 € για μια γκαρσονιέρα, οδηγεί χρόνο με το χρόνο χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ώστε να ανταποκριθούν στο υπέρογκο κόστος σπουδών.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και για αυτούς τους ελάχιστους φοιτητές που είναι δικαιούχοι για δωρεάν σίτιση και στέγαση, αυτή δεν κατοχυρώνεται για όλα τα έτη φοίτησης. Οι δικαιούχοι στη σίτιση αλλάζουν κάθε 15 μέρες. Μάλιστα, αν ένας φοιτητής δεν σιτιστεί τουλάχιστον 4 φορές (δηλαδή, δύο μέρες, μεσημεριανό και βραδινό) κάθε δεκαπενθήμερο τότε χάνει το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης. Δηλαδή, αν ένας φοιτητής αρρωστήσει χάνει το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης! Οι δικαιούχοι στη στέγαση αλλάζουν κάθε χρόνο, ενώ δεν λείπουν και τα απαράδεκτα φαινόμενα όπως να ζητιούνται 98€ από τους εστιακούς φοιτητές στη Σάμο αν θέλουν να αφήσουν τα πράγματα τους στο δωμάτιο τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Το ίδιο ισχύει και για τους εστιακούς φοιτητές της Μυτιλήνης, ενώ ακόμα στη Ρόδο οι φοιτητές που διαμένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια καλούνται να φύγουν την καλοκαιρινή περίοδο ώστε να νοικιαστούν σε τουρίστες.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου χωρίς να ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς της δεκαπενθήμερης αλλαγής των δικαιούχων.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το Υπουργείο Παιδείας για τη χρηματοδότηση της στέγασης των φοιτητών, για χορήγηση έκτακτου φοιτητικού επιδόματος σε όσους φοιτητές δεν έχουν δωμάτιο σε εστία, για υπενοικίαση ξενοδοχείων για την άμεση κάλυψη της στέγασης των φοιτητών.
  • Να ανεγερθούν νέες εστίες και στα 6 νησιά που έχει τμήματα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, με σύγχρονους όρους διαβίωσης.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ -ΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΕΚΔΉΛΩΣΗ  ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΉΜΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button