ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Παλαμίδα στο φούρνο με πατάτες
ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – παλαμίδα στο φούρνο με πατάτες
(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)
Αν δε βρείτε παλαμίδα, η ίδια συνταγή με τονάκια
Υλικά
1 μεγάλη παλαμίδα ή 2 μικρές (ή 2 τονάκια, ή 1 – 1 ½ κιλό κολιούς)
1 κεφάλι σκόρδο
1 ½ ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλη ντομάτα ώριμη ή 1 κονσέρβα κονκασέ
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
1 κιλό πατάτες
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι.
Βάζουμε στο ταψί ή το πυρέξ τις πατάτες, τη ντομάτα, τον μαϊντανό και τα σκόρδα ολόκληρα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο περίπου 1 φλιτζάνι. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Αραιώνουμε τον πελτέ σε λίγο νεράκι, στύβουμε και το λεμόνι, και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε το ψάρι στο ταψί και περιχύνουμε με την πελτέ και το λεμόνι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο, βάζουμε το ταψί στη μέση με τις αντιστάσεις πάνω-κάτω και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.
Βγάζουμε το ταψί και προσθέτουμε την παλαμίδα.
Ψήνουμε άλλα 20-30 λεπτά.
Προσοχή, ελέγχουμε να μη παραψηθεί και στεγνώσει το ψάρι.
Μια φορά το γυρίζουμε να ψηθεί κι απ’ την άλλη μεριά και να μη στεγνώσει.
(γενικά, τα ψάρια ψήνονται πολύ πιο γρήγορα από το κρέας, σχεδόν στο ένα τέταρτο του χρόνου).
Σερβίρεται με τυρί φέτα καλαθάκι Λήμνου και ρετσίνα Λήμνου.