Απόψεις

Δύσκολες οι διακοπές φέτος για τους Έλληνες

Δύσκολες οι διακοπές φέτος για τους Έλληνες

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

«Δεν θα πάμε για διακοπές φέτος στο σπίτι μας στη Νάξο, γιατί τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οι τιμές για φαγητό και παραλία είναι πια δυσπρόσιτες», δήλωσε Έλληνας οικογενειάρχης με δύο παιδιά. Προτίμησε να νοικιάσει το σπίτι του στο νησί σε τουρίστες και ο ίδιος να κάνει φτηνές ολιγοήμερες διακοπές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μια μέση οικογένεια 4 ατόμων με ΙΧ για 7 διανυκτερεύσεις σε νησί του Αιγαίου θα στοιχίσει φέτος

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια   800

Διανυκτέρευση   2.100

Σίτιση ημιδιατροφή (μεσημεριανό και βραδινό)   1.680

Άλλα έξοδα (40 στο πλοίο, 30 στην παραλία, παγωτό, καφέ, ομπρέλες, βενζίνη   600

Τρεις νυκτερινές έξοδοι   350

ΣΥΝΟΛΟ   5.480  ευρώ.

 

Όσοι δεν έκλεισαν νωρίς δωμάτια θα τα χρυσοπληρώσουν. οι τιμές σε όλη τη χώρα είναι κατά μέσον όρο 30% ακριβότερες σε σχέση με το 2019 εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ενέργεια αλλά και του πληθωρισμού εν γένει.  οι συμφωνίες με τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού για τις φετινές διακοπές έγιναν στις αρχές του περυσινού φθινοπώρου και καθώς ουδείς μπορούσε να προβλέψει το εύρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα μεταφορικά κόστη, οι επιχειρήσεις τιμολογούν τα εναπομείναντα διαθέσιμα δωμάτιά τους (όπου υπάρχουν, γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν υφίσταται τέτοια διαθεσιμότητα) για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου πολύ ακριβότερα προκειμένου να αντισταθμίσουν τις συμφωνίες κάτω του σημερινού κόστους που έγιναν το φθινόπωρο.

 

Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω πανδημίας, πέραν των υψηλότερων τιμών που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό και από τα αυξημένα μεταφορικά κόστη λόγω εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, προκαλεί και ευρύτερες δομικές μετατοπίσεις της τουριστικής δραστηριότητας: μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό προσφεύγουν σε προορισμούς λιγότερο δημοφιλείς τα προηγούμενα χρόνια, με σημαντικά όμως οφέλη για αυτές τις τοπικές κοινωνίες. Επιλέγουν δε ημερομηνίες διαμονής που μπορεί να έχουν χαμηλότερο κόστος, διευρύνοντας σταδιακά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

(πηγή: Καθημερινή, 30-5-22).

 

Οι δημοφιλέστερες απαντήσεις των Ελλήνων σχετικά με τις φετινές διακοπές είναι:

Δεν θα πάω, δεν μου φτάνουν τα χρήματα

Θα πάω, αλλά λιγότερο από πέρσι.

Θα πάω στο χωριό ή σε φιλικό σπίτι.

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Η Γιώτα είναι πωλήτρια σε συνοικιακό κατάστημα εσωρούχων. Μητέρα δύο παιδιών που πάνε Δημοτικό, το όνειρό της για φέτος δεν είναι να πάει η ίδια διακοπές, αλλά «να στείλω τα παιδιά στο χωριό του άντρα μου με τη γιαγιά τους. Η θάλασσα δεν είναι κοντά, αλλά θα αλλάξουν παραστάσεις, δεν θα είναι κλεισμένα όλη μέρα στο σπίτι».

«Το να πάρω άδεια είναι εύκολο. Ούτως ή άλλως ο ιδιοκτήτης κλείνει το μαγαζί κάποιες μέρες τον Αύγουστο. Όμως αν δεν υπάρχει χρήμα δεν πας πουθενά», λέει με πικρία. Ρωτήθηκε εάν έκανε αίτηση για κοινωνικό τουρισμό, και απάντησε.

«Το σκέφτηκα, αλλά τελικά δεν μπήκα καν στον κόπο. Ακόμα και αν μας δώσουν βάουτσερ, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το υπόλοιπο κόστος. Καλύτερα εδώ σπίτι, να ξεκουραστούμε, να έχουμε χρόνο να οργανωθούμε για τον χειμώνα. Όλοι λένε ότι μας περιμένουν νέες περιπέτειες…».

 

ένα ψηλό ποσοστό των Ελλήνων, που κυμαίνεται από το 44% ως το 75% την τελευταία δεκαπενταετία, δεν κάνει καθόλου διακοπές το καλοκαίρι. Αιτία η άσχημη οικονομική κατάσταση.

 

Τα μπάνια ταλαιπωρίας του λαού των Αθηνών και άλλων μεγάλων πόλεων.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άνεργοι και εργαζόμενοι, που εμπίπτουν στον ορισμό του «εργαζόμενου-φτωχού», συνταξιούχοι χωρίς ρίζες σε χωριό, ακόμα και οικογένειες με παιδιά, αναγκάζονται να περάσουν το καλοκαίρι στα πυρωμένα τσιμέντα, με μόνη διέξοδο τα μπάνια στις όχι πάντα καθαρές παραλίες της Αττικής. Οι φορτωμένοι συρμοί του προαστιακού και του τραμ τους θερινούς μήνες, με μανάδες, μωρά, εφήβους, με συμπράγκαλα παραλίας παραμάσχαλα, είναι ενδεικτικοί του πώς ορίζονται τα μπάνια του λαού για τους λιγότερο προνομιούχους: μπάνια ταλαιπωρίας, ιδρώτα και πολύωρης μετακίνησης. Αυτές θα είναι οι φετινές διακοπές για ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών της πόλης.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button